SM-hiihtojen kenraalikisa paljasti Kaupin uuden stadionin puutteita hiihtonäyttämönä – Lyhyellä loppusuoralla pääsee ohi vain venyttämällä

Kaupin uudella stadionilla hiihdetty ensimmäinen kisa paljasti, että loppusuora on harvinaisen lyhyt. Ohittaminen siinä onnistuu vain venyttämällä.

Kaupin uuden hiihtostadionin loppusuora on niin lyhyt, että hiihtäjällä täytyy olla todella nopeat reaktiot ehtiäkseen tehdä oikeaan aikaan loppuvenytyksen. Miesten loppiaisen sprinttikisan ykkönen Wiljam Mattila (vasemmalla) näytti Miika Heikkilälle, miten se tehdään voiton arvoisesti.

6.1. 19:30

Aamulehti

Kaupin uuden stadionin toimimista hiihtokilpailujen järjestämisessä testattiin ensimmäisen kerran tosimielessä loppiaisena.

Tampereen Pyrinnön järjestämässä tapahtumassa oli ohjelmassa perinteisen hiihtotavan sprinttimatkat.

Säätieteilijät ennustivat pakkaslukemat niin pahasti yläkanttiin, että 16-vuotiaiden ja sitä nuorempien kisat peruttiin varotoimena jo etukäteen.

Mikä?

Hihdon SM-kisat 2023

Missä: Tampereella Kaupin stadionilla ja laduilla.

Milloin: 20.–22. tammikuuta.

Erityispanos: SM-mitalien ohella annetaan MM-kisanäyttöjä. Erityisesti miesten perinteisessä sprintissä erittäin tärkeä kilpailu MM-valintojen kannalta, kun Rovaniemen Scandinavia Cup peruttiin tältä viikonlopulta kovan pakkasen takia.

Kisaohjelma

Perjantai 20.1.: Miesten ja naisten parisprintit vapaalla tyylillä

Lauantai 21.1.: Miehet 15 km ja naiset 10 km väliaikalähtö vapaalla tyylillä

Sunnuntai 22.1.: Miesten ja naisten sprinttihiihto perinteisellä tyylillä

Ei olisi tarvinnut, sillä Kaupissa oli perjantaina mitä parhain ja liukkain kisakeli, kun pakkasta oli noin 7 astetta.

Sprinttikisat toimivat samalla kenraaliharjoituksena 20.–22. tammikuuta Kaupissa sivakoitaviin SM-kisoihin.

Lue lisää: Tallenne: Tampereella sivakoitiin Kaupin uuden stadionin ensimmäiset hiihtokisat

Silloin jaossa ovat perjantaina parisprintin, lauantaina miesten 15 kilometrin ja naisten 10 kilometrin vapaan tyylin väliaikalähtöjen ja sunnuntaina perinteisen sprintin kultamitalit.

Maaret Pajunoja (oikealla) hiihtää kahden viikon päästä Kaupissa järjestettävissä SM-kisoissa parisprinttiä Krista Pärmäkosken kanssa, ellei Tour de Skistä palautuminen tuo muutoksia Suomen tähtihiihtäjän ohjelmaan.

Tarpeellinen testikisa

Nähdyn perusteella testikisa tuli tarpeeseen ja esiin tulleet puutteet ehditään korjaamaan ennen SM-hiihtoja.

Kaupin uudelle stadionille viritetty lähtö ja maalialue on katsojan kannalta kaksijakoinen elämys.

Yleisö näkee hiihtäjät lähtö- ja maalialueella poikkeuksellisen läheltä, mutta hiihdettävä matka stadionilla on niin nopea rykäisy, etteivät lujaa suihkivat sivakoijat montaa sekuntia katseen tavoitettavissa ole.

”Loppusuora stadionilla on niin olematon, ettei siinä kovin montaa ohitusta nähdä kuin korkeintaan loppuvenytyksessä. Se hiihtäjä, joka katsomon eteen ensimmäisenä ehtii, on vahvoilla”, arvioi loppiaisien naisten kisan voittanut Maaret Pajunoja.

SM-kisoissa yleisön ei ole kuitenkaan pakko seurata tapahtumia stadionin katsomosta. Samalla pääsylipulla voi etsiä mieleisen paikan myös ladun varrelta.

”Testikisassa ladun merkkauksessa oli myös puutteita. Paikoitellen havujen mukaan ei reitillä voinut viksusti hiihtää”, Pajunoja huomasi.

Ratamestari Kai Samposalo otti palautteen vastaan ja lupasi merkkauksen olevan selkeämpi SM-kisoissa.

Tosi pitkä sprinttiladuksi. Maaret Pajunoja (vasemmalla) ja Amanda Saari toivoivat testikisan jälkeen, että että SM-kisoissa reittiä lyhennettäisiin.

”Aika pitkä sprinttiradaksi”

Toinen puhuttanut asia tamperelaisille tutulla ensilumen ladulla pääosin kulkevalla sprinttiladulla oli reitin pituus (1,552 km) ja sitä myöten yksittäisen sprinttilähdön kesto.

”Aika pitkä on sprinttiradaksi. Karsinta-aikani oli lähes neljä minuuttia (3:58.6), kun maailmancupin kisoissa se on normaalisti 2.30-3.00 minuutin välillä. SM-kisoissa aikaerot venyvät tosi isoiksi”, Pajunoja ennakoi.

”Lyhempi rata olisi minun mielestänikin paljon parempi”, säesti toiseksi naisten sprintissä sijoittunut Pyrinnön Amanda Saari.

Ratamestarin mukaan samalla radalla kuitenkin hiihdetään SM-kisoissa, ellei tapahtumasta vastaava kisajury viime hetkellä muuta päätä.

”Vain lähtöpaikka stadionin keskellä hiukan vaihtuu, ettei heti kärkeen tule niin jyrkkää mutkaa”, Samposalo sanoi.

Voisi ajatella Tampereella asuvilla Pajunojalla ja Saarella olisi SM-kisoissa kotilatuetu, mutta näin ei ole.

”Normaalisti ensilumen latua hiihdetään toiseen suuntaan. Ei siinä voi treenata vetämällä vastavirtaan kuntohiihtäjien kanssa”, Saari kuittasi.

Pajunoja taistelee SM-kisojen sprinteissä mitaleista. Parisprintissä jopa kultaisesta Krista Pärmäkosken kanssa.

”Nykytiedoilla Krista on SM-kisoissa mukana, jos Tour de Skiltä palautuminen sujuu ilman ongelmia”, Pajunoja sanoo.

Kaupin testisprintit osoittautuivat tarpeellisiksi. Parannuksia ehditään vielä tehdä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut