Salibandyn MM-kisoista tuli suomalainen fiasko – ailahteleva turnaus päättyy pronssipelissä, Ruotsi ei vieläkään jäänyt ulos finaalista

Salibandyn MM-välierässä oli poikkeuksellisen isot panokset. Suomen kohtalona oli joutua pronssipeliin 18 vuoden tauon jälkeen.

Suomen peli on ollut MM-turnauksessa sitkeää kamppailua vaihtelevalla menestyksellä. Välierä päättyi pitkän kaavan kautta kirvelevään tappioon.

12.11. 19:14

Zürich

Tylsää, tylsää, tylsää. Ja niin dramaattista!

Ruotsi kukisti Suomen salibandyn miesten MM-välierässä Zürichissä voittolaukaus­kisan jälkeen maalein 4–3 (1–0, 0–1, 1–1) ja eteni finaaliin.

Tulos tiesi samalla lajin toiselle mahtimaalle kunnon fiaskoa ja pannukakkua.

Ruotsi hallitsi hienokseltaan ottelua, mutta Suomi nousi viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä tasoihin Otto Lehkosuon maalilla.

Voittolaukauksissa Ruotsi oli parempi, vaikka Suomi johti kisaa pitkään. Loppua kohti suomalaisten lapa alkoi täristä. Suomi suli.

Tylsäksi välierän teki se, että pitkät tovit peli oli varovaista ja turvallista pallon hinkuttamista omassa päästä – juuri sellaista, mistä moni laji-ihminen haluaisi päästä eroon.

Ruotsi kunnioitti Suomen hyökkäysvoimaa niin paljon, että joukkue ei halunnut pelata itseään vahingossakaan ulos liian rohkealla prässipelillä.

Eikä altavastaajana otteluun lähteneellä Suomella ollut senkään vertaa haluja antaa tilaa nopeisiin hyökkäyksiin.

Ja heti kun puolustuspakka levisi hetkeksi, maaleja nähtiin molemmissa päissä kuten toisessa erässä kävi. Ruotsi teki niistä kolme ja Suomi kaksi (Justus Kainulainen ja Nico Salo).

Suomen puolustaja Otto Lehkosuo (oik.) tasoitti MM-välierän kaukolaukauksellaan alle viisi minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä.

Dramaattiseksi välierän teki sen valtavat panokset. Ruotsi on pelannut aina eli vuodesta 1996 lähtien MM-kisojen finaalissa.

Putoaminen pronssipeliin olisi ollut salibandyn emämaassa yhden sortin kansallinen fiasko. Nyt f-sana osui Suomen kohdalle.

Suomen joukkueelle ja sen päävalmentajalle Petteri Nykylle joutuminen pronssipeliin on kiistaton pettymys ja floppi. Pettymyksen näki välierän jälkeen Nykyn tuijottavasta katseesta ja kuuli äänestä.

Ei pronssipeli ole häpeä, mutta tapa miten sinne jouduttiin, ei mairittele.

Vaikka välierässä Suomi oli väkevä ja ajoittain kliininen, on peli toiminut Zürichin MM-kisoissa muuten vain hetkittäin.

Näin oli etenkin pudotuspelien kannalta merkityksellisessä Sveitsi-ottelussa, josta tuli ansaittu tappio. Kyse on siis rehellisestä epäonnistumisesta.

”Ei ole hirveästi kommentoitavaa kun turpaan tulee. Olen kuitenkin tyytyväinen, että pojat antoivat itselleen mahdollisuuden voittaa. Välillä näytti siltä, että ei saada laiva millään tavalla kääntymään oikeaan suuntaan, mutta nyt siitä oli jo viitteitä”, Nykky sanoi ottelun jälkeen.

”Se ei vaan riittänyt.”

Suomi oli finaalipaikassa kiinni vahvasti johdettuaan voittolaukauskisaa kahdella maalilla. Mutta johtoasema suli niin kuin suomalaisessa palloilussa on käynyt joskus aiemminkin Ruotsia vastaan.

Nykky oli varma, että pronssipeliinkin löytyy lataus.

”Totta kai. Täällä pelataan niin kauan kuin turnaus kestää.”

Lassi Toriseva pelasi tappiosta huolimatta Suomen maalilla erinomaisen ottelun. Tässä Toriseva teki rankkareilla tyhjäksi Emil Johanssonin maalitekoaikeet.

Yksi ympyrä sulkeutui suomalaisessa salibandyssa tylsällä tavalla. Viimeksi Suomi on pelannut pronssipelissä vuonna 2004 eli ennen Nykyn ja Petri Kettusen päävalmentaja­kausia.

Tässäkin mielessä kyse on kunnon flopista, vaikka kyse on myös salibandyn kärjen tiivistymisestä.

Sveitsiläisyleisölle Suomen finaalipaikka olisi kelvannut. Se tuli selväksi jo reippaista kannustuksista ja huokailuista varsinaisella peliajalla.

Ja buuauksista ruotsalaisille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut