Hiihdon maailmancupin matkat menivät osittain uusiksi, kun miehet ja naiset hiihtävät samat kilometrimäärät – Näin se vaikuttaa alkavaan kauteen

Muutokset maastohiihdon maailmancupin matkoihin vaikuttavat kilpailuiden luonteeseen enemmän kuin voimasuhteisiin. Arvokisaohjelma pysyy vielä entisellään.

Suomen tähtisprintteri Joni Mäki voi olla yksi hiihtäjä, jolle 15 kilometrin matkojen lyheheminen kymmeneen kilometriin sopii.

25.11. 8:00

STT

Miesten ja naisten matkojen yhtenäistäminen tuskin vaikuttaa kilpailijoiden voimasuhteisiin merkittävästi maastohiihdon maailmancupissa. Päävalmentaja Teemu Pasasen mielestä keli, latuprofiili ja muut olosuhteet vaikuttavat kilpailuun usein matkaa enemmän.

Planican MM-kisoissa kevättalvella matkat ovat ennallaan. Maailmancupissa miehet ja naiset hiihtävät 10 ja 20 kilometrin kilpailuita sekä 50 kilometriä Holmenkollenilla.

”Muutokset eivät ole hirveän isoja naisten viittäkymppiä lukuun ottamatta”, Pasanen arvioi cupin uudistusta.

”Samat urheilijat menestyvät, kun esimerkiksi miesten 15 kilometriä on vaihtunut kympiksi.”

Muutoksen näkee tuloksissa lähinnä silloin, kun se yhdistyy muihin samaan suuntaan vaikuttaviin tekijöihin. Sprintterityypit voivat olla vahvoilla, kun kymppi hiihdetään nopeassa kelissä ja helpolla radalla.

”Norjassa on yksi mies eli Johannes Høsflot Klæbo, jolle sellainen tilanne varmasti sopii”, Pasanen ennakoi.

”Miesten puolella voi olla muitakin sprinttipuolen hiihtäjiä, jotka ovat tietyillä laduilla, tietyissä maastoissa kympillä suhteessa vahvempia kuin 15 kilometrillä.”

Suomalaisista tällaiset olot voisi hyödyntää parhaiten parisprintin kaksinkertainen arvokisamitalisti Joni Mäki.

Kilpailuiden rakenne muuttuu

Miesten matkoilla Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n uudistus vaikuttaa enemmän kilpailuiden luonteeseen kuin urheilijoiden voimasuhteisiin.

”15 kilometrillä hiihtoa pystyi pikkasen rauhoittamaan muutamaksi kilometriksi. Kymppi on hiihdettävä tarkemmalla vauhdinjaolla ja todella kovaa koko ajan”, Pasanen kertoo.

”Kymppi on todella kova hapenottomatka varsinkin, jos maasto on raskas, mutta ei se hirveästi asetelmia muuta.”

Skiathlonina tunnettu perinteisen ja vapaan yhdistelmä typistyy miehillä 30 kilometristä 20 kilometriin ja venyy naisilla 15 kilometristä 20:een.

”Miesten skiathlonista tulee vauhdikkaampi, eikä siinä tarvitse enää miettiä energiansaantia”, Pasanen jatkaa pohdintaansa.

”Ennen kovat pertsan hiihtäjät kuten Iivo Niskanen saattoivat yrittää hiihtää vapaan miehiltä jalkoja alta. Nyt, kun osuus on lyhentynyt kymppiin, sitä ei pysty tekemään samalla tavalla.”

Naisten kilpailussa muutos on Pasasen mielestä pienempi.

”Kilpailusta tulee vain hieman pidempikestoinen”, Pasanen veikkaa.

Naisille uutta opeteltavaa

Holmenkollenilla naiset kohtaavat kuitenkin uudenlaisia vaikeuksia, kun pisin hiihtomatka vaihtuu 30 kilometristä 50:een. Käytännössä kaikille olympiamatkojen hiihtäjille tulee uutta opeteltavaa.

”Se on aika ratkaiseva muutos, ja uskon, että kilpailussa nähdään aika isot erot”, Pasanen jatkaa.

”Suurin osa naisista ei ole koskaan hiihtänyt viittäkymppiä, jossa energian saanti ja riittävyys ovat jo tosi tärkeässä osassa. Siitä ei ole kellään kauheasti kokemusta, joten on mielenkiintoista nähdä”, miten se kelläkin toimii.

Holmenkollenin viisikymppisestä voi tulla dramaattinen, vaikka erot olisivat suuria kilpailun viimeisillä kympeillä.

”Viidelläkympillä tulee jo oikeasti sippaamisia eri tavalla kuin 30 kilometrillä”, Pasanen korostaa.

50 kilometrille spesialistit

Rukalta perjantaina alkava maailmancup on uuden matkavalikoiman kokeilu. FIS ei ole vielä ilmoittanut, muuttuvatko matkat uuteen malliin myös Trondheimin MM-kisoissa 2025 ja muissa arvokisoissa siitä eteenpäin.

”Maailmancupissa katsotaan tällä kaudella, miten matkat toimivat. Arvokisaohjelma lyödään lukkoon sen jälkeen, mutta eivätköhän ne ole tulossa myös arvokisoihin”, Pasanen uskoo.

Muutos arvokisojen matkavalikoimaan voisi tuoda varsinkin naisten 50 kilometrin kilpailuun matkalle erikoistuneita urheilijoita.

”Naisten viidellekympille voisi tulla muutamia spesialisteja, sillä matkalle erikoistuneet voisivat pärjätä siinä”, Pasanen laskee.

”Muutokset eivät muuten vaikuta harjoitteluun, mutta viidellekympille tähtäävien naisten pitää miettiä harjoitteluaan uudestaan. Ja heidän pitää oppia ottamaan lisäenergiaa kilpailun aikana. Sitä pitää vähän harjoitella, koska juuri kellään ei ole siitä kokemusta.”

Rukan talvikisat ja maastohiihdon maailmancup alkavat perjantaina perinteisen hiihtotavan sprintillä. Lauantaina hiihdetään kympit perinteisellä ja sunnuntaina 20 kilometrin takaa-ajot vapaalla hiihtotavalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut