Tamperelainen Maisa Kuusikko teki Liverpoolin MM-kisoissa suomalaista voimisteluhistoriaa, ja se on vasta alkusoittoa

Tampereen Voimistelijoiden 17-vuotias Maisa Kuusikko on paitsi poikkeuksellisen lahjakas myös ikäänsä nähden kypsä telinevoimistelija, jolta on realismia odottaa paikkaa Pariisin neliottelun kärkikymmenikössä.

Valmentaja Igor Cherepov on luonnehtinut Maisa Kuusikkoa lahjakkaaksi tekemään töitä voimistelusalilla. Kuva Ikurin liikuntahallista keväältä 2021.

5.11. 8:00

Aamulehti

Maisa Kuusikon ilme puomin päässä myöhään torstai-iltana kertoi kaiken oleellisen hänen kilpailuhermoistaan.

Tampereen Voimistelijoiden 17-vuotias telinevoimistelija oli selvittänyt uransa ensimmäisessä neliottelun MM-finaalissaan kolme ensimmäistä telinettä onnistuneesti. Hänen kilpailunsa oli päättymässä 10 senttiä kapealla puomilla, jonka päältä on äärimmäisen helppo livetä, jos voimistelijan keskittyminen herpaantuu hivenenkään kilpailusarjansa aikana.

Kuusikko oli voimistellut puomisarjansa alun hienosti. Yhden horjahduksen hän oli onnistunut korjaamaan rutiinilla, eikä jäljellä ollut enää kuin kilpailun päättävä volttisarja viisimetrisen telineen päästä toiseen ja siitä alas.

Voimistelijan keskittyneille kasvoille puhkesi hetkeksi vapautunut hymy. Sen jälkeen hän teki arabialaisen kärrynpyörän, pyöritti sen perään voltin suorin vartaloin puolellatoista kierteellä ja laskeutui alastulomatolle täydellisen paikoilleen.

Kuusikosta tuli Liverpoolin torstai-illassa historian ensimmäinen telinevoimistelun MM-kisojen ottelufinaalissa voimistellut suomalaisnainen. Pelkkä finaalipaikka oli jo upea saavutus, mutta finaalissa nuori tamperelainen teki vielä tempun, joka löi lajiväenkin ällikällä.

Maisa Kuusikko hallitsi hermonsa täydellisesti hänen MM-kilpailunsa päättäneellä puomilla.

Kuusikko paransi torstaina suorituksiaan ja nosti pisteitään sunnuntain karsintoihin nähden niin hypyssä, nojapuilla kuin puomilla. Lopputuloksissa hän sijoittui 13:nneksi, kun vielä karsintaottelussa pisteet olivat riittäneet 29:nteen sijaan.

Keväällä 2021 aikuisten arvokilpailuissa debytoinut Kuusikko on jo näyttänyt kykenevänsä parhaimpiin suorituksiinsa tärkeimmillä hetkillä. Se ei ole itsestään selvää telinevoimistelun kaltaisessa lajissa, jossa suoritusten minimaalisista kauneusvirheistä voi joutua maksamaan raskaasti sijoituksissa.

Liverpoolissa Kuusikon päätavoitteena oli paikka loppukilpailussa, ja kun se oli täyttynyt, voimistelijan oli mahdollista nautiskella kilpailemisesta uransa isoimman yleisön edessä. Finaalitulos 51,999 ei jäänyt kovin kauas Kuusikon otteluennätyksestä 52,198, jonka hän hän voimisteli kesällä Münchenin EM-kilpailuissa.

Valmentaja Igor Cherepov rohkeni lausua jo keväällä 2021, että paikka vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa on Kuusikolle realistinen tavoite, vaikka voimistelija ei ollut vielä tuolloin edes osallistunut aikuisten arvokilpailuihin. Tuoreimman MM-tuloksen ja viime vuoden EM-ottelun 13:nnen sijan jälkeen on helppo todeta Cherepovin olleen oikeassa.

Telinevoimistelun olympiakarsintajärjestelmä on kiharainen ja suosii ennen kaikkea joukkueita. Liverpoolin MM-kultajoukkue Yhdysvallat, -hopeajoukkue Iso-Britannia ja -pronssijoukkue Brasilia ansaitsivat jo paikkansa Pariisin joukkuekilpailussa, ja samalla maiden voimistelijoille varmistui viisi yksilöpaikkaa olympialaisten neliotteluun ja telinekilpailuihin.

Syksyn 2023 MM-kisoissa Antwerpenissa vastaavat olympiapaikat on jaossa yhdeksän seuraavan maiden joukkueille. Myös yksilöiden karsinta alkaa Antwerpenin MM-kilpailuissa ja jatkuu vuonna 2024 telinekohtaisessa maailmancupissa sekä EM-kilpailuissa. Jälkimmäisistä jaossa on viisi paikkaa Pariisin neliotteluun.

Euroopan suurten voimistelumaiden huiput ovat saamassa omat olympiapaikkansa joukkuekilpailun kautta. Liverpoolin top 12:ssakin nähtiin jo viisi eurooppalaista joukkuetta.

Tie Pariisiin on Maisa Kuusikolle todellakin auki, jos hän vain pysyy ehjänä ja terveenä lähitulevaisuudessa. Mikä parasta, nuorella urheilijalla on vielä hyvin aikaa kypsyä ja kehittyä entisestään ennen olympialaisia. Nykyisenlaisella tahdilla häneltä voidaan odottaa Pariisissa paitsi neliottelun finaalipaikkaa myös loppusijoitusta kärkikymmenikössä.

Olympiaunelman toteutumiseksi voimistelijalle on taattava hänen tarvitsemansa rauha harjoitteluun ja kaikki mahdollinen tuki taustalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut