Todellinen salibandyfarssi lähellä – Suomi oli sulaa sveitsiläisessä höyry­kattilassa

Suomella oli vuoden sisällä kolme mahdollisuutta nostaa salibandyn mestaruuspyttyä, mutta jokainen jäi haaveeksi. Sveitsin MM-kisoissa mitalikin oli livetä.

13.11. 15:35

Zürich

Mollivoittoisesti sujuneet miesten salibandyn MM-kisat päättyivät lopulta suomalaistuuletuksiin, mutta väärässä ottelussa.

Suomi kukisti isäntämaa Sveitsin pronssipelissä maalein 5–3 ja sai himmeimmät mitalit kaulaansa.

Lue lisää: Suomi kesti Sveitsin uhittelun ja nappasi salibandyn MM-pronssia

Voitto tuli Ruotsille kärsityn katkeran välierätappion jälkeen tarpeeseen. Täpötäyden Zürichin Swiss Life -areenan kaukalossa nähtiin lopulta hymyileviä ja helpottuneita suomalaispelaajia.

Se kertoo paljon joukkueen hengestä ja asenteesta. Pronssi ei ollut pelkästään hävitty mitali.

Mutta myös karmea farssi oli lähellä. Suomi meni toisen erän alussa jo 4–0-johtoon Nico Salon komealla maalilla. Tuuletukset olivat sen mukaiset, ja peli taisi tuntua jo hoidetulta.

Suomen joukkueen pelaajat kiittivät kannattajia pronssipelin voiton jälkeen.

Sen jälkeen Suomen ote alkoi lipsua, ja Sveitsi iski hurjasti kannustaneen yleisön siivittämänä maalin toisensa perään Suomen verkkoon.

Jotenkin Suomi lopulta kesti kotijoukkueen raivoisan vyörytyksen. Ottelu ratkesi, kun Sami Johansson laukoi pallon Sveitsin tyhjään maaliin 23 sekuntia ennen pelin päättymistä.

Viimeinen vuosi on ollut Suomen maajoukkueelle tyly.

Viime joulukuussa Suomi hävisi Helsingin MM-finaalissa Ruotsille maalein 4–6.

Ruotsi voitti myös kesällä pelatun World Gamesin finaalin ja lauantaina pelatun MM-välierän. Molemmat yhden maalin erolla.

Tappiot ovat olleet tiukkoja, mutta se ei asiaa muuta miksikään. Ruotsin on ollut järjestelmällisesti tosipeleissä hiukan parempi.

Syitä vaisuun menestykseen voi miettiä.

Vuoden 2018 MM-kullan jälkeen näytti siltä, että Suomen pelaajamateriaali on laaja, jopa Ruotsia laajempi. Se taisi olla harhakuvitelma.

Kun puolustajien terävimpään eliittiin kuuluneet Juha Kivilehto, Tatu Väänänen ja Krister Savonen lopettivat, ei korvaajia niin vain löytynyt.

Myös hyökkäyksestä on puuttunut tehot ja juonikkuus. Peter Kotilainen ja Ville Lastikka ovat olleet puolikuntoisia, Joonas Pylsy joutui lähtemään kotiin kesken kisojen.

Uusia vastuunkantajia ei ole ollut tungokseksi. Eikä valmennuskaan ole täysin onnistunut.

Päävalmentaja Petteri Nykky on valmentanut Suomea kaksi kuuden vuoden kautta ja johtanut tiimeineen Suomen yhteensä kolmeen MM-kultaan. Näin kaksi tuli ensimmäisen pestin aikana (2008 ja 2010).

Suomi juhli MM-kultaa hänen johdollaan myös 2018, mutta se jäikin hänen toisen pestinsä ainoaksi mestaruudeksi.

Lisäksi Nykyn johdolla Suomi jäi kolmanneksi myös vuoden 2017 World Gamesissa, silloinkin Suomi törmäsi Sveitsiin välierässä.

Yhteensä viidestä arvoturnauksesta (kolmet MM-kisat ja kaksi Wolrd Gamesia) Suomi voitti Nykyn tiimin valmennuksessa vain yhden. Se on kolkko saldo.

Petteri Nykky joutui rukkaamaan joukkuettaan perusteellisesti kiireisen vuoden aikana, eikä se ole ollut helppoa.

Tilanne on ollut Nykyn valmennusryhmälle myös hankala, vaikka hän ei ole vaikeuksilla juuri selitellyt.

Koronavirusepidemian takia vuodella siirtyneissä Helsingin kisoissa Suomen joukkuetta vaivasivat loukkaantumiset ja sairastelut.

Ja kun tämän jälkeen tuli liuta lopettamisia ja loukkaantumisia, sopivista pelaajista tausi tulla jopa pula.

Sukupolven vaihdos ei sujunut niin sujuvasti kuin olisi voinut toivoa. Aika loppui kesken.

Valmennusvastuun siirtyminen Esa Jussilalle tulee joka tapauksessa viimeisellä hetkellä. Joukkue tarvitsee uusia ärsykkeitä.

Kuten lauantain voittolaukauskisaan venynyt välierä osoitti, Suomen ja Ruotsin välillä ei ole suurta tasoeroa.

Ottelun lopputulos on kiinni pienistä asioista, ja viime aikoina Ruotsi on ollut niissä säännöllisesti parempi.

Yksi ero löytyy hyökkäyspelitaidosta. Näissäkin MM-kisoissa Ruotsi ryöpytti alku­lohkossa Saksaa maalein 19–4 ja puolivälierissä Norjaa 18–2.

Murskalukemat kertovat tietenkin tasoeroista, eikä niistä pidä tehdä suoria johto­päätöksiä. Moista rennonletkeää ilotulitusta ei Suomelta ole nähty kuitenkaan aikoihin.

Suomalaiset ovat mieltäneet itsensä puolustuspelin taitajaksi, mutta siinäkin olisi skarpattavaa. Tärkeissä pelissä verkko heiluu ainakin kerran liikaa.

Usein takaiskut versovat hyökkäyspäässä tehdyistä virheistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut