Urpo Sivulan paikkaaminen tuotti runsaasti päänvaivaa – Niukka vierastappio kaihersi VaLePaa, mutta kaksi erävoittoa avasi hienot näkymät

VaLePalle riittää jatkopaikkaan 3–0- tai 3–1-voitto ensi torstain kotiottelusta.

VaLePan hakkuri Tino Vuori (5) kantoi isoa vastuuta Urpo Sivulan ollessa loukkaantuneena.

5.10. 21:57

Mestarien liigan lohkopaikkaa metsästävä VaLePa kärsi keskiviikkoiltana karvaan vierastappion Itävallan Bleiburgissa, mutta lähtökohtiin ja ottelun kulkuun nähden 2–3-tulosta voidaan pitää torjuntavoittona.

Vaikka Aich/Dob käänsi trillerin edukseen erälukemin 16–25, 25–20, 25–23, 22–25 ja 19–17, sastamalalaisjoukkueelle olisi voinut käydä paljon pahemminkin.

Näin VaLePa hankki hyvät asetelmat ensi torstain toiseen osaotteluun. Silloin kotikentällä riittää jatkopaikkaan 3–0- tai 3–1-voitto.

Ensinnäkin VaLePa joutui pelaamaan ilman loukkaantunutta pääiskijäänsä Urpo Sivulaa.

Toiseksi Aich/Dob johti neljättä erää pahimmillaan jo seitsemällä pisteellä (16–9) ja näytti vyöryvän vääjäämättömästi kotivoittoon.

Loppujen lopuksi näihinkin ongelmiin löytyivät lääkkeet. Luottolaituri Sakari Mäkinen otti neljännessä erässä hakkurina aloittaneen Tino Vuoren paikan ja kentällä palanneen ruotsalaissentterin Jacob Ekmanin huima syöttöputki pelasti VaLePan pahasta ahdingosta.

”Mäkisen vaihto oli sovittu homma. Ehdimme kokeilla kolmen yleispelaajan systeemiä (Ben-Simon Bonin kolmanneksi) yhden treenin ajan. Siihen nähden se toimi oikein hyvin. Ekman teki mahtavaa jälkeä. Hän on parhaimmillaan älytön syöttökone”, VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko suitsutti.

Lisäksi pitää mainita maajoukkuesentteri Severi Savonsalmen mahtava keskipeli (15/+11).

Kun Sivula puuttui joukosta, VaLePan valmennusjohto istutti vaativalle pelipaikalle ensin Vuoren.

Jyväskylän seudulla lentopallo-oppinsa saanut Vuori ei ole noviisi ikänsä (27) puolesta, mutta tämän tason peleistä puuttuu kokemus tyystin.

Vuori pelasi alun kohtuullisesti, mutta kohtuullinen ei riitä mestarien liigassa.

Loistavan syysvireen löytänyt Sivula seurasi kamppailua kotisohvalta viime perjantaina tulleen tapaturman takia.

Sivula putosi kohtalokkaasti pallon päälle vieraskamppailussa Akaa-Volleyta vastaan.

”Putosin verkolla suoraan pallon päälle, mutta onneksi jalka ei kääntynyt yhtään. Muuten olisi tullut pahaa jälkeä. Samassa yhteydessä satutin varpaani, etureiteni ja sääriluuni. Loppujen lopuksi pääsin aika vähällä tilanteen rajuuden huomioiden”, Sastamalasta tavoitettu Sivula kuvaili.

Kuvaukset osoittivat, ettei mikään paikka mennyt pahasti rikki.

”Jos olisi mennyt ristiside tai akillesjänne poikki, olisin ripustanut kengät naulaan. En olisi jaksanut enää 9–10 kuukauden kuntoutusta. Nyt menee noin kuukausi.”

Sivula, 34, astui pallon päälle ensimmäisen kerran 17-vuotisen uransa aikana.

”Olihan se hiukan koomista, mutta ei auta valittaa, kun pääsin näin vähällä. Jos toipuminen edistyy hyvin, yritän päästä mukaan jo Mestarien liigan seuraavan kierroksen peleihin.”

VaLePa menetti ykköshakkurinsa pelistä jo toisena vuonna peräkkäin hakiessaan menestystä Mestarien liigasta.

Vuosi sitten pelistä putosi kanadalaispommittaja Jerome Cross. Silloin tuuraajaksi nostettiin Alberto Cavasin. Italialainen juniori selviytyi Dynamo Apeldoornia vastaan yllättävän hyvin, mutta Benfica-peleissä nousi seinä eteen.

VaLePan Sakari Mäkinen (23, oikealla), Mikko Esko (7) Jacob Ekman (9) ja Eetu Pennanen (2) olivat pettyneitä Mestarien liigan tappioon Itävallassa.

Mikä?

Mestarien liiga

Euroopan kovimpaan seurakilpailuun on kelpuutettu kaikkiaan 29 joukkuetta.

Näistä 18 joukkuetta lunasti paikan suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Kaksi muuta paikkaa jaetaan kolmen karsintakierroksen parhaille.

VaLePa selviytyi aiemmin hankittujen ranking-pisteiden ansiosta suoraan toiselle kierrokselle. Lohkovaiheeseen pääsy edellyttää Aich/Docin ja Dynamo Apeldoornin/Benfican kaatamista.

Mikäli VaLePa selviytyy lohkovaiheeseen, vastustajina ovat italialainen Lube Civitanova, belgialainen Knack Roeselare ja ranskalainen Tours.

Civitanova voitti Mestarien liigan keväällä 2019. Zaksa Kedzierzyn-Kozle nappasi kaksi tuoreinta täysosumaa (2021, 2022). Puolalaisjoukkue pelaa nyt Tuomas Sammelvuon komennossa.

Venäläinen Zenit Kazan on Mestarien liigan menestynein joukkue kuudella voitolla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut