Vain yksi suomalainen pelasi Peléä vastaan – kaksi asiaa ”löi ällikällä” välittömästi

Suomen ensimmäinen huippuammattilainen Aulis Rytkönen kohtasi Pelén kentällä, kun brasilialainen ihmepoika oli vasta 17-vuotias. Herrat tapasivat uudestaan vuosikymmenien päästä.

Kun Pele vieraili Suomessa 1986, hänelle esiteltiin HJK:n naisten joukkueen toimintaa. Arvovieras ilahtui, kun joukkueen päävalmentaja Aulis Rytkönen paljastui hänen vanhaksi vastustajakseen 1950-luvulta.

29.12.2022 22:32 | Päivitetty 30.12.2022 13:23

Kun torstaina 82-vuotiaana syöpään kuollut jalkapallolegenda Pelé oli parhaimmillaan 1950–1970-luvuilla, eteläamerikkalaiset huiput pelasivat pääasiassa kotimantereellaan eikä heitä nähty Euroopassa kuin arvoturnauksissa ja satunnaisissa ystävyysotteluissa.

Vuonna 1986 HJK:ta edustanut porvoolaislähtöinen Erik Holmgren sai HJK–Kuusysi-ottelun jälkeen parhaan pelaajan palkinnon lapsuudenidoliltaan.

Mutta yksi suomalainen sai suuren kunnian pelata Brasilian tulevaa kansallissankaria ja maailman ainoaa kolminkertaista maailmanmestaria vastaan, kun tämä oli vasta 17-vuotias.

Hän oli Kuopiosta maailmalle lähtenyt, vuonna 2014 edesmennyt Aulis Rytkönen, joka oli ensimmäinen kovan ammattilaisuran ulkomailla tehnyt suomalaisjalkapalloilija.

Rytkösen, tuolloin 29, edustama Ranskan pääsarjaseura Toulouse kohtasi Brasilian maajoukkueen kesäkuun alussa 1958, kun keltapaidat valmistautuivat Ruotsissa pelattuihin MM-kisoihin. Joukkue voitti mestaruuden 17-vuotias Pelé tähtenään, kun Solnan Råsundalla pelatussa finaalissa kaatui Ruotsi.

Rytkönen muisteli ainutlaatuista kohtaamista 2009 ilmestyneessä elämäkertakirjassaan Monsieur Magic (kirj. Erkki Alaja, kust. Teos).

”Heti ensiminuuteista lähtien kiinnitin huomiota 17-vuotiaasen Peléen, joka teki 4–4 päättyneessä ottelussa kaksi maalia. Hänen tasapainonsa ja pallonhallintakykynsä löi ällikällä”, Rytkönen kehui 1 367 ottelussaan 1 283 maalia tehnyttä brasilialaista.

Pelé voitti maailmanmestaruuden myös 1962 ja 1970.

Yllättäen Rytkösen ja Pelén tapaaminen Toulousen kesäkuussa 1958 ei jäänyt viimeiseksi. Helsingin Jalkapalloklubi esitti Pelélle kutsun Suomen-vierailulle vuonna 1986.

Tuolloin 45-vuotias, aktiiviuransa 1977 USA:ssa lopettanut Pelé vastasi kutsuun myöntävästi, ja vierailu keräsi paljon mediahuomiota.

”Pelélle esiteltiin Suomessa myös HJK:n naisten joukkueen toimintaa, ja Aulis oli silloin edustusjoukkueen päävalmentaja. Ilo oli suuri, kun Pelélle valkeni, että siinä oli yksi hänen vanhoista vastustajistaan. Eli vähän niin kuin vanhojen kaverien tapaaminen”, Erkki Alaja muisteli torstaina illalla.

Alaja korostaa, ettei vaatimattomaksi mieheksi tiedetty Rytkönen kehuskellut kokemuksellaan.

”Ei hän tuolla maailmalla kuuluttanut Peléä vastaan pelanneensa, eikä siitä kirjassakaan kovin paljon ole. Mutta ilman muuta Aulis oli siinäkin mielessä ainutlaatuinen suomalainen pelaaja.”

Oikaisu 30.12. kello 13.21: Kättelykuvassa Peléä kättelee Erik Holmgren, ei Risto Puustinen, kuten kuvatekstissä aiemmin kerrottiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut