Naisleijonat nostanut uusia nuoria joukkueeseen koettelemusten jälkeen – isoja nimiä sivussa marraskuun turnauksesta

Noora Rädyn lopettaminen maajoukkueessa oli piste eräälle aikakaudelle.

Michelle Karvista ei valittu marraskuun maajoukkueturnaukseen.

31.10. 18:08 | Päivitetty 2.11. 17:26

Aamulehti

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue luo nahkaansa valmistautuessaan loppuviikosta Suomessa pelattavaan viiden maan turnaukseen. Uudistumiseen vaikuttavat urheilulliset, mutta myös imagosyyt.

Urheilullisten syiden puolesta puhuu se, että Suomelle on kasvamassa kelpo kiekkosukupolvi: alle 18-vuotiaat tytöt ottivat viime kesänä MM-pronssia ja kukistivat ensi kertaa ikäluokkansa historiassa Kanadan voitettuaan alkusarjan kohtaamisen 2–0.

Ei ihme, että päävalmentaja Juuso Toivola nosti alle 18-vuotiaista Naisleijoniin maalivahti Emilia Kyrkön sekä puolustajat Ada Erosen, Adalmiina Makkosen ja Siiri Yrjölän.

”Joukkue odottaa innolla ja energisenä uusia haasteita”, Toivola sanoo.

Valinnat

Suomen joukkue

Maalivahdit: Emilia Kyrkkö (Kuortane), Tiia Pajarinen (Kiekko-Espoo), Anni Keisala (HV71)

Puolustajat: Adalmiina Makkonen (KalPa), Rosa Lindstedt (Brynäs), Oona Koukkula (HPK), Jenni Hiirikoski (Luulaja), Sanni Rantala (KalPa), Ella Viitasuo (HV71), Siiri Yrjölä (HIFK), Ada Eronen (Kiekko-Espoo), Ronja Savolainen (Luulaja)

Hyökkääjät: Elisa Holopainen (KalPa), Sanni Vanhanen (HIFK), Oona Havana (Kärpät), Petra Nieminen (Luulaja), Emmi Rakkolainen (Kiekko-Espoo), Anna-Kaisa Antti-Roiko (Kärpät), Jenna Pirttijärvi (Luulaja), Anni Montonen (Kiekko-Espoo), Viivi Vainikka (Luulaja), Kiira Yrjänen (HV71), Sara Säkkinen (AIK), Julia Liikala (HIFK), Emilia Vesa (HIFK), Noora Tulus (Luulaja)

Romahdus MM-Tanskassa

Uudet kasvot ovat tervetulleita Naisleijoniin myös imagosyistä. Suomen viime kausi oli poikkeuksellisen vaikea.

Pekingin olympiaturnauksesta tuli koettelemusten jälkeen vielä standardisijoitus, pronssia. Elo-syyskuussa Tanskan MM-jäällä koitti romahdus: Suomi jäi kuudenneksi hävittyään sijoitusottelunsa Japanille 0–1.

Kautta varjostivat entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja huippuvahti Noora Rädyn vuosia kestäneet riidat. MM-Tanskassa kiehui ja kuohui, kun tähtihyökkääjä Susanna Tapani lähti kesken turnauksen ystävänsä häihin, ja maalivahti Meeri Räisänen kauhoi soppaa tviittailullaan.

Pekingissä Mustosen päävalmentajana korvannut Toivola koettaa katsoa eteenpäin.

”Olemme keskustelleet menneistä. Nyt katsomme tulevaan”, Toivola naulaa.

Tahra turkkiin

MM-turnauksen kuudes sija oli muutama vuosi sitten mahtimaiden Kanadan ja Yhdysvaltain etumatkaa kiinni kuroneen Naisleijonien turkkiin pesemätön tahra.

”Kisat pelattiin loppukesästä. Ne tulivat meille tosi nopeasti, emmekä ehtineet tiivistyä joukkueeksi”, Toivola selittää.

Hän uskoo Suomen naiskiekon perinteeseen.

”Meillä lajipohja luotiin 1980–90-luvuilla. Sen päälle on hyvä rakentaa, kun otamme sieltä parhaat asiat. Talomme kolhiutui MM-kisoissa, mutta nyt rakennamme uutta”, Toivola haluaa uskoa.

Tapanin häävisiitistä kesken kisojen nousi kohu, joka häiritsi joukkuetta MM-jäällä.

”Häly yllätti minutkin. Asiaa on käsitelty, ja rima on nyt korkeammalla. Leijona-paita on tärkein asia, Toivola linjaa, mutta ei hakkaa kiveen toimintatapoja pelaajien siviilimenojen suhteen.”

”Katsomme tilannetta tapauskohtaisesti”, hän sanoo.

Rädyn uralle piste maajoukkuepeleissä

Loppukesän MM-joukkueen isoista nimistä Michelle Karvinen ei ole mukana viiden maan turnauksessa. Tapani puolestaan pelaa tällä viikolla Suomessa alkavissa ringeten MM-kisoissa. Räisästä ei maanantaina julkistetun maajoukkueen nimilistalta löydy.

Räisänen palasi täksi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan Connecticut Whalen joukkueeseen, joka pelaa PHF-sarjaa. Kausi Pohjois-Amerikassa alkaa tulevana lauantaina.

MM-joukkueesta Nelli Laitinen ja Sini Karjalainen kiekkoilevat Pohjois-Amerikan yliopistosarjassa.

Naiskiekon pitkäaikainen keulakuva Noora Räty ilmoitti lokakuussa, että hän lopettaa maajoukkueuransa.

Naisleijonat pelaa viiden maan turnauksen Turussa, Vantaalla ja Vierumäellä tiistaista lauantaihin 8.–12.11.

Oikaisu 2.11.2022 kello 1.01: Noora Räty ilmoitti maajoukkueuran loppumisesta jo lokakuun puolivälissä kirjassaan ja Instagram-tilillään. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Räty olisi ilmoittanut maajoukkueuran loppumisesta maanantaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut