Kerttu Niskasen komea voitto nosti odotuksia – ruotsalaishuippu jätti palkintojenjaon väliin

Kymmenen kilometriä perinteisellä tyylillä sopii loistavasti Kerttu Niskaselle.

Kerttu Niskanen osoitti vahvaa kuntoaan kymmenellä kilometrillä. Kuva Rukan maailmancupista marraskuun lopulta.

10.12.2022 18:03

Aamulehti

Suomen naishiihtäjät nostattivat rutkasti odotuksia maailmancupin kauden jatkolle ja MM-kisoihin.

Johanna Matintalon perjantaisen sprintin kolmossijan jatkeeksi tuli kunnon jättipotti, kun Kerttu Niskanen sivakoi 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisan voittajaksi Norjan Beitostølenissä.

”Ei voi olla kuin tyytyväinen. Kaikki meni suunnitelmien mukaan. Välineet toimivat ja jaksoin hiihtää kympin hyvin”, Niskanen iloitsi Hiihtoliiton äänitteellä.

Kisa oli rankka. Radalla riitti pitkää työpätkää, ja lähes 20 asteen pakkanen teki suorituksesta entistä kovemman.

Niskanen näytti kokemuksen voiman ja hiihti nousujohteisesti. Hän voitti lopulta melko selvällä 12 sekunnin erolla Norjan Anne Kjersti Kalvåhon.

”Olen tosi onnellinen, että pääsin palkintopallille ja korkeimmalle korokkeelle.”

Matintalo oli vahva myös lauantaina. Hän oli viides. Sijoitus sivuaa hänen parastaan maailmancupin normaalimatkoilla.

Krista Pärmäkosken hiihto ei kulkenut. Hän hävisi Niskaselle peräti minuutin, mutta oli kuitenkin 11:s. Edelle ehti Jasmi Joensuu, joka on yleensä pärjännyt paremmin sprinteissä. Joensuu pääsi normaalimatkoilla kymmenen joukkoon ensi kerran urallaan.

Voitto oli Niskaselle uran neljäs maailmancupissa. Kaikki ovat tulleet 10 kilometriltä ja perinteisellä tyylillä. Ensimmäinen tuli Sveitsin Lenzerheidessa lähes yhdeksän vuotta sitten ja edellinen niin ikään Lenzerheidessa joulukuussa 2021.

Vuoden takainen voitto nosti odotuksia olympialaisiin liittyen. Kun sama matka hiihdettiin pari kuukautta myöhemmin Pekingin olympialaduilla, Niskanen hävisi kultamitalin vain neljän sekunnin kymmenyksen erolla Norjan supertähteen Therese Johaugiin.

”No jos minulta kysytään, mitä pitempi matka, sitä parempi. Omasta mielestäni minulle sopii parhaiten perinteisen kolmekymmentä kilometriä, mutta maailmancupin kaikki voitot ovat tulleet kympiltä, joten sekin näyttää onnistuvan, kun on hyvässä kunnossa”, Niskanen sanoi STT:lle.

Kokemusta olisi lauantaina kaivannut myös Ruotsin Frida Karlsson. Karlsson sortui perisyntiinsä, kun hän aloitti kisan aivan liian kovaa. Ruotsalainen tykitti kahteen ja puoleen kilometriin lähes kahdeksan sekunnin pohjat. Se vauhti kostautui nopeasti. Karlsson tippui kolmanneksi 16 sekunnin päähän Niskasesta.

Karlssonin aloitus oli sellainen, että hän ei näyttänyt pakkasta juuri kunnioittavan. Kisan jälkeen hän tunsi olot näpeissään. Karlssonille haettiin paksuimmat mahdolliset toppahanskat käteen. Hän ei osallistunut palkintojenjakoon vaan keskittyi lämmittelyyn.

”Kylmä ei vaikuta sopivan minulle kovin hyvin. Tykkään, kun on lämmintä, mutta olen erittäin tyytyväinen, miten pidin itseni kasassa. Aloitin ehkä vähän liian kovaa tänään”, Karlsson sanoi SVT:lle.

Pakkanen ei vaikuta kaikkiin huippu-urheilijoihin samalla tavalla. Osa kangistuu enemmän ja nopeammin. Kylmä ja kuiva ilma rasittaa hiihtäjien keuhkoja.

”Mieluummin hiihtäisin plussakelissä. En tiedä tykkääkö kukaan hiihtää, kun mennään lähelle kahtakymmentä astetta. En usko, että se on kenenkään suosikkikeli, mutta kaikki toimi kuitenkin hyvin”, Kerttu Niskanen sanoi STT:lle.

Planican MM-hiihdoissa Niskasen menestysmatka käydään vapaalla tyylillä. Sen sijaan 30 kilometrin yhteislähtökisa on perinteisellä. Niskasella on vahva menestyssauma myös yhdistelmäkisassa.

”Tästä on hyvä jatkaa. Jo eilen sprintti tuntui hyvältä ja terävämmältä kuin edellisinä viikonloppuina. Nyt vain luotetaan siihen, että homma on oikeilla raiteilla”, Niskanen sanoi Hiihtoliiton äänitteellä.

Tulokset, naiset, 10 km (p):

1) Kerttu Niskanen 26.56,3, 2) Anne Kjersti Kalvå Norja 12,7 sekuntia jäljessä, 3) Frida Karlsson Ruotsi –16,5, 4) Katharina Hennig Saksa –23,0, 5) Johanna Matintalo –31,0, 6) Jessica Diggins USA –33,8, 7) Tiril Udnes Weng Norja –38,2, 8) Rosie Brennan USA –39,8, 9) Victoria Carl Saksa –40,7, 10) Jasmi Joensuu –48,6, 11) Krista Pärmäkoski –59,1...24) Anne Kyllönen –1.43,3. Anni Alakoski keskeytti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut