Perttu Hyvärinen otti komeasti Suomen ykkösmiehen roolin Rukalla – nuori lupaus sai maistaa Klæbon kovaa vauhtia

Kaksi viikkoa sitten Perttu Hyvärinen oli murheellinen mies, mutta Rukalla kaikki oli toisin.

Perttu Hyvärinen sijoittui parhaana suomalaisena 12:nneksi Rukan 10 kilometrin (p) kilpailussa.

26.11.2022 18:04

Ruka

Perttu Hyvärinen säesti viime talvena Pekingin olympialaisissa oivallisesti hyvää kaveriaan Iivo Niskasta.

Niskasen voittamalla 15 kilometrillä Hyvärinen sijoittui kuudenneksi ja 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa tuli seitsemäs sija Niskasen saavutettua pronssia.

Ne olivat Hyväriseltä loistavia suorituksia, ja myöhemmin hän on todennut olleensa huippukunnossa vain kyseiset puolitoista viikkoa koko kaudella.

Lauantaina Hyvärinen tuurasi mainiosti Rukalla Suomen miesten ykköshiihtäjän tehtävää, kun Niskanen oli koronatartunnan takia poissa maailmancupin ensimmäiseltä normaalimatkalta.

Hyvärinen ei odottanut itseltään juuri mitään, ja siksi 12. sija maistui varsin hyvältä 10 kilometrin perinteisen kilpailussa, jossa norjalaiset ottivat odotetusti kolmoisvoiton Johannes Høsflot Klæbon johdolla.

”Joka kolmas päivä on levätty, käyty Pallaksella sauvakävelyllä ja yritetty hakea fiilistä. Kyllä Oloksella oli aika murheinen mies. Sellainen ylimääräinen itseluottamus hävisi aika hyvin. En tiedä, miten oli mahdollista hiihtää tänään noinkin hyvin. Ei se ollut valmiin makuista, mutta eiköhän siitä tullut ihan kohtalainen hiihto”, Hyvärinen myhäili.

Rento valmistautuminen auttoi

Epäonnistuttuaan raskaasti Oloksen perinteisen kympillä kaksi viikkoa sitten Hyvärinen jätti väliin viime viikonlopun Suomen cupin Taivalkoskelle ja jäi Olokselle etsimään virettään.

Tuloksena oli yksi uran parhaista sijoituksista maailmancupissa.

Hyvärinen arvioi tehneensä harjoituskauden lopulla harjoituksellisen virheen valmentajansa Mikko Virtasen kanssa.

”Teimme vähän liikaa anaerobista harjoittelua, ja siitä tuli sellainen rintterimäinen kunto. Pääsin ekan nousun ja ekan kierroksen vähän liian kovaa, ja tänäänkin lähtö oli napsun liian kova. Toisen kierroksen alku oli aika hapokkaan makuista. Sitten löin hampaat kovempaa yhteen ja rupesin irvistämään tuohon loppuun”, Hyvärinen sanoi ja kehui yleisön kannustusta ladun varrella.

Hyvärinen kertoi saaneensa horjunutta itseluottamusta kohdalleen perjantaina.

”Treeni meni ihan hyvin pitkästä aikaa, ja vähän oli enemmän fiilinkiä. Treeni piti sisällään tunnin hiihtelyä ja ehkä kolme minuuttia vähän tekniikkapainotteista. Se oli siinä. Yritin ottaa vähän rennommin ennen starttia, ja onnistui ihan hyvin.”

Hyvä paikka sunnuntaille

Vuosi sitten Hyvärinen jäi vastaavassa Rukan kilpailussa 28:nneksi.

”Silloin odotin paljon enemmän, ja tulos oli paljon huonompi. Nyt en odottanut mitään, niin tuli parempi tulos. Mukavasti se meni.”

Sunnuntain takaa-ajossa Hyväriselle on tarjolla paikka kovassa ryhmässä, jonka vetomieheksi on tyrkyllä esimerkiksi Norjan Hans Christer Holund.

”Tulee melko pitkän makuinen kisa. On rajua vetää tähän 20 kilometriä.”

Nuorukainen Klæbon peesissä

Paljon erilaisia vaiheita.

Näin tiivisti Suomen joukkueen nuorin hiihtäjä Niko Anttola uransa toisen maailmancupin kilpailun. Tuloksena oli 38. sija ja eroa kärkeen puolitoista minuuttia eli yhdeksän sekuntia kilometriä kohden.

Mc-debyytissään viime talvena Lahdessa Anttola sijoittui 15 kilometrillä 37:nneksi, ja tappiota voittaja Iivo Niskaselle tuli kaksi ja puoli minuuttia eli kymmenen sekuntia kilometriä kohden.

Anttola, 19, aloitti Rukalla todella varovasti, pääsi roikkumaan kaksi kilometriä kilpailun voittajan peesissä ja hyytyi pahasti lopussa.

”Otin alussa yhden peesin, mutta se oli ehkä vähän liian hiljainen. Ekan kolmen kilometrin jälkeen pääsin hyvin vauhtiin. Aika lailla meni odotusten mukaan. Oli vaikea sanoa ennakkoon, mikä sijoitus voisi olla. Varmaan oli ihan perussuoritus.”

Anttola roikkui ennen puolimatkaa vajaat kaksi kilometriä Klæbon peesissä. ”Kyllä se kovaa menee.”

Välin kolmesta kahdeksaan kilometriin hän hiihti suomalaisista nopeimmin. Siinä auttoi roikkuminen viidenneksi sijoittuneen Britannian Andrew Musgraven vauhdissa. Sitten hän maksoi oppirahoja.

”Siitä tipuin pari kilsaa ennen maalia, ja sen jälkeen oli pitkä loppumatka. Kyllä nämä ovat kovia kisoja. Kyllä eron huomaa. Täällä porukka hiihtää vain helvetin kovaa.”

Tuloksia:

Miehet, 10 km (p): 1) Johannes Hösflot Kläbo Norja 21.46,1, 2) Pål Golberg Norja –20,5, 3) Martin Löwström Nyenget Norja –28,0, 4) Calle Halfvarsson Ruotsi –33,1, 5) Andrew Musgrave Britannia –40,3, 6) Erik Valnes Norja –41,4, 7) Hans Christer Holund Norja –44,4, 8) Janosch Brugger Saksa –46,0, 9) William Poromaa Ruotsi –48,2, 10) Mattis Stenshagen Norja –50,7, ...suomalaiset: 12) Perttu Hyvärinen –52,5, 18) Lauri Lepistö –1.09,7, 23) Markus Vuorela –1.16,7, 34) Juuso Haarala –1.28,7, 36) Joonas Sarkkinen –1.29,3, 38) Niko Anttola –1.29,9, 40) Lauri Vuorinen –1.32,2, 41) Arsi Ruuskanen –1.32,9, 43) Remi Lindholm –1.34,3, 55) Joni Mäki –1.47,1, 58) Emil Liekari –1.48,9, 74) Petri Koivisto –2.34,3. Mukana 84 hiihtäjää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut