Eurooppalaiset jalkapallotähdet unohtivat selkärankansa kotiin – tässä ovat kisojen todelliset sankarit

MM-turnauksen tunnetuimpiin kuuluvat pelaajat osoittivat olevansa valmiita puolustamaan tärkeitä arvoja vain, kun se ei maksa heille vaivaa, peliaikaa tai euroja.

23.11. 19:00

Aamulehti

Heti jalkapallon MM-kisojen alkumetreillä oli legendan paikka tarjolla. Se ei olisi vaatinut hattutemppua, huimaa vapaapotkumaalia tai edes historiaan jäävää tuuletusta.

Olisi pitänyt kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevaa kapteeninnauhaa käsivarressaan.

Valitettavasti Harry Kane, Gareth Bale ja kumppanit unohtivat pakata selkärankansa mukaan kisareissulle.

Kova uho laantui heti, kun kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa uhkasi kaikkein järeimmällä, ankarimmalla ja pelottavimmalla rangaistuksella: keltaisella kortilla. Lajin supertähdet, jotka voisivat olla esikuvia halutessaan, heiluttivat saman tien valkoista lippua.

Keltainen kortti toki on raaka tuomio verrattuna siihen, mitä seksuaalivähemmistöt joutuvat Qatarissa oikeasti kohtaamaan: pidätyksiä, vankeusrangaistuksia ja pahoinpitelyä. Qatarin ensimmäiseksi julkihomoksi kutsuttu Nas Mohamed joutui hakemaan turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Heitä Kanen ja Balen urhoollinen vastarinta lämmittää varmasti jouluun saakka.

Fifalta ei voi odottaa enää minkäänlaista moraalia. Fifan johdolla jalkapallo yhdistää ihmisiä silloin, kun se ei erota. Siksi kapteeninnauhaepisodi meni siltä puolelta täysin käsikirjoituksen mukaan. Pelaajilta olisi toivonut parempaa.

Kymmeniä ja jopa satoja tuhansia euroja viikossa tienaavat huippunimet osoittivat kuitenkin olevansa valmiita puolustamaan tärkeitä arvoja vain, kun se ei maksa heille vaivaa, peliaikaa tai euroja.

Jos Fifa aiheuttaa jäsenissään näin suurta pelkoa, ei ole ihme, että kisat on viety Qatarin kaltaiseen mallivaltioon. Fifan laiva sukeltaa vauhdilla pohjaa kohti ja sen johto haluaa kiskoa kaikki mukaansa.

MM-kisoissa pelaavat kapteenit kantavat nyt nauhoja, joissa lukee Fifan päättämänä ”Ei rasismille", "Pelastakaa maapallo", "Suojelkaa lapsia", "Koulutus kaikille" ja "Ole aktiivinen." Jämäkkää. Jos saa vielä toivoa, niin loppukisojen ajaksi voisi lisätä iskulauseet ”Bensan hinta alas” ja ”Eläkkeet ylös”.

Harry Kane ja Gareth Bale voivat vaikka katsoa nauhalta Iranin joukkueen kapteenin Ehsan Hajsafin mediatilaisuuden ennen joukkueen avausottelua Englantia vastaan. Hajsafi antoi suoran tukensa kotimaassaan protestoiville mielenosoittajille. Hajsafin puheet voivat johtaa Iranin johdon kostotoimenpiteisiin häntä tai hänen perhettään kohtaan.

Kun ottelun alku lähestyi, Iranin pelaajat eivät laulaneet kansallislaulua.

He ovat MM-turnauksen suurimmat tähdet.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut