Fifa voi joko antautua urheilupesulle tai laittaa MM-kisojen hyväksikäytölle stopin

Jalkapallon MM-kisat Qatarissa päättyivät, mutta kisojen kaiku kantautuu vielä kauas. Tulevien järjestäjämaiden valinta kertoo, mitä kisoista opittiin. Vai opittiinko mitään.

18.12.2022 21:15

Aamulehti

Jalkapallon MM-kisat Qatarissa ovat ohi. Mutta oppitunnin jälkeinen tentti on vasta tulossa.

Seuraavat vuodet kertovat, onko jalkapallomaailma oppinut mitään niistä 12 vuodesta, jotka kuluivat vuoden 2010 Qatarin MM-isännyyden saamisen ja sunnuntaina 18.12.2022 pelatun MM-finaalin välillä.

Qatarin MM-kisat tiedettiin moraaliseksi ja inhimilliseksi katastrofiksi jo ennen kisoja: kisoihin liittyi niin paljon ihmisoikeusongelmia ja korruptiota, että ne eivät jääneet taka-alalle vaan nousivat eturivin puheenaiheiksi läpi kisat.

Lue lisää: Qatarissa alkaa nyt yhden valtion massiivinen kiiltokuvaoperaatio – Listasimme 29 epäkohtaa jalkapallon MM-kisoista

Ennen kisoja siirtotyöläisten olosuhteet ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet puhuttivat eivätkä ne juurikaan parantuneet vuosien varrella MM-kisojen lähestyessä.

Kisojen aikana nähtiin, kuinka Qatarin valtio piti Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa talutusnuorassaan oluenmyyntikiellolla, käsivarsinauhan kiellolla ja sateenkaaritunnusten kiellolla.

Eli siis Qatar sanoi viimeisen sanan, mitä se halusi kieltää – ja Fifa totteli.

Kuolemiltakaan ei vältytty – medioiden mukaan ainakin yksi siirtotyöläinen ja kaksi journalistia menehtyivät kisojen aikana.

Lue lisää: Siirtotyöläinen kuoli Qatarissa – MM-kisojen pomo: "Kuolema on luonnollinen osa elämää”

Nyt saatiin kansiin 12 vuoden vaikea jakso jalkapallon historiassa.

Kun kohtaa vaikeita aikoja, niistä usein otetaan oppia. Kansainvälisen jalkapalloyhteisön ensimmäinen tilaisuus näyttää oppiko se vaiko ei, tulee vuoden 2030 MM-järjestäjiä valittaessa. Valinta tehdään vuonna 2024.

Taustalla kisoja hamuaa Saudi-Arabia. Testi on yksinkertainen: jos Saudi-Arabia saa kisat, Fifa on saanut kokeestaan hylätyn. Jos Saudi-Arabia ei saa kisaisännyyttä, testi menee hyväksytysti läpi.

Saudi-Arabian kohdalla mentäisiin Qatariin verraten ojasta syvään allikkoon.

Katse kääntyy myös Suomen Palloliittoon ja puheenjohtaja Ari Lahteen. Suomikin on yhtenä jäsenmaana mukana valitsemassa seuraavaa järjestäjämaata.

Mutta testi ei ole niin nopeasti ohi. Jopa Fifan entinen puheenjohtaja Sepp Blatter on todennut, että kisojen myöntäminen Qatarille oli virhe.

Lue lisää: Lahjuksia, lentokonekauppoja ja ökyasunto kissoille – nämä miehet antoivat MM-kisat Qatariin

Virhettä ei siis tulisi toistaa. Tulevia järjestäjämaiden valintoja seurataan vielä Qatarin aiheuttamat kohut muistissa, se on varma. Kuinka pitkälle jalkapallopäättäjien muisti riittää? Saudi-Arabia ja muut urheilupesua harrastavat maat tuskin nykyisessä ajattelumallissaan haluavat vähentää urheilun näkyvyysarvoon panostamista.

Niinpä systeemin on noustava esille ja luotava MM-kisoille raamit, joita ei voi rahalla kiertää. Siinä on Fifan todellinen opinnäytetyö.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut