Koronan selättänyt Iivo Niskanen vakuutti – valmentaja tarkkaili erityisesti yhtä asiaa

Valmentaja Olli Ohtosen mukaan Iivo Niskasen lähtökohdat Planican MM-kisoihin ovat taas erinomaisesti kohdillaan.

Iivo Niskanen osallistuu Tour de Skille 8. kertaa. Loppunousun eli Alpe Cermisin laelle asti hän on hiihtänyt kahdesti, ensimmäisen kerran tammikuussa 2020.

2.1. 17:30

Valmentaja Olli Ohtonen oli Iivo Niskasen lisäksi ainoa henkilö, jolla oli todella syvällistä dataa kolminkertaisen olympiavoittajan ja kolminkertaisen Vuoden urheilijan suorituskyvystä tämän päättäessä matkustaa Tour de Skille.

Takana oli marraskuun lopussa iskenyt koronatartunta, jonka aikana Niskanen oli täyslevossa ja jonka pahimpien oireiden hellitettyäkin harjoittelun pariin palattiin hyvin maltillisesti ja palautumista tarkasti seuraten.

"Lähtöpäätös Tour de Skille ei ollut riskinotto. Kun Iivo lähtee kisoihin, hän on myös kilpailukunnossa. Sairaana tai toipilaana ei kilpailla”, Ohtonen kertoi maanantaina.

Valmentaja myönsi, että vaikka tervehtyneen Niskasen potentiaali oli tiedossa, tuloksen ennustaminen Val Müstairin 10 kilometrin (p) takaa-ajokilpailussa oli jopa Ohtosen kaltaiselle urheilijansa ykkösasiantuntijalle hankalaa.

Val Müstairissa kilpailtiin vajaan 1 700 metrin korkeudella, joten asetelma oli Niskaselle vähintään haastava pitkän tauon jälkeen.

"Käytännössä kilpailukauden avaus ilman mitään korkeaan ilmanalaan sopeutumista ja takana kuitenkin reilun kuukauden jakso, jonka aikana normaalia, suunniteltua harjoittelua ei päästy toteuttamaan”, Ohtonen kertaa muuttujia.

Niihin nähden Niskasen esitys oli mykistävä, sillä 57. lähtöpaikalta lähtenyt mies oli kilpailun osuusajoissa 8:nneksi vauhdikkain vain 16 sekuntia nopeimpien perässä.

Ohtonen myöntää olleensa tyytyväinen, mutta ei sorru ylisanoihin.

"Olin tyytyväinen. Oli ok veto, ja lähtökohdat kohti MM-kisoja ovat kohdillaan.”

Urheilijan ja valmentajan fläppitaululla luki kausisuunnitelmassa useita päätavoitteita, mutta nyt niistä on haudattu kaksi: maailmancupin ja Tour de Skin kokonaiskilpailut.

Jäljellä on Planican MM-kisojen 50 kilometrin (p) massalähtö 5. maaliskuuta.

Sunnuntain kilpailussa kiinnitti huomiota erityisesti Niskasen hurja bensanpoltto kilpailun aluksi. Se oli Ohtosen mukaan myös osin pakon sanelemaa.

"Korkean lähtönumeron takia edessä oli iso ruuhka varsinkin kun mentiin lähtönumeroille 30 ja siitä eteenpäin. Sieltä piti päästä pois mahdollisimman nopeasti. Tuli paljon ohituksia, joihin aina menee hieman aikaa ja ennen kaikkea energiaa.”

Ohtosta kiinnosti ennen kaikkea yksi asia:

"Tosi tärkeää oli nähdä se, mikä on Iivon tilanne suhteessa maailman kärkeen.”

Ohtonen korostaa, että tämä oli nyt takaa-ajokilpailun antama vastaus kysymykseen. Yhteislähtö ja väliaikalähtö olisivat olleet luonteeltaan erilaisia kilpailuja – Niskasen hypoteettista sijoitusta toki veikkailematta.

"Toinen avainasia on tietenkin palautuminen rasituksesta. 10 kilometrin kilpailu on hapenotolle ja lihaksistolle todella intensiivinen.”

Tähän saadaan vastauksia tiistaina, kun vuoden 2021 MM-maisemissa hiihdetään Niskaselle sinänsä mieluisa 10 kilometrin väliaikalähtö perinteisellä tavalla. Ohtonen ei maalaa haastattelussa kultapensselillä.

"Luvassa on liukasta keliä ja paljon tasatyöntöä. Erittäin kovaa Burgstallin ylämäkeä kiivetään kolmesti, mutta ei päälle saakka, kuten MM-kisoissa, vaan noin puoliväliin. Rata suosii ehkä hieman muita kuin juuri Iivon parhaita ominaisuuksia. Jos mennään pieni napsu eteenpäin Val Müstairista, niin hieno juttu.”

Kun Niskanen ilmoitti ensimmäiseksi valmentajalleen koronatartunnastaan, Olli Ohtonen tiesi, että lähes kaikki loppukauden harjoitus- ja kilpailusuunnitelmat piti miettiä ja kirjoittaa uusiksi.

Kokenut valmentaja ei panikoinut.

"Hiihtourheilussa ja sen valmentamisessa riittää muuttujia, joista nyt törmättiin tällaiseen. Valmentajan ja urheilijan pitää pystyä elämään hetkessä. Tilanne analysoitiin rehellisesti, tehtiin uudet runkosuunnitelmat ja nyt mennään kohti Planicaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut