Nuorten Leijonien kultajahdille karmaiseva loppu – päävalmentaja TV5:lle: ”Muutamassa minuutissa taivas ja helvetti”

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän viimeksi 2018.

Ruotsi eteni välieriin Suomen kustannuksella.

2.1. 21:09

Moncton/Helsinki

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi MM-kilpailujen puolivälieräottelun Ruotsille maalein 2–3. Victor Stjernborg teki voittomaalin alivoimalla reilu minuutti ennen loppua.

Nuoret Leijonat johti Suomen aikaa maanantai-iltana Kanadan Monctonissa pelattua ottelua ensin Oliver Kapasen avauserän ja sitten Niko Huuhtasen kolmannen erän maalilla, mutta Leo Carlsson nosti Ruotsin kahdesti tasoihin.

Maalivahti Jani Lampinen piti Suomen pelissä erityisesti toisessa erässä, mutta oli voimaton Stjernborgin voittomaalissa, jota edelsi Suomen puolustuksen heikko pelaaminen keskialueella.

Miksi ote lipesi?

"Sen kun tietäisi. Kaveri sai loppuun hyvän hengen päälle ja sai tasoitusmaalin. Menimme pieneen lukkoon, mutta saimme ylivoiman. Kiekko pomppasi lavan yli, ja kaveri pääsi läpi. Ei sen enempää siitä”, kapteeni Oliver Kapanen summasi STT:lle puhelimitse.

Suomi voitti alkusarjassa kaksi ottelua ja hävisi kaksi. Puolivälierässä Ruotsia vastaan suoritus oli varsin ryhdikäs karmaisevaa loppua lukuun ottamatta.

"Kova pudotuspeliottelu. Molemmat joukkueet olivat ytimessä. Tämä oli meidän paras ottelu, mutta lopussa oli muutamassa minuutissa taivas ja helvetti”, päävalmentaja Tomi Lämsä kertoi TV5:n haastattelussa.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän viimeksi 2018, jolloin Tšekki nujersi Jussi Ahokkaan valmentaman Suomen maalein 4–3 voittolaukauskilpailun päätteeksi. Vuotta myöhemmin Ahokas luotsasi Suomen maailmanmestariksi. Vuonna 2020 Raimo Helmisen valmentama maajoukkue selvitti puolivälierän, mutta Suomi jäi neljänneksi.

Nuoret Leijonat selvitti puolivälierän myös Antti Pennasen komennossa 2021 (pronssi) ja 2022 (hopea) matkalla mitaleille, mutta Tomi Lämsä ei onnistunut luotsaamaan Suomea mitalipeleihin vaan peräkkäisten välieräpaikkojen sarja jäi neljään.

"Ei päästy tavoitteeseen, mitä haluttiin”, Lämsä sanoi.

Ruotsin välierävastustaja selviää puolivälieräpareista Tšekki–Sveitsi, Yhdysvallat–Saksa ja Kanada–Slovakia. Suomen turnaus päättyi.

Onko tämä uran pahin pettymys?

"Ainakin aika lähellä sitä. Takana on viime kauden finaalitappio. Aika lähellä sitä tunnetta”, Edmontonissakin mukana ollut Kapanen kuvaili.

Alkusarjan jälkeen Ruotsi joutui vaihtamaan pelipaikkakunnan Halifaxista Monctoniin ja totutteli puolivälierässä hetken uuteen kaukaloon.

Suomi kokeili viiden ensimmäisen peliminuutin aikana viidesti Ruotsin maalivahti Carl Lindbomin virettä. Kapteeni Kapanen näytti esimerkkiä ja sivalsi avausosuman jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Ruotsi ei laukonut ensimmäisen viisiminuuttisen aikana kertaakaan kohti Jani Lampisen vartioimaa Suomen maalia.

Ruotsi yllätti Lampisen erän lopulla ottelun toisella maalia kohti suuntautuneella laukauksellaan. Leo Carlsson ohjasi Ludvig Janssonin laukauksen maaliin, kun puolustaja Otto Salin ei pitänyt kurissa Carlssonin mailaa.

"Ei tarvinnut hakea latausta. Voitto tai ulos. Nämä ovat jännittäviä, mutta ikimuistoisia otteluita”, puolustaja Jimi Suomi kiteytti pelin hengen taukohaastattelussa.

Ruotsi oli väkevä toisessa erässä ja kilautti pari kertaa maalikehikkoa erän puolivälissä. Nuoret Leijonat kesti Kalle Väisäsen kahden minuutin rangaistuksesta seuranneen alivoiman.

Erän lopulla puolustaja Aleksi Malinen päästi Ruotsin hyökkääjä William Strömgrenin läpiajoon, mutta laukaus viuhui päätypleksiin.

"Molemmilla oli saumat mennä johtoon. Turha miettiä panoksia. Pitää vain keskittyä peliin. On turha stressata”, puolustaja Topias Vilen sanoi.

Nuoret Leijonat tuli terävästi kolmanteen erään, ja Huuhtanen laukoi johtomaalin neljän minuutin jälkeen. Suomi kesti kahden minuutin alivoiman, mutta päästi sen jälkeen Ruotsin tasoihin. Ilta pimeni lopullisesti, kun Stjernborg teki voittomaalin läpiajosta reilut kaksi minuuttia Carlssonin tasoituksen jälkeen.

Oliko ratkaisumaalissa mitään tehtävissä?

"Läpiajon pystyy aina torjumaan. Tänään Ruotsin poika vei sen”, Lampinen tuumi puhelimitse STT:lle.

"Harmittaa todella paljon. Olisi ollut mahdollisuuksia mennä pitkälle. Sulatellaan loppupäivä ja katsotaan huomenna, mitä tehdään.”

Täydennys klo 21.33: Juttua täydennetty pelaajien kommenteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut