Tuomas Harjula sivusi uran parastaan – vaikean kauden jälkeen tullut onnistuminen maistui

Tero Seppälän loistosija mureni viimeiseen ampumapaikkaan Hochfilzenin takaa-ajossa.

Tuomas Harjula sivusi uransa parasta sijoitusta sunnuntaina. Ensimmäistä kertaa hän saavutti sijan 14 pari vuotta sitten Kontiolahdella. Kuva maailmancupin avauksesta.

11.12.2022 20:05

Aamulehti

Tuomas Harjula vastasi reilut kaksi vuotta sitten melkoisesta ampumahiihtoyllätyksestä. Hän nousi tuntemattomuudesta huippusijaan ottaessaan maailman-cupuransa avauspisteet 14. sijallaan Kontiolahden normaalimatkalla kauden 2020–21 avauskisassa. Sen jälkeen oli vaikeaa ja pitkään, mutta sunnuntaina Hochfilzenissä Harjula palasi yllättäen kahden vuoden takaiseen tasoon.

Cup-uran parasta sivuava takaa-ajon 14. sija tuli kaiken uran ensimmäisellä neljän paikan puhtaalla ammunnalla. Harjula oli kisan paras suomalainen ja nousi kisassa peräti 27 sijaa.

”Viime kausi oli todella vaikea, eikä tämäkään kausi mitenkään huipusti lähtenyt. Uskomattoman hyvä fiilis, että pystyy kampeamaan takaisin uran parhaalle tasolle”, tyytyväinen Harjula kuvaili STT:lle puhelimitse Hochfilzenistä.

Saavutuksen arvoa nostaa se, että sijoitus ei tullut tutussa ympäristössä Kontiolahdella, jossa maajoukkue harjoittelee paljon. Tyypillisesti ampumahiihtäjät menestyvät parhaiten kotikisoissaan, koska ampumapenkan metkut ja ladun jokainen metri ovat tarkasti tiedossa.

”Pidän tätä vielä kovempana suorituksena kuin Kontiolahden normaalimatkaa. Neljältä paikalta nollat ensimmäistä kertaa, ja hyvä hiihtokin. Paras suoritus, mitä koskaan olen ampumahiihtokisassa tehnyt.”

Viime kaudesta Harjula, 24, sai yhden ainoan cup-pisteen. Kautta varjostivat refluksitaudin tuomat terveyshaasteet, mutta lääkitystä on saatu kohdilleen ja lisäksi ampumahiihdossa tärkeä henkinen puoli on ehkäpä sekin paremmassa jamassa.

”Tietynlaista rentoutta on nyt enemmän”, Harjula kuvaili.

Pitkään ampumahiihto oli Harjulalle harrastus. Tosissaan hän alkoi panostaa lajiin vasta reilut kolme vuotta sitten.

Jättipotti lähellä

Takaa-ajo näytti suomalaisittain harvinaisen herkulliselta viimeiselle ampumapaikalle asti.

Tero Seppälä ampui kolme ensimmäistä paikkaa ilman sakkoja ja oli kisassa neljäntenä. Viimeiseltä ampumapaikalta tuli kuitenkin kolme sakkoa ja Seppälä putosi kärkitaistosta. Hän oli lopulta 17:s, eli paranteli lähtöpaikkaan yhdellä pykälällä.

Olli Hiidensalo oli kolmen ampumapaikan jälkeen yhdellä sakolla 14:s. Viimeisenen paikka toi kaksi sakkokierrosta lisää, minkä takia loppusijoitukseksi jäi 22.

Kisan voitti odotetusti Norjan Johannes Thingnes Bø ennen maanmiestään Sturla Holm Lægreidia. Ranskan Emilien Jacquelin taipui kolmanneksi ammuttuaan yhden sakon Lægreidia enemmän.

Bø on voittanut kauden viidestä kisasta neljä viimeisintä.

Yksi osuus vei Suomen saumat naisten viestissä

Sunnuntaina naiset päättivät Hochfilzenin kisaviikon 4x6 kilometrin viestiin, jossa voiton vei Ranska, jonka ankkuri, lauantaina takaa-ajon voittanut Julia Simon ratkaisi voiton pystyammuntapaikalla. Ennakkosuosikki Ruotsi oli toinen jäätyään 10 sekuntia voittajasta, ja Italia tuli maaliin kolmantena.

Suomi oli 13:s, kun toisen osuuden vienyt Nastassia Kinnunen kiersi kaksi sakkokierrosta ja käytti kaikki varapatruunat.

”Jotain tapahtui toisella ammuntapaikalla (2+3), kun mitään ei nähnyt. Täytyy myöhemmin analysoida, miksi näin tapahtui”, Kinnunen harmitteli tiedotteessa.

Suomen viestiä veivät Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen, Mari Eder ja ankkuri Venla Lehtonen. Nelikko jäi kärkivauhdista neljä ja puoli minuuttia.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut