Huippuasemista lähtenyt Eder putosi naisten takaa-ajossa 15:nneksi

Tuomas Harjula oli Ranskan jäisillä laduilla miesten kisan paras suomalainen.

Mari Eder ei onnistunut hyödyntämään loistavaa lähtösijaansa. Hän laukoi jokaiselta paikalta yhden ohi. Kuva viime tammikuulta Oberhofista.

17.12.2022 20:25

Aamulehti

Ampumahiihdon maailmancup sai lauantaina Ranskassa takaa-ajokisoissa tällä kaudella uudet voittajat. Naisten 10 kilometrin matkan voitti ilman sakkoja ampunut Ruotsin Elvira Öberg ja miesten 12,5 kilometrin kilpailun yhdellä sakolla selviytynyt Norjan Sturla Holm Lægreid.

Suomalaisista parhaiten sijoittui Mari Eder, joka oli 15:s hävittyään Öbergille kolme minuuttia ja 13 sekuntia.

Eder lähti ladulle sprintin jälkeen viidentenä 21 sekuntia kärjestä, joten takaa-ajo olisi voinut Ranskan Annecy-Le Grand Bornandissa sujua jouhevamminkin. Eder ampui kultakin ampumapaikalta yhden kudin ohi eli yhteensä neljä sakkoa.

Hankaluuksia jäisellä ladulla

Jäinen latu vaikeutti lauantaina matkantekoa.

”Laskuissa ei saanut jaloista parasta irti. Kilpailtiin erityiskisaa erityisoloissa”, Eder kertoi STT:lle Ranskasta.

Hänen kautensa on lähtenyt hyvin käyntiin. Kaksi maailmancup-kisaa urallaan voittanut konkari on cupin kokonaiskisassa 14:ntenä. Viime kauden päätteeksi hän oli loppupisteissä 27:s.

Sunnuntain yhteislähdössä hän kisaa ainoana suomalaisnaisena. Miehissä kilpailee Olli Hiidensalo.

”Nyt vaan tulta päin. Kolme kovaa kisaviikkoa on sunnuntaina takana”, Eder huokaili ja vakuutti paukkuja vielä löytyvän.

Voittaja Öberg jätti toiseksi sijoittunutta kahden sakon Italian Lisa Vittozzia reilut 20 sekuntia.

Ladulle 31:ntenä lähtenyt Suvi Minkkinen ampui toiselta pystypaikalta yhden sakon ja oli lopulta 30:s. Hän hävisi Ederille tasan minuutin.

Ladut olivat sateen jälkeisten pakkasten jäljiltä jäisiä. Osalla kilpailijoista teki tiukkaa pysyä pystyssä.

Norja juhli kolmoisvoittoa

Miehissä yhden sakon ampunut Lægreid kipusi kärkeen ensimmäisellä ampumapaikalla, kun sprintin voittanut Norjan Johannes Thingnes Bø laukoi makuulta yhden kudin ohi. Kolmanneksi takaa-ajossa sijoittunut Bø oli voittanut viisi edellistä cup-kisaa.

Norja otti takaa-ajossa kolmoisvoiton, sillä kahden sakon Vetle Sjåstad Christiansen oli toinen. Hän oli jo voitossa kiinni, mutta ampui viimeiseltä pystypaikalta kaksi laukausta ohi, minkä ansiosta Lægreid pääsi kuittamaan maanmiehensä ohi kovasti yleisölle tuulettaen.

Suomalaisista paras oli kaksi sakkoa ampunut Tuomas Harjula, joka oli 19:s. Hän hävisi Lægreidille 2.25. Harjula oli sijoittunut takaa-ajoa edeltäneessä sprintissä 36:nneksi.

Vasta sijalta 49 takaa-ajoon lähtenyt Tero Seppälä oli kahdella sakolla lopulta 20:s hävittyään Harjulalle runsaan sekunnin. Myös kolme sakkoa ampunut Hiidensalo oli maailmancup-pisteillä, 28:s.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut