Jalkapalloliigan sarjajärjestelmässä on paljon hyvää, mutta epäkohdat astuvat esiin lokakuun viimassa – Pelitahdissa olisi kiristämisen varaa

Miesten jalkapalloliigaa on pelattu useampi kausi runkosarjan ja loppusarjojen yhdistelmällä. Mallissa on hyviä asioita, mutta myös turhia rönsyjä.

21.10. 7:00

Aamulehti

Miesten jalkapalloliigassa tehtiin kaudelle 2019 suuri mullistus, kun perinteisestä sarjasysteemistä luovuttiin. Runkosarjan päälle otettiin ylempi ja alempi jatkosarja sekä vielä eurolopputurnaus.

Nyt tämä jalkapallokausi on viimeistä silausta vaille valmis. Haka ratkoo viimeisen europelipaikan AC Oulun tai VPS:n kanssa. FC Lahti ja TPS ratkaisevat karsinnoissa viimeisen liigapaikan ensi kaudelle.

Nyt voidaan hieman miettiä, kuinka uusi sarjasysteemi on toiminut.

Positiivista löytyy, ehdottomasti. Etenkin ylempi jatkosarja on parhaimmillaan aivan loistava kehitelmä panoksellisesti.

Viime vuosina muistetaan KuPSin ja Interin sekä HJK:n ja KuPSin väliset viimeisten kierrosten ”finaalit”, jotka ratkaisivat mestarin. Täydellistä yhden pelin draamaa, johon eurojalkapallossa on totuttu lähinnä cup-finaaleissa.

Ylipäänsä jatkosarjat ovat tuoneet ison panoksen pelejä pidemmälle ajanjaksolle. Pakkovoittoja täytyy ottaa jo kesällä, ettei top 6 karkaa liian kauaksi. Tahti kiihtyy kauden loppua kohden, jos vain joukkue pysyy mukana.

Myös miinuspuolelle voi piirtää viivoja. Kausi voi lässähtää, jos joukkue jää välitilaan, samalla tapaa toki kuin pelkässä runkosarjassa. Putoamispelkoa ei ole, mutta huippusijat karkaavat.

Tähän hätään keksittiin eurolopputurnaus. Sen pitäisi pitää panos korkealla loppuun asti.

Alemman jatkosarjan VPS ja Oulu voittivat pudotuspelien avauksessa ylemmän jatkosarjan SJK:n ja Interin. Hienous tulee, kun panos on huipussaan, sillä jokaiselle kolmikosta Haka, Oulu ja VPS europelipaikka olisi todellinen lottovoitto alkukauden ennakoihin verraten.

Eurolopputurnaus ei tunnu isossa kuvassa kuitenkaan kovin onnistuneelta tai mielekkäältä. Avauspelit eivät vetäneet kummoisia yleisömääriä. Urheilullisuuttakin voi pohtia, kun alemmasta sarjasta voidaan lopulta nousta parin pelin otannalla europaikoille, vaikka koko kauden mitassa paremmuus olisi aivan eri.

Turnaus tuntuu turhalta kauden pitkittämiseltä, kun varsinaiset pääpalkinnot eli mitalit on jaettu. Paikan voisi jakaa suoraan sarjasijoituksella.

Yksi pohdittu asia on ollut joukkue- ja pelimäärä. 12 joukkuetta todettiin liian pieneksi kahden kierroksen sarjaan. Aiemmin pelkkiä runkosarjan kierroksia pelattiin kolme.

Suomessa Euroopan isoista jalkapallomaista tuttu 18–20 joukkueen sarja ei ole mahdollinen, laadukkaita organisaatioita ei vain ole tarpeeksi.

Löytyisikö välimalli 15 vahvasta joukkueesta, jos haluttaisiin palata perinteisempään sarjamalliin? Tämän kauden HIFK:n ja Lahden taaperrusta seuratessa voi sanoa, että tuskin. Nykymäärä lienee kaikkein elinvoimaisin.

Iso ongelma edelleen on olosuhteet alku- ja loppukaudesta. Huhtikuussa kausien alkaessa kiusaavat lumisateet ja lokakuun ratkaisupeleissä vastaan tulee kylmyys, viima ja pimeys. Yritä siinä sitten myydä katsojalle ulkoilmaurheilua.

Maantieteelle ei voida mitään eikä ratkaisupelejä voi saada elokuulle, mutta kiristämisen varaa voisi olla.

Haka pelaa tällä kaudella 29 liigapeliä 212 päivässä, päälle vielä muutama cupin peli ja joillain joukkueilla europelit. Hakan kausi alkoi 2.4 ja loppuu 30.10., peli on keskimäärin kerran viikossa.

Manse PP pelasi miesten Superpesiksessä 40 ottelua 120 päivässä. Avauspeli oli 14.5. ja ratkaisufinaali 10.9.

Toki pesäpallo on herkempi laji esimerkiksi valon suhteen ja jalkapallokautta ei voi vetää läpi kolmen viikkopelin tahdilla. Pitkälle Euroopassa menneen HJK:n pelitahti on huomattavasti Hakaa kovempi, mutta myös materiaalin leveys omaa luokkaansa.

Mutta jonkinlaista kiristämisen varaa kalenterissa luulisi olevan, jotta pelejä saataisiin mahdollisimman paljon pelattua silloin, kun maksava yleisöä on innokkaimmin tulossa katsomoihin, eli kesällä. Futiskausi on levinnyt rivikatsojan kannalta liian pitkäksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut