Aamulehti
Lukio-opinnot Sammon keskuslukion urheilulinjalla ovat nyt omissa lajeissaan menestystä niittäneiden 19-vuotiaiden urheilijalupausten Saga Vannisen ja Peppi Konsterin osalta ohi, ja edessä siintää toivottavasti ura ammattiurheilijana.
Perjantaina valkolakin päähänsä saaneet tuoreet ylioppilaat kuvailevat oloansa helpottuneeksi.
Nyt on aikaa keskittyä vahvemmin urheiluun, Vannisen seitsenotteluun ja Konsterin keilaukseen.
Elokuussa keilailun naisten EM-kisoissa kultaa voittaneen Konsterin aika on viime aikoina kulunut pitkälti kisamatkoilla, joten hän on suorittanut monia lukiokursseja itsenäisesti.
”Varsinkin viimeinen vuosi on ollut aika hurja.”
Urheilulinjan joustavuudesta on ollut paljon apua.
”Opettajat ovat auttaneet paljon, jos on ollut poissaoloja ja on jäänyt jälkeen. Täällä ymmärretään urheilumenot paljon paremmin.”
Opintojen siirtyminen enenevissä määrin verkkoon etenkin korona-aikana on myös helpottanut opiskelua, sanoo puolestaan seitsenottelun kaksinkertainen nuorten maailmanmestari Vanninen.
”Eivät ne tietenkään kaikille sovi, mutta itse koin ne hyväksi.”
Saga Vanninen voitti elokuun alussa toisen perättäisen alle 20-vuotiaiden seitsenottelun maailmanmestaruutensa Kolumbiassa pidetyissä kisoissa. Peppi Konsteri sovitti Vannisen päähän ylioppilaslakkia Sammon keskuslukion aulassa perjantaina.
Joustavat opinnot
Molemmat suorittivat opintonsa Sammon keskuslukion urheilulinjalla, joka mahdollistaa ylioppilastutkinnon ja lukio-opintojen suorittamisen joustavasti.
Esimerkiksi kaikkia muille pakollisia kursseja ei tarvitse suorittaa. Koulu myös alkaa normaalia myöhemmin, jotta aamulla on aikaa treenaamiselle.
Lukio-opinnoissa riittänee haastetta jo ilman vaativaa urheilu-uraa, mutta Vanninen ja Konsteri vakuuttavat säästyneensä suuremmilta vaikeuksilta. Opinnot ovat edenneet pitkälti urheilun ehdoilla.
Esimerkiksi yleisurheilun leiripätkät ovat tarkoittaneet Vanniselle jopa kuukauden poissaoloa koululta.
”Ei ole kertaakaan ollut tilannetta, että jotain kouluhommaa ei olisi voinut suorittaa urheilumenojen takia”, hän sanoo.
Urheilusta tutut menestymispaineet eivät ole nuorten mukaan siirtyneet opintoihin. Urheilussa pitää olla paras, mutta koulun osalta he ovat antaneet itselleen armoa.
”Olen aika paljon ehkä urheilun verukkeella pystynyt antamaan itselleni siimaa koulun suhteen”, toteaa Vanninen.
Peppi Konsterin tavoitteena on ammattilaisura keilaajana. Alunperin Turusta kotoisin oleva Konsteri muutti lukio-opintojensa aikana Tampereelle ja vaihtoi koulunsa Sammon keskuslukion urheilulinjalle.
Tavoitteena ammattiurheilijan ura
Nuorten urheilijoiden tähänastinen menestys lupaa hyvää tulevaisuudessa siintävälle urheilu-uralle, mutta jatko-opintojakaan he eivät sulje pois.
”Jotain varmasti haluan opiskella, mutta ehkä hitaampaan tahtiin kuin muut”, sanoo Vanninen.
Myös Konsterin on tarkoitus hakea kevään yhteishaussa opiskelemaan, mutta jos ovet eivät aukeaisikaan, ei se olisi maailmanloppu.
”Haluaisin toimia päätoimisena urheilijana. Ei haittaa, vaikka tulisi välivuosi tai pari, tarkoitus on nyt panostaa keilailuun.”
Tulevan vuoden tavoitteena on keilata päätoimisesti ja yrittää saada siitä ammatti.
”Iso konkreettinen tavoite on se, että aion lähteä naisten ammattilaiskiertueelle. Suunnitelmana on, että olisin kaksi kuukautta jenkeissä.”
Miesvoittoisessa keilailussa nuoren naisen on Konsterin mukaan vaikea kilpailla ammattimaisesti, mutta hän uskoo mahdollisuuksiinsa.
Myös Vannisen pääfokus on urheilussa, mutta tarkemmista tavoitteistaan hän ei halua ainakaan vielä kertoa julkisuuteen.
Edessä Linnan juhlat
Valmistumisjuhlan jälkeen urheilijoiden suuntana ei ole Tampereen yöelämä. Uusi, enemmän aikaa urheilulle sisältävä arki jatkuu harjoittelun merkeissä.
Vannisella edessä on tammikuussa alkava hallikausi, Konsteri alkaa valmistautua kesän kisakiertueelle.
Sitä ennen Konsterilla on kuitenkin viikonloppuna luvassa mekonsovitus, sillä hänet on kutsuttu itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin.
Millä mielin keilaajalupaus astelee ensi viikolla Presidentinlinnaan?
”Aika jännittävää. Siellä ei ole keilailijoita liiemmin nähty. Laskeskeltiin, että olisin siellä vasta kuudes keilaaja kautta aikojen.”