Kerttu Niskanen voitti haastavissa oloissa Beitostølenissä: ”Jalat olivat aivan jäässä”

Pitkässä nousussa kisan ratkaissut Niskanen hiihti uransa neljännen maailmancupin osakilpailuvoiton. Johanna Matintalo täydensi hyvää suomalaispäivää viidennellä sijallaan.

Kerttu Niskanen hiihti voittoon maailmancupin osakilpailussa Beitostølenissä. Kuva marraskuun lopulta Rukalta.

10.12.2022 13:19

Haastava hiihtosää ei hyydyttänyt Kerttu Niskasta lauantaina Norjan Beitostølenissä. Niskanen kesytti muut kilpailijat kovalla radalla ja sivakoi maailmancupin osakilpailuvoittoon kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.

”Oli tosi kylmä, ja oli vähän vaikea päättää, mitä vauhtia lähtee hiihtämään. Minullakin tuntui toisen kiekan alussa, että jalat olivat aivan jäässä tai semmoiset kovan oloiset”, Niskanen sanoi kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa.

"Sitten vaan yritin pitää jalkoja liikenteessä. Aika loivaakin pätkää hiihdin vuorohiihdolla, että jalat eivät ole pitkää aikaa tekemättä mitään.”

Norjan Anne Kjersti Kalvå jäi Niskasesta 12,7 sekuntia ja Ruotsin Frida Karlsson jäi 16,5 sekuntia.

”Tietenkin olen tosi tyytyväinen ja onnellinen, että pystyin tänään voittamaan. Se luotto, mikä on itsellä ollut, näkyi tänään. Kunto on hyvä”, Niskanen sanoi.

Pitkässä nousussa

Niskanen repi ratkaisevan eron muihin kahdesti hiihdetyssä pitkässä nousussa.

”Kerttu oli tänään siinä kyllä selvästi paras”, Niskasen aviomies ja valmentaja Juho Mikkonen sanoi Viaplayn studiossa.

Kanavan asiantuntijana toimiva Mikkonen ennakoi tulevaa viiden kilometrin väliajasta. Niskanen oli tuossa vaiheessa siirtynyt väliaikalähdöllä hiihdetyn kisan kärkeen.

”Hän pystyy hiihtämään ne kaksi kierrosta hyvin lähekkäin, mikä on näissä kympin kisoissa todella hyvä juttu”, Mikkonen sanoi tasaisen vauhdin merkitystä korostaen.

”Hänen pitää aina hyödyntää aina se tasainen vauhti. Tämmöinen kova maailmancupiin sopiva rata, missä on paljon ylämäkiä ja joudutaan puskemaan koko ajan, niin täällä se tasainen vauhti on valttia.”

”Eilinen meni jo hyvin”

Beitostølenin kisaviikonloppu on ollut Niskaselle menestyksekäs, sillä hän ylsi perjantaina perinteisen hiihtotavan sprintissä välieriin asti. Sijoitus oli lopulta yhdeksäs.

”Eilinen meni jo hyvin. Se ehkä toi semmoista uskoa tähän päivään, että välineet kun toimii, voi riittää hyville sijoille”, Niskanen sanoi.

Myös valmentaja-aviomies Mikkonen tiesi odottaa onnistumista perjantain jälkeen. ”Pari viikonloppua on käynnistelty ja tänään sitten huippuonnistuminen.”

Voitto oli Niskaselle uran neljäs maailmancupissa. Edelliset ovat tulleet Sveitsin Lenzerheidessa 2021 ja 2014 sekä Italian Cognessa 2019.

Täydensi päivää

Johanna Matintalo täydensi loistavaa suomalaispäivää viidennellä sijallaan. Perjantain sprintin kolmonen jäi lauantaina Niskasesta 31 sekuntia.

”Lähdin vähän varman päälle liikenteeseen. Eilen kova päivä ja näin kylmä keli tänään, niin en halunnut, että siitä tulee hyytyvä, laskuvoittoinen kisa”, Matintalo sanoi Viaplaylle.

Matintalo lisäsi hiihtäneensä hyvän, tasaisen ja nousujohteisen kilpailun. ”Olen tosi tyytyväinen, enkä olisi kyllä arvannut, että tulos on näin hyvä. Ei kuitenkaan semmoinen lentofiilis ollut tänään omassa hiihdossa päällä.”

Jasmi Joensuu hiihti parhaan normaalimatkan kilpailunsa maailmancupissa ja oli kymmenes. Krista Pärmäkoski sijoittui 11:nneksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut