Mari Eder venyi kauden parhaaseen Ranskassa

Viides sija petasi hyvät asemat lauantain takaa-ajoon ampumahiihdon maailmancupissa.

Mari Eder on ilmoittanut, että hänen uransa kestää vielä ainakin tämän kauden.

16.12.2022 18:17 | Päivitetty 16.12.2022 19:23

STT

Mari Eder sijoittui ampumahiihdon naisten maailmancupin yllätyksellisessä pikakilpailussa viidenneksi Ranskan Annecy–Le Grand Bornandissa. Eder nappasi kauden parhaan sijoituksen, kun hän selvisi kilpailusta yhdellä sakkokierroksella.

Ederin ainoa huti tuli pystyammunnan neljännellä laukauksella. Hiihtoajoissa Eder oli toiseksi paras.

Anna Magnusson ampui kilpailussa puhtaasti ja otti voiton ajalla 21.04,7. Linn Persson varmisti kilpailussa Ruotsin kaksoisvoiton yhdellä sakolla. Sijoitukset olivat molemmille uran parhaat maailmancupissa.

Saksan Denise Herrmann-Wick oli kilpailun nopein hiihtäjä ja sijoittui kolmanneksi.

Ederin ero voittajaan oli 21,3 sekuntia ja kolmanteen sijaan 6,1 sekuntia.

”Hyvä kisa ja ehjä suoritus”, puhelimeen tavoitettu Eder maisteli tulosta.

Eder oli hiihdossa Hermann-Wickin jälkeen toiseksi nopein. Ampumapaikalla Eder ampui varsin nopeasti ja hyvällä rytmillä.

”Makuuammunta tuntui hyvältä ja olen tyytyväinen myös pystyyn. Pidän pystyammuntaani kovana suorituksena ja siitä jäi hyvät fiilikset, vaikka aina sitä haluaisi osua joka laukauksella. Se oli päättäväinen suoritus”, Eder jatkoi.

Suvi Minkkinen oli kilpailussa 31:s puhtaalla ammunnalla. Nastassia Kinnunen oli 68:s ja Venla Lehtonen 70:s.

Raskas keli

Hiihtokeli oli vettyneessä kelissä raskas.

”Vauhdinjako piti suunnitella taktisesti hyvin”, Eder kertoi.

”Ensimmäisellä kierroksella maltoin hyvin pitkään nousuun. Ensimmäisen ja toisen väliaikapaikan välillä eroa tuli liikaa, mutta siitä eteenpäin hiihto oli vahvaa.”

Eder pääsee mukavasti viidentenä lauantain takaa-ajoon. Hänellä ei kuitenkaan ollut varsinaista taktiikkaa kilpailuun.

”Mukava lähtöpaikka, mutta minun on keskityttävä vain itseeni ja suoritukseeni. Minulla on kilpailuissa niin paljon heilahteluväliä, että täytyy tähdätä vain omaan parhaaseen suoritukseen”, Eder selvitti.

”Varsinkin takaa-ajossa minun on ollut vaikea pitää homma koossa. Siinä on tullut epäonnistumisia, mutta ne on käyty hyvin läpi.”

Ederillä, 35, on maailmancupista kaksi voittoa. Viidettä sijaa paremmin hän on sijoittunut viimeksi maaliskuussa 2020, kun hän oli Nove Meston pikakilpailussa neljäs.

Ura olympiavoittajan varjossa

Yllätysvoittaja Magnusson, 27, pääsi ensi kertaa urallaan palkintopallille maailmancupissa. Hän on jäänyt ampumahiihdossa lapsuudenystävänsä, olympiavoittaja Hanna Öbergin varjoon.

Piteån lähellä asuva kaksikko saavutti menestystä jo nuorten sarjoissa, mutta Öberg kehittyi aikuisten sarjassa lajin isoksi tähdeksi.

Magnussonin paras maailmancupin sijoitus ennen perjantaita oli seitsemäs sija.

Linn Perssonin kakkossija ei ollut Magnussonin voiton veroinen yllätys, sillä hänellä oli ennestään cupista kaksi kolmossijaa.

Ranskan Julia Simon johtaa maailmancupia. Hänellä on kauden kuudesta kilpailusta 336 pistettä. Herrmann-Wick on cupissa toisena ennen Italia Lisa Vittozzia.

Naisten maailmancup jatkuu lauantaina 10 kilometrin takaa-ajokilpailulla. Suomalaisista kilpailuun osallistuvat Eder ja Minkkinen.

Päivitetty 16.12.2022 kello 19.20 Ederin kommenteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut