Hiihtopomojen venkoilu fluorikiellon kanssa on aiheuttanut paljon turhaa työtä – Suomen maajoukkuetähdet ovat kyllästyneet tilanteeseen: ”Ihan pelleilyä”

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on soutanut ja huovannut vuosia fluorikiellon kanssa.

Joni Mäki ja Iivo Niskanen hiihtivät viime talvena olympiahopeaa parisprintissä.

25.10. 19:09

Hiihtomaailmaa on viime vuodet puhuttanut fluorivoiteiden käyttökielto – tai pikemminkin sen uhka.

Kiellosta kerrottiin jo vuonna 2019. Joka kesä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on ilmoittanut siirtävänsä kieltoa taas vuodella eteenpäin.

Suomen maajoukkuehiihtäjät eivät pidä epävarmasta tilanteesta.

”Minusta vaadittaisiin vähän konkreettisia päätöksiä asian suhteen. Nyt se on vain sellaista hieromista, joka luo epävarmuutta urheilijoille ja etenkin huollolle. Ihan pelleilyä”, maajoukkuehiihtäjä Verneri Suhonen ilmoittaa.

”Jos halutaan ajaa asiaa, en sitä tyrmää. Mutta sitten vaadittaisiin isompia ballseja päättäjiltä, jotta saataisiin jotain aikaan”, hän jatkaa.

Sääntösaaga alkaa saada jo surkuhupaisia piirteitä.

”Tuskin vaikuttaa minun urani aikana, Krista Pärmäkoski, 31”, tuhahtaa fluorikiellosta kysyttäessä.

”Pelleilyä on ollut se touhu. Koko ajan sanotaan, että kielto tulee, ja se perutaan saman tien. Meilläkin maajoukkueessa on ehditty huoltorekat pestä ja desinfioida ja uudet kamat hommatta. Sitten ilmoitetaan, ettei kieltoa tule”, Jasmi Joensuu ripittää.

Mika Venäläinen toimii Suomen maajoukkueen huoltopäällikkönä.

Ongelmia fluorikiellossa on aiheuttanut luotettavan testilaitteiston puute. Sellaista ei ole onnistuttu kehittämään.

Hiihdon superaineeksikin kutsuttu fluori on luistoltaan lähes ylivertainen ja parhaiten likaa hylkivä voide suksen pohjassa.

”Ei kieltoa voida vakavissaan ottaa keskusteluun, ennen kuin on joku uskottava menetelmä valvoa sitä”, Johanna Matintalo sanoo.

”Eiköhän se ole tullut aika selväksi, ettei se nyt ihan valmis konsepti ole ollut. Ei siinä mitään, kunhan se on kaikille tasapuolinen”, Joni Mäki komppaa.

Tietyt fluorivoiteet olivat kiellettyjä jo viime kaudella. Sallittuja olivat ”puhdistetut” voiteet.

Kieltoa ei varsinaisesti valvottu, mutta Suomen voitelupomo Mika Venäläinen on kertonut, ettei kielletyllä ja puhdistetulla voiteella ollut juuri minkäänlaista kilpailullista eroa.

”Maailmanlaajuisesti fluoria käytetään hyvin paljon vähemmän kuin vaikka gore tex -tuotteissa. Jos voidaan tehdä puhtailla fluoreilla, niin en tiedä, miksi pitäisi totaalikielto laittaa, kun sitä kuitenkin käytetään muualla teollisuudessa”, Iivo Niskanen ihmettelee.

”Tämä on ollut joka vuosi tapetilla. Siinä on tehty kärpäsestä härkänen”, olympiavoittaja jatkaa.

Alun perin FIS perusteli fluorikieltoaan muun muassa ympäristönsuojelulla ja terveydellisillä arvoilla.

Lauri Vuorinen ei kannata fluorikieltoa, koska se vie hänen mukaansa yllätysmahdollisuuksia, joita voitelu tällä hetkellä luo.

Lauri Vuorinen ymmärtää tämän, mutta nostaa esiin mahdollisesta kiellosta seuraavat ongelmat.

”Aika typerä systeemi meidän pientä lajiamme kohtaan. Se on ainoa asia, joka on tasoittanut suksieroja, kun voitelussa onnistuu toista paremmin. Jos fluorikielto tulee, suksi ja suksen hionta ovat isommassa roolissa.”

”Isot maat ja kovimmat hiihtäjät saavat parhaat kamat. Heillä on myös resursseja testata eniten hiontoja ja muuta. Pienikin yllätysmahdollisuus siitä, että onnistuu löytämään oikean fluorivoiteen pohjaan, häviää”, terävimmän kärjen takana hiihtävä Vuorinen manaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut