Hiihdon maailmancupin pisteiden saavuttaminen ei merkitse enää mitään – Davosin sprintti osoitti, miten järjetön tälle kaudelle tullut uudistus on

Naisten sprintissä oli lauantaina niin vähän osallistujia, että pisteitä saivat nekin urheilijat, jotka eivät saavuttaneet paikkaa alkuerissä. Tämä osoittaa nykyisen pistesysteemin hölmöyden, kirjoittaa Aamulehden urheilutoimittaja Kirsi Teiskonlahti.

17.12.2022 18:16

Aamulehti

Oli aika, jolloin hiihdon maailmancupin pisteiden saavuttaminen oli aidosti iso juttu. Sitä kelpasi hehkuttaa, kun nuori urheilija ylsi ensimmäistä kertaa korkeimmalla tasolla 30 joukkoon ja siten pisteille.

Sieltä on tultu kauas, eikä enää tulisi mieleen hehkuttaa pisteille yltämistä. Ainakaan yhtä varauksettomasti.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti uudistaa maailmancupin pistelaskua tälle kaudelle, jotta jännitys kokonaiscupin voittajasta säilyisi aiempaa pidemmälle kauteen. Nyt kisavoiton merkitys on pienempi kuin ennen, sillä voittajan takana sijoituksista palkitaan aiempaa suuremmalla pistepotilla. Lisäksi maailmancupin pisteitä saa 50 parasta entisen 30:n sijaan.

Vielä viime kaudella kisan 30:s sai yhden pisteen. Tänä vuonna samasta sijasta pisteitä saa 22. Näin siitäkin huolimatta, että kilpailu ei ole enää yhtä kovaa, koska venäläishiihtäjät on hyvästä syystä suljettu kansainvälisestä urheilusta.

Uusi järjestelmä näytti järjettömyytensä lauantaina, kun Sveitsin Davosissa hiihdettiin vapaan sprintit.

Naisten kisaan osallistui surullisen vähän hiihtäjiä: 39. Tämä tarkoitti, että vain yhdeksän hiihtäjää karsiutui erävaiheesta.

Suurin ongelma oli kuitenkin tämä: Viimeiseksi aika-ajossa jäänyt Makedonian Ana Cvetanovska jäi 1,5 kilometrin ladulla liki minuutin karsinnan nopeimmasta, Sveitsin Nadine Fähndrichistä. Tästä saavutuksesta Cvetanovksa palkittiin 12 pisteellä.

Eivät ole suomalaishiihtäjät suotta tituleeranneet tämän kauden maailmancupia osallistumiscupiksi. Maailmancupin hohtoa himmentää merkittävästi se, kun pelkästään maaliin hiihtämällä pääsee pisteille.

Toki huippusijoihin kokonaiscupissa ei Cvetanovksan saamilla pisteillä ylletä. Naisten cupin kärjessä keikkuvat tutut nimet: Tiril Udnes Weng, Jessie Diggins, Frida Karlsson ja Krista Pärmäkoski. Heistä vain Pärmäkoski ei ole yltänyt vielä tällä kaudella palkintokorokkeelle maailmancupissa.

Osallistujakato on jossain määrin ennakoimaton. Vaikka maailmancupissa on kilpailtu nyt neljänä viikkona putkeen, samoin tehtiin viime kaudellakin. Silloin Davosiin riitti naisten sprinttiin yli 80 osallistujaa, joista seitsemän oli venäläisiä.

Sairastumiset selittävät heikkoa tilannetta osaltaan. Useat huiput ovat pudonneet sairastuvalle viime viikkoina. Esimerkiksi ruotsalaisia oli mukana Davosissa vain kaksi: kolmanneksi sijoittunut Johanna Hagström ja alkuerään jäänyt Jenny Solin.

Osa hiihtäjistä kenties halusi myös säästellä itseään Tour de Skille, joka alkaa joulukuun viimeisenä päivänä Sveitsin Val Müstairista. Davosin osakilpailu on viimeinen maailmancupin kisa ennen pitkää turneeta.

Tourin voitto ja Planican MM-kisat pelastavat paljon tätä kautta, sillä suurimmat paukut lyödään maailmancupin kokonaiskisan sijaan niihin. Silti FIS ei saa uinua, vaan uusi pistejärjestelmä on syytä heittää ensi kaudeksi romukoppaan huonona kokeiluna. On löydyttävä erilaisia keinoja, joilla maailmancupiin saadaan lisää mielenkiintoa ja huipulle uusia haastajia perinteisten mahtimaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan rinnalle.

Ei ole montaakaan vuotta, kun osakilpailuvoittoja meni vielä rutkasti Italiaan, Puolaan, Ranskaan, Sloveniaan ja Tšekkiin. Nyt maailmancup on näivettymässä pienen piirin kekkereiksi. Siihen ei pistelaskun muuttaminen auta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut