Sveitsi tarjosi sokkihoitoa MM-kisoissa – Suomen tähti oli Classic-puolustaja, joka ei ollut pelannut kuukausiin: ”Olen onnellinen, että olen osa joukkuetta”

Suomi oli ottelun alussa pahasti unessa, mikä ihmetytti Mikko Leikkasta. Finaalitie mutkistui huomattavasti.

Mikko Leikkanen (kesk.) toi Suomen peliin mukaan avauserässä. Hän tuuletti Classicista tuttujen Sami Johanssonin (vas.) ja Nico Salon kanssa.

6.11. 17:09

Aamulehti

Suomen finaalitielle tuli roimasti lisää kiviä ja kuoppia, kun joukkue hävisi Sveitsille salibandyn miesten MM-kisojen alkulohkon ottelussa sunnuntaina.

Äänekkään kotiyleisön edessä pelannut Sveitsi nujersi Suomen 7–5 (3–2, 2–1, 2–2). Kamppailua oli seuraamassa Zürichissä yli 10 000 katsojaa.

Kyseessä oli vasta viides kerta MM-kisojen historiassa, kun Suomi hävisi alkulohkon ottelun.

Lue lisää: MM-kisoille heikko startti – uskaltaako Suomen valmennus tehdä rohkean ratkaisun?

Historia

Suomen tappiot alkulohkoissa

2002 Suomi–Tšekki 3–4

2004 Suomi–Sveitsi 3–4

2014 Suomi–Ruotsi 2–5

2018 Suomi–Ruotsi 4–5

2022 Suomi–Sveitsi 5–7

Lähde: Salibandyliitto

Tappiolla on hintansa. Jos yllätyksiä ei jatkossa tule, suosikit Suomi ja Ruotsi eivät kohtaa loppuottelussa vaan jo välierissä. Joukkueet ovat olleet finaalissa vuoden 2006 MM-kisoista lähtien.

”Menemme peli kerrallaan, emmekä haihattele pidemmälle”, puolustaja Mikko Leikkanen sanoo.

Ottelun alku oli suomalaisittain karmea. Sveitsi meni reilussa kymmenessä minuutissa 3–0-johtoon.

”Startti oli tosi huono, liian huono. Ei paranisi antaa tällaisissa peleissä noin montaa maalia eteen. Pikkaisen peli siitä parani, mutta vähän jäi piippuun. Sveitsille pitää antaa kaikki kunnia. He ottivat kotiyleisöstä kaiken ilon irti ja pelasivat hurmoksessa ja fiksusti. Emme pystyneet siihen tänään vastaamaan”, Leikkanen kertoo.

Hän ei osannut äkkiseltään sanoa, miksi alku oli nähdynlainen.

”Tällä tasolla jokaisen pitää osata valmistaa itsensä niin, että on pelillä, kun ottelu alkaa.”

Suomi paransi peliään ottelun edetessä, mutta Sveitsi puolusti hyvin ja piti johtonsa. Suomen huippupaikat olivat vähissä. Sveitsi taasen iski tehokkaasti niin nopeista vastaiskuista, pitkistä hyökkäyksistä kuin vapaalyönneistä.

”Sovimme viisikoiden kanssa juttuja, joita muutetaan. Saimme vähän paremmin kroppaa liikkeelle ja paineistuksien kautta jonkin verran riistoja, mutta pallollinen tekeminen ei ollut tänään kauhean timanttista. Jos tekee yhden maalin viidellä viittä vastaan, niin ei se yleensä pitkälle kanna.”

Sveitsi pelasi hurmiossa 10 359 katsojan edessä upouudella Swiss Life Arenalla.

Tampereen Classicia edustava Mikko Leikkanen aloitti Suomen kirin. Hän laukoi 1–3-maalin ja pohjusti komeasti Ville Lastikan viimeistelemän 2–3-osuman.

Monelle on yllätys, että Leikkanen on mukana MM-kisoissa. Hän ei nimittäin ollut pelannut otteluakaan heinäkuisen World Games -turnauksen jälkeen ennen viikonloppua.

Tarkempaa syytä pelitauolle Leikkanen, 34, ei halua kertoa, mutta vammasta on ollut kyse.

”Hienoa, että tuli luottoa, vaikka en ollut pelannut syksyllä. Kiitos myös seurajoukkueen valmennukselle, että olen saanut rauhassa kuntouttaa itseäni tänne. Olen onnellinen, että olen osa joukkuetta täällä”, Leikkanen sanoo.

Vaikka pelejä ei ole tullut, tavoite on ollut koko ajan MM-kisoissa. Ne ovat hänelle uran kolmannet.

”Kesällä ja syksyllä sitä mietti, että koko ajan päivät vähenevät. Olen kuitenkin luottanut, että kun ikää on jo sen verran ja toistoja takana aika paljon, että se peli sieltä löytyy. Kesän peleistä oli kuitenkin vierähtänyt vain muutama kuukausi. Se on verrattain lyhyt aika, kun joskus olen ollut yli vuodenkin pois.”

Pelituntuma parani huomattavasti jo MM-kisojen toiseen otteluun, mutta puolustaja toivoo ratkaisevalta kisaviikolta vielä parempaa.

”Mennään päivä kerrallaan, mutta aion kyllä nauttia joka hetkestä. Nämä ovat harvinaisia juttuja. Pitää osata ottaa ilo irti, kun saa kuulua jengiin.”

Suomi kohtaa alkulohkossa vielä Norjan tiistaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut