Mestaruudesta alkoi huuma – Aho ja Kakko kertovat millaisen nosteen nuorten MM-kisat aiheuttaa

Sebastian Aho ja Kaapo Kakko muistelevat valtavaa nostetta, jonka nuorten MM-kisoissa onnistuminen antoi.

Sebastian Aho (vas.) loisti aikoinaan nuorten MM-kisoissa.

29.12.2022 19:41

Vancouver

Nuorten MM-kisoissa on paljon pelissä. Pelataan ikäluokan maailmanmestaruudesta. Turnauksen nuorimmat pelaajat myös antavat näyttöjä seuraavan kesän NHL:n varaustilaisuutta varten.

Nuoret pelaajat pääsevät mittaamaan itseään maailman parhaita omanikäisiään vastaan.

Jos kisoissa onnistuu, vaikutukset ovat usein näkyneet saman tien myös seurajoukkuetasolla.

Erityisen hyviä esimerkkejä tästä löytyy Suomen MM-kultajoukkueista. Vuodenvaihteen 2014 mestarikapteeni Teuvo Teräväinen loisti turnauksessa ja oli sen jälkeen Jokereissa täysin pysäyttämätön.

Vuodenvaihteen 2016 mestarijoukkueesta esimerkiksi ykkösketjun Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi olivat kevätkauden ilmiö SM-liigassa.

Tässä juhlitaan kapteeni Mikko Rantasen maalia MM-finaalissa 2016.

Jo vuotta aiemmin, kun Suomi jäi puolivälieriin, viidessä ottelussa neljä maalia tehnyt Mikko Rantanen liekehti kevätkaudella heikon TPS:n ylivertaisena valopilkkuna. Kultakisojen jälkeen Rantanen dominoi AHL:ää.

"Hän oli meidän paras pelaajamme aika lailla heti kauden alussa. Ja varmaankin paras pelaaja koko liigassa sen jälkeen, kun tuli takaisin nuorten kisoista”, Rantasen silloinen joukkuekaveri Spencer Martin muisteli hiljattain.

"Kun hän tuli takaisin, hänen olisi varmaan pitänyt olla NHL:ssä. En tiedä, liittyikö se sitten sopimusasioihin vai mihin.”

Kisoista nostetta

Kisoista voi saada järisyttävän nosteen.

"Pelasin ihan hyvin syksylläkin ja olin saanut koutsilta (Lauri Marjamäki) vastuuta. Meillä oli Kärpissä kova jengi ja pääsin jo ennen kisoja pelaamaan kunnon minuutteja”, Aho muistelee.

"Mutta kyllä niiden kisojen ansiosta itseluottamus nousi ihan selvästi ja oli aivan tapissa. Siitä sai paljon, ja loppukausi meni todella hyvin. Kun miettii, niin aika moni pelaaja on sitä kautta ollut myös tulevaisuudessa todella hyvä.”

Sebastian Aho teki MM-finaalissa maalin.

Suomen seitsemän vuoden takainen kultajengi on yksi kaikkien aikojen U20-joukkueita, etenkin hyökkäyskalustoltaan: Aho, Laine, Puljujärvi, Rantanen, Roope Hintz, Kasperi Kapanen...

"Pate Lainekin oli aika kuumana sen loppukauden. Tosi monta nimeä siitä joukkueesta pelaa tällä hetkellä NHL:ssä isoissa rooleissa. Aika poikkeuksellinen keissi ja huikea joukkue”, Aho sanoo.

”Nuoria poikia”

On oikeastaan hyvinkin yksinkertaista, miksi kisoissa onnistuva pelaaja nousee helposti aivan uudelle tasolle.

"Siellä ollaan nuoria poikia, alle kaksikymppisiä äijiä. Ei sitä siinä hetkessä niin edes ajattele, mutta jos siellä onnistuu ja todistaa itselleen pärjäävänsä ja olevansa hyvä 2–3 vuoden ikähaitarilla omanikäisiään vastaan, niin kyllä siitä itseluottamus nousee tappiin.”

"Samaan hengenvetoon haluan sanoa, että jos ne kisat menevät penkin alle, niin ei se välttämättä ole maailmanloppu”, Aho sanoo.

Kaapo Kakko ratkaisi maailmanmestaruuden Suomelle neljä vuotta sitten Vancouverissa, kun hän upotti Yhdysvallat loppuhetkien maalillaan.

"Siellä pääsi pelaamaan vanhempia äijiä vastaan, jotka olivat saattaneet jo muutaman NHL-pelinkin pelata tai ainakin olivat saaneet NHL-varauksen. Minulla varaustilaisuutta ei ollut vielä ollut. Näin, että nyt jo pystyy pelaamaan noin kovia äijiä vastaan, vaikka nuoria poikia jokainen olikin”, Kakko muistelee.

Kaapo Kakko Suomen ja Sveitsin välisessä välieräottelussa 4. tammikuuta 2019.

Kultainen vuodenvaihde siivitti Kakon loistavaan kevätkauteen TPS:ssä ja sitten miesten maajoukkueessa, kun Jukka Jalosen Leijonat otti sensaatiokullan Kosicen ja Bratislavan MM-turnajaisista.

"Olisi voinut olla eri homma istuskella seitsemän peliä pienellä peliajalla, mutta sain luottoa, onnistumisia, mestaruuden ja voittomaalin. Oli se iso homma itseluottamukselle. Se näkyi ihan pisteissäkin ja vastuun kasvuna. Tuntui, että peli on taas vähän helpompaa.”

"Kisat tulevat hyvään ajankohtaan ja ovat hieno näytönpaikka jokaiselle.”

Kakko varattiin seuraavana kesänä NHL:ään varaustilaisuuden toisena pelaajana, edellään vain MM-finaalissa vastustajana ollut Jack Hughes.

Sebastian Aho

  • Kärpät, 2015–16

  • Ennen nuorten MM-kisoja:

  • 26 ottelua, 10+11=21

  • Kisojen jälkeen:

  • 19 ottelua, 10+14=24

Kaapo Kakko

  • TPS, 2018–19

  • Ennen nuorten MM-kisoja:

  • 27 ottelua, 9+11=20

  • Kisojen jälkeen:

  • 18 ottelua, 13+5=18

Kakko seuraa tämänkin vuodenvaihteen turnausta suurella mielenkiinnolla. Eikä kisoilta voi NHL-joukkueiden pukukoppitiloissa tai muualla televisiota katselemalla välttyäkään.

”Etenkin Kanadan puolella kun avaa television tai jonkun somen, niin paljon puhutaan joukkueesta ja kisoista. Ihmisiä kiinnostaa paljon, mikä on hienoa.”

”Turnausta on tosi kiva katsella. Seuraan niitä niin paljon kuin mahdollista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut