MM-pronssiottelu kokoaa kaksi kaunista tarinaa yhteen: saako Luka Modrićin vai Marokon satu onnellisen lopun?

Luka Modrićin jäähyväiset. Marokon MM-sadun viimeinen luku. Näitä asioita kannattaa seurata MM-kisojen pronssipelissä.

Kroatian Luka Modrić ja Marokon Sofyan Amrabat kättelivät alkulohkopelin jälkeen. Poistuuko Modrić MM-areenoilta pronssimitali kaulassa vai onko Amrabat mukana tuomassa ensimmäistä mitalia Afrikan mantereelle?

17.12.2022 7:00

Aamulehti

Jalkapallon miesten MM-kisojen pronssipelissä kohtaavat lauantaina viime kisojen finalisti Kroatia ja kuluvien kisojen superyllättäjä Marokko.

Pronssiottelu konseptina on kiistanalainen. Monien mielestä pronssista pelaaminen ei kuulu huippu-urheiluun. Ottelussa kohtaavat kaksi pettynyttä ja tiivistahtisten kisojen väsyttämää joukkuetta.

Esimerkiksi jalkapallon miesten EM-kisoissa pronssiottelua ei ole pelattu vuoden 1980 Italian EM-turnauksen jälkeen.

Nyt pronssipeli tarjoaa ainakin joitain hienoja vivahteita: Suuren jalkapallolegendan viimeisen MM-pelin ja Afrikan mantereen ylpeyttä sinnikkäästi kantaneen joukkueen.

Tyylikkään taiturin jäähyväiset

Kun sukupolvensa supertähdet Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo vievät mediahuomion, heidän varjossaan MM-uransa päättää pronssipeliin 37-vuotias Luka Modrić.

”Tiedän olevani tietyn ikäinen ja näiden olevan viimeiset kisani Kroatian paidassa”, Modrić kertoi kisojen alla Fifa+-dokumenttisarjassa.

Lue lisää: Luka Modrić teloitettiin julmasti kotinsa eteen – nyt hänen pojanpoikansa on Kroatian suurin sankari

Modrić jää lajihistoriaan tyylikkäänä taiturina pelikentillä ja sen ulkopuolella. Uskomattomalla peliälyllään ja syöttötaidollaan hän on löytänyt nurmella tilaa 172-senttiselle varrelleen, mikä ei ulospäin näytä yhden maailman parhaista jalkapalloilijoista kropalta.

Modrić ei ole koskaan ollut nopein, ja ikä on hidastanut liikettä lisää, mutta älyllään hän on aina ollut vastustajaansa askeleen edellä.

Kun Messi ja Ronaldo ovat näyttäneet lapsellista puoltaan kisoissa, Modrić on osoittanut suuruuttaan. Kun Kroatia voitti puolivälierissä rangaistuspotkuilla Brasilian, Modrić oli ensimmäisenä lohduttamassa hävinnyttä joukkuetta.

Luka Modrić (oikealla) lohdutti Brasilian Neymaria puolivälierän jälkeen.

Modrić on voittanut seurajoukkuetasolla kaiken mahdollisen, muun muassa viidesti Mestarien liigan. Vaikka maajoukkuetasolla kirkkain kruunu jää saavuttamatta, vajaa neljän miljoonaa ihmistä asuttavan Kroatian johtaminen kapteenina kahdesti MM-mitalipeleihin on kova temppu.

MM-areenoille hyvästinsä jättää eittämättä yksi sukupolvensa suurista – pelaaja, joka on myös pystynyt hetkeksi lopettamaan juurikin Messin ja Ronaldon palkintomarssin.

Modrić voitti vuonna 2018 maailman parhaalle miesjalkapalloilijalle jaettavan Kultaisen pallon (Ballon d'Or) ja katkaisi 10 vuotta jatkuneen Messi-Ronaldo-voittoakselin. Modrićin jälkeen Messi voitti palkinnon kaksi kertaa peräkkäin. Tänä vuonna palkinnon sai Karim Benzema.

Lue lisää: Yksi asia Ylen MM-studiossa ärsyttää – älkää päästäkö tätä miestä MM-finaalin tv-lähetykseen

Afrikan ensimmäinen mitalisti?

Jos Marokko yltää pronssille, se jatkaa historiallisia suorituksiaan.

Marokko oli ylipäätään ensimmäinen Afrikan mantereen joukkue, joka eteni välieriin MM-historiassa. Siitä tuli samalla vuonna 1930 alkaneen MM-historian 25:s maa, joka on päässyt neljän sakkiin. Mitali kruunaisi yllättäjämaan kisat.

Aiemmin Afrikan mantereelta edes puolivälieriin ovat yltäneet ainoastaan Kamerun (1990), Senegal (2002) ja Ghana (2010).

Marokon menestys antaa riemua maanosalle, jossa on odotettu pitkään edes jonkun maan nousua uhmaamaan eurooppalaisten ja eteläamerikkalaisten valtaeliittiä MM-tasolla.

Marokko on murtanut samalla stereotypioita Afrikan mantereelta tulevista joukkueista täynnä taitavia, mutta sooloilevia yksilöitä ja joissa taktinen puoli vajavaista. Marokko on hurmannut nimenomaan sielukkaalla joukkuepelaamisellaan ja päävalmentaja Walid Regraguin tarkkaan hiotuilla puolustusvoittoisilla ottelusuunnitelmilla.

Lue lisää: Näin Marokko rakensi kriisin keskeltä MM-kisojen sensaatiojoukkueen – tähtihyökkääjä oli jo jättänyt maajoukkueen, mutta muutti mielensä

Marokon suorituksen arvoa nostaa sekin, että sitä ei ole avittanut esimerkiksi helppo turnauskaavio tai muu ulkopuolinen tekijä – korkeintaan kenties roisia pelityyliä salliva tuomarilinja.

Alkulohkonsa Marokko pelasi tappioitta Kroatiaa, Belgiaa ja Kanadaa vastaan. Pudotuspeleissä tieltä kaatuivat mahtimaat Espanja ja Portugali, kunnes Ranska oli liian kova pala välierissä.

Marokon Achraf Hakimi sai lohdutusta kapteeni Romain Saïssilta Ranskalle kärsityn välierätappion jälkeen.

Kroatia ja Marokko kohtasivat alkulohkossa avauspelissään, joka päättyi maalittomana. Mitäänsanomattoman pelin jälkeen harva osasi arvata, että joukkueet kohtaisivat vielä pronssipelissä.

Vaikka karvas pettymys on pelaajien päällimmäinen tunne, Kroatia ja varsinkin Marokko ovat miesten jalkapallon MM-areenoilla historiallisesti sen kokoluokan maita, että pronssimitalin arvo kirkastunee vielä tulevaisuudessa.

Jalkapallon MM-kisojen pronssiottelu Kroatia–Marokko lauantaina kello 17. Ottelu näkyy MTV:n ja C Moren kautta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut