Akaa-Volleyn Euroopan valloitus jäi torsoksi ja yleisömäärä kauas liigapeleistä – Vierasjoukkueen kapteenin upea ele jää pikkujunioreiden mieleen

Akaa-Volley jäi ilman erävoittoja eurohistoriansa avauksessa. Pelit jatkuvat kotimaan kentillä.

Akaa-Volleyn yleispelaaja Greg Petty (18) oli joukkueensa tehopelaaja keskiviikkona. Kuvassa vasemmalla torjuva Fonte Bastardon Edson Valencia oli vierasjoukkueen ykköstähti.

16.11. 20:46

Aamulehti, Akaa

Europelihuuma jäi Akaassa vaisuksi. Keskiviikko oli ensimmäinen kerta, kun Akaa-Volley pelasi lentopallon europeleissä Challenge Cupissa kotikentällään. Vastassa kivenkova portugalilaisseura ja kaikki valmiina europelien innostukseen.

Kun Akaa oli hävinnyt ensimmäisen osaottelun Portugalissa viime viikolla, tarvittiin kotipelistä voitto 3–0 tai 3–1. Mutta kun Portugalin Azorien saariryhmältä saapunut Fonte Bastardo voitti kaksi ensimmäistä erää, ratkaisi se jo jatkopaikan ja ilta lässähti sitä kautta nopeasti.

Lue lisää: Akaa-Volleyn ensimmäinen euro-ottelu toi vierastappion – "Emme olleet umpisurkeita tuloksesta huolimatta”

Fonte Bastrdo voitti lopulta 3–0 (25–21, 25–22, 25–22) eikä jättänyt Akaalle erääkään kahdessa pelissä. Vierasjoukkue jatkaa Challenge Cupin seuraavalle kierrokselle ja pudonnut Akaa keskittyy jatkossa kotimaiseen liigaan. Kovat europelit olivat vielä tänä vuonna liian kova testi Akaalle.

”Ei se tasoero ihan niin suuri ollut, miltä nopeasti näyttää. Kaveri sai syötöllä liikaa rikki meidän vastaanottoa ja toinen erä lähti heti meiltä alamäkeen”, Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari summasi.

Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari (oikealla) ja keskitorjuja Panu Pitkänen arvostivat europelien tuomaa kokemusta kotimaan pelejä varten.

Historiallinen kotieuropeli ei vetänyt yleisöä normaalin liigapelin tavoin. Katsojamäärä jäi 280:een. Niinpä Akaan kotipeleissä totuttu yleisöhurmos jäi uupumaan – sitä kotijoukkue olisi tiukoissa avauserissä todella tarvinnut.

”Vähän yleisömäärä yllätti. Ennakkoon oli tiedossa, että kauden kovin peli on tulossa, mutta yleisöä oli kuitenkin vähemmän kun liigapeleissä. Ehkä outo vastustaja ei kiinnostanut”, Akaan kapteeni Panu Pitkänen mietti.

Lue lisää: Akaalainen kulttipelaaja otti urallaan kaiken irti kehostaan ja pelasi viimeiset vuodet särkylääkkeiden voimalla: "Luojan kiitos, ei tarvitse rääkätä enää itseä"

Yleisöä oli Akaa-areenassa 280. Liigapeleissä on päästy jopa tuplamäärään.

Akaan faniryhmän luottorumpali Mika Paloluoma piti ääntä katsomossa.

Ensimmäiset europelit olivat Pitkäsen mielestä tärkeä virstanpylväs koko seuralle.

”Oli hienoa päästä pelaamaan europelejä. Seuralla on samanlaisella tavoite kuin liigassa, että edetään nousujohteisesti. Ensi vuonna vähän paremmin ja ehkä eri eurosarjassakin”, Pitkänen mietti.

Pelaajaurallaan Euroopan huippusarjoissa tahkonnut Kunnari piti myös europelien tuomaa kokemusta tärkeänä, vaikka ne kahteen peliin jäivätkin.

”Tuttuja liigajoukkueita vastaan saadaan tahkota vuodesta toiseen. Itse pelaajana tykkäsin käydä pelaamassa europelejä ja nähdä minkälaista peli parhaimmillaan voi olla.”

Lähellä, mutta ei aivan. Akaa-torjunta kurkottaa palloa kohti.

Akaa-areenassa pelattiin ensi kertaa Akaa-Volleyn euro-ottelua.

Portugalin huippuseura

Akaalle merkittävä uutinen oli keskitorjuja Sauli Sinkkosen paluu avauskokoonpanoon. Toisen yleispelaajan paikan otti pelin alussa Nico Nurmesniemi. Hän käytti ison mahdollisuutensa pelillisesti hienosti. Etenkin vastaanotto oli varmaa, vaikka Nurmesniemi ei Akaata pystynyt otteluparista jatkoon auttamaankaan.

Akaan Nico Nurmesniemi (oikealla) ja Eliah Risso eivät mahtaneet vastustajan paremmuudelle mitään. Välillä kaatui mainosaitaakin palloja hakiessa.

Fonte Bastardon jatkopaikkaa ei voi pitää yllätyksenä. Joukkue johtaa Portugalin pääsarjaa ja on hävinnyt alkukauteen liigassa vain kaksi erää.

Viime kauden pronssijoukkue voitti maan supercupin finaalissa Benfican. Benfica puolestaan pudotti VaLePan kahtena viime kertana Mestarien liigasta ja pelaa nyt lohkovaihetta.

Akaa pystyi kahdessa merkityksellisessä avauserässä haastamaan, mutta ei todella hallitsemaan ottelua. Portugalilaisvieras puolusti loistavasti ja sitä kautta sai murennettua Akaan peliä pitkien taistelupallojen voitoillaan.

”He saivat meidän vastaanottoa rikottua ja hyökkäyspelissä arkailtiin”, Pitkänen arvioi.

Vieraiden ykköstähtenä tuikki 33-vuotias Venezuelan maajoukkuehakkuri Edson Valencia. Jo avauspelissä 24 pistettä tehnyt hakkuri hyökkäsi usein omista korkeuksistaan. Maataan Pekingin 2021 olympialaisissa edustanut Valencia tehoili 13 pistettä kahdessa pelaamassaan erässä.

Fonte Bastardo johtaa Portugalin pääsarjaa ja osoitti vahvuutensa selvästi.

Hänelle tukea toi 37-vuotias kapteeni ja yleispelaaja Caíque Ferreira da Silva. Kun kipparia tarvittiin, hän otti joukkueensa reppuselkään ja teki toiseen erään yhdeksän pistettä. Da Silva näytti suuruuttaan, kun hän pelin päätyttyä jäi pallottelemaan paikallisten junioreiden kanssa.

Fonte Bastardon kapteeni Caíque Ferreira da Silvalla oli aikaa pelailla vielä pelin päätyttyä junioreiden kanssa. Tilanne jäi varmasti junioreiden mieleen.

Akaa-Volleyn pelin sielu oli 15 pisteen yleispelaaja Greg Petty. Pettyn kädestä lähtivät hetket, kun Akaa nousi pelissä kuskin paikalle. Puolestaan yhdeksään pisteeseen jääneellä hakkuri Ali Fazlilla ei ollut aivan paras iltapuhde.

Akaan yleispelaaja Mohammedreza Beikillä oli pientä vaivaa eikä hän ollut pelikunnossa. Hakkuri Joel Itänen on useamman viikon poissa sormivamman vuoksi.

”Tämä varmasti tiivistää joukkuetta, kun jatketaan liigapeleihin. Kaikki tämä kokemus ja kovuus saatiin pankkiin tulevaan”, Pitkänen uskoo.

Suomen liigassa toisena oleva Akaa-Volley jatkaa heti tuplapeleillä, kun lauantaina vastassa on TuTo vieraskentällä ja sunnuntaina PerPo kotona.

Mitä tapahtui?

Historiallinen euroilta

Ensimmäinen: Akaa-Volley pelasi seurahistoriansa ensimmäisen europelien kotiottelun.

Nopea loppu: Kun Fonte Bastardo meni erissä 2–0-johtoon, ratkaisi se jatkopaikan. Sen jälkeen panos loppui ja pelistä tuli kokemuksen hakemista vaihtopelaajille.

Illan hahmo: Bastardon hakkuri Edson Valencia kantoi ison vastuun joukkueensa hyökkäyspelissä ja esitti näyttävimmät suoritukset.

Akaan yllättäjä: Yleispelaaja Nico Nurmesniemi sai avauspaikan ja käytti sen hienosti hyväkseen.

Yleisö: 280

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut