Pärmäkoskea harmitti finaalipaikka sprintissä: ”Sen verran pahalta tuntui” – Pellegrinolle harvinainen voitto Klæbosta

Fähndrich ja Pellegrino ottivat maailmancupin sprinttivoitot 1 600 metrin korkeudessa.

Krista Pärmäkoski piti vauhtia yllä alkuerässään. Sprinttifinaaliin hän ylsi Davosissa aikavertailun kautta. Kuva viime helmikuulta Lahden maailmancupista.

17.12.2022 18:15

Aamulehti

Krista Pärmäkoski sijoittui viidenneksi maastohiihdon maailmancupin sprintissä Sveitsin Davosissa. Sijoitus on Pärmäkosken paras maailmancupin sprintissä lähes kahteen vuoteen.

Tammikuussa 2021 hän oli Val di Fiemmen sprintissä kuudes perinteisellä hiihtotavalla. Davosin vuoristokorkeuksissa hiihtotapa oli vapaa.

”Mieli on hyvä. Välierän jälkeen manasin vähän finaalipaikkaa, sillä sen verran pahalta tuntui”, Pärmäkoski sanoi hymyillen Viasatin tv-haastattelussa.

Pärmäkoski sanoi tienneensä, että on hyvässä kunnossa. Nyt se palkittiin jopa isommin kuin 32-vuotias hiihtäjä odotti.

”Nyt energiaa koneeseen”, Pärmäkoski ennakoi sunnuntaina hiihdettävää 20 kilometrin kisaa.

Kilpailun voitti kotiyleisönsä edessä hiihtänyt sveitsiläinen Nadine Fähndrich. Ykkössija oli hänelle toinen peräkkäinen cupissa, sillä hän oli paras myös Norjan Beitostølenissä viikko sitten.

”Kisa oli vuoristossa todella rankka. Yritin säästää energiaa finaaliin ja sen viimeiseen nousuun”, Fähndrich sanoi Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton FIS:n haastattelussa.

Davosissa hiihdetään noin 1 600 metrin korkeudessa. Naisten finaalissa toiseksi kiri Yhdysvaltain Jessie Diggins ja kolmanneksi Ruotsin Johanna Hagström sekunnin sadasosan erolla Norjan Tiril Udnes Wengiin. Pärmäkosken taakse finaalissa jäi Norjan Ane Appelqvist Stenseth.

Maaret Pajunoja hiihti puolivälierässään kolmanneksi ja päätyi lopputuloksissa 15:nneksi. Se takasi Pärmäkosken seurakaverille, Ikaalisten Urheilijoita edustavalle Pajunojalle, uran parhaan sijoituksen maailmancupissa. Kauden alussa hän oli Rukalla sprintin 20:s perinteisellä hiihtotavalla.

”Erähiihto oli aggressiivisempaa ja parempaa hiihtoa kuin karsintahiihto”, tyytyväinen Pajunoja sanoi Viasatin tv-haastattelussa.

Suomalaisista Anne Kyllönen oli 27:s ja Anni Lindroos 29:s.

Pellegrino kukisti Klæbon kirissä

Italialainen Federico Pellegrino kukisti norjalaisen olympiavoittajan Johannes Høsflot Klæbon maastohiihdon maailmancupin sprinttikilpailun loppukirissä Sveitsissä. Pellegrino kepitti Klæbon Davosissa 0,15 sekunnilla ja tuuletti voittoaan antaumuksella.

Voitto oli harvinainen, sillä Klæbo on ollut vapaan sprinttien valtias. Edellisen kerran hänet on syrjäytetty kyseisellä hiihtotavalta korkeimmalta palkintokorokkeelta maailmancupissa maaliskuussa 2018 Lahdessa, jolloin norjalainen sijoittui kolmanneksi.

”Vaimoni sanoi varhain aamulla, että hänen olonsa on hyvä. Uskalsin lähteä kisoihin”, perheenlisäystä vaimonsa kanssa odottava Pellegrino sanoi FIS:n haastattelussa.

Vapaalla hiihtotavalla finaalin kolmanneksi hiihti Ranskan Lucas Chanavat.

Suomen miehet karsiutuivat 12 parhaan välieristä. Verneri Suhonen ja Lauri Vuorinen olivat puolivälierissään kolmansia, mutta heidän aikansa eivät riittäneet aikavertailuun.

”Olin toisella kierroksella täydellisellä paikalla, mutta kaksi pääsi puikkaamaan ohi”, vuoden tauon jälkeen maailmancupia hiihtänyt Suhonen sanoi Viasatille.

Aika-ajossa neljänneksi hiihtänyt Niilo Moilanen oli Suhosen erässä neljäs. Nuorten maailmanmestari Moilanen on tyytyväinen kehitykseensä, sillä Davosin 16. sijan lisäksi hän oli Norjan Beitostølenissä kahdeksas.

Joni Mäki jäi erässään viidenneksi ja oli 25:s. Viime talven olympiamitalisti ei ole vielä löytänyt tasoaan rikkonaisen harjoituskauden jäljiltä. Hän aikoo siirtyä Davosista harjoitusjaksolle eikä kilpaile vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut