Pelaako Iivo Niskanen isoa uhkapeliä? Näin tähtihiihtäjä hakee vastauksen

Iivo Niskanen arpoo lähtöään Tour de Skille hyvistä syistä. Tämän kauden iso onnistuminen jää joka tapauksessa yhden täsmäohjuksen varaan, kirjoittaa Pekka Holopainen.

22.12.2022 15:00

Hiihtoliiton tiedotteet kulloisenkin maailmancupin rupeaman alla sisältävät harvoin isoa draamaa tai yllätyssisältöä, mutta keskiviikkona oli toisin.

Päävalmentaja Teemu Pasanen vihjaili Ylellä viikonloppuna, että koronatartuntansa ja esikoisensa syntymän jälkeen hiljalleen harjoittelua muistuttavan harjoittelun pariin palannut Iivo Niskanen saattaisi kuulua Tour de Skille matkaavaan maajoukkueeseen, joka julkistettaisiin keskiviikkona iltapäivällä.

Kun Ilta-Sanomat yritti etukäteen syväkurkuilta urkkia, onko Niskanen mukana, vastaus kuului kaikilta: ”En tiedä.”

Iivo Niskasen paluuta kilpaladuille koordinoivat valmentaja Olli Ohtonen (oik.) ja joukko muita asiantuntijoita.

Yleensä tämä vastaus on niin kutsuttu valkoinen valhe, kun ei jostain syystä haluta kertoa totuutta – mutta ei tällä kertaa. Liiton tiedote nimittäin paljasti, että eipä tiedä itse päähenkilökään. Niskanen on ilmoitettu joukkueeseen, mutta hän päättää vasta lähempänä uudenvuodenaattona käynnistyvää kiertuetta, onko mukana vai ei.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa Niskanen ei voi enää tällä kaudella menestyä. Viime kaudella Niskanen oli kolmonen sekä maailmancupin kokonaiskilpailussa – että Tour de Skillä, jossa voitti yhden kilpailun ja oli kerran toinen. Tämän kauden viruksen romuttamiin tavoitteisiin kuului taas huippumenestys Tourilla.

Se ei nyt ole tässä mitassa mahdollista, mutta Hiihtoliiton tiedote sisälsi ehdollisenakin erittäin hyvän uutisen. Jos tilanne olisi jo kauden päätavoitteen eli Planican MM-kisojen kannalta toivoton, Niskasen nimeä ei olisi listalle piirretty edes kysymysmerkillä.

Niskanen harkinnee Tour-osallistumistaan erittäin tarkasti ennen kaikkea siksi, että kiertue käynnistyy Sveitsin Val Müstairista, joka sijaitsee niin kutsutusti korkeassa ilmanalassa. Vanhan totuuden mukaan hiihtäjän ei tule näin matalassa hapen osapaineessa edes harjoitella saati kilpailla hiemankaan epävarmoja terveysmuuttujia repussaan. Pitkän kilpailutauon jälkeiseksi paluufoorumiksi Val Müstair on raaka paikka.

Iivo Niskanen kuulutettaneen Urheilugaalassa 12. tammikuuta jo neljännen kerran Vuoden urheilijaksi. Yhtä monesti on kruunattu vain toinen hiihtäjä, Veikko Hakulinen. Tässä tilanteessa on eri asia, pystyykö Niskanen puolisonsa Saana Niskasen kanssa kunnioittamaan gaalaa läsnäolollaan.

Normivuonna Niskanen viettäisi joulua esimerkiksi Pohjois-Italiassa omalla korkean paikan leirillään valmistautuen Tourille. Tällä kertaa ohjelmassa on kotimaassa joulunaikaan nousujohteista harjoittelua ja pari hapenottoa, lihaksistoa ja palautumista jo rajummin mittaavaa tehoharjoitusta valmentaja Olli Ohtosen huomassa.

Oma tunne, kello ja muu teknologia antavat sitten rehellisen riskianalyysin ohella vastauksen siihen, kannattaako Niskasen Tour de Skille matkustaa.

Tästä eteenpäin kun kaiken toiminnan on palveltava sitä lavettia, jolta kolminkertainen olympiavoittaja laukaisee tämän kauden täsmäohjuksensa 5. maaliskuuta. Silloin hiihdetään Planicassa yhteislähdöllä 50 kilometrin (p) MM-kullasta.

Tavallaan Niskanen ei ole uudessa tilanteessa, vaan edustusuransa lähtöpisteessä. Kaudella 2013–2014 raskaasta alipalautumisesta kärsinyt hiihtäjä raapi olympiapaikan yllättäen ja kalkkiviivoilla, saapui kisoihin huikean nousujohteisessa iskussa ja nappasi ensimmäisen olympiavoittonsa.

Myös MM-kisoihin Niskanen näiltä pohjilta varmasti matkustaa nousukunnossa. Mihin se sitten nyt riittääkään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut