Jari-Matti Latvala huokaisi helpotuksesta: ”Tappio olisi voinut olla jopa minuutin luokkaa”

Kalle Rovanperä on sekuntitaistelussa mukana. Lauantaille on luvattu runsaita vesisateita.

Whaanga Coastin erikoiskoe oli Kalle Rovanperälle hankala, mutta muuten meno oli perjantaina hyvää.

30.9. 14:53

Aamulehti

Kahden täydellisesti pieleen menneen rallin jälkeen Kalle Rovanperä on taas tutussa vauhdissa. Maailmanmestaruuden varmistuminen viikonloppuna on vielä monen mutkan takana, mutta meno Uuden-Seelannin teillä näytti perjantaina hyvältä.

Toyotan suomalaisässä on ensimmäisen kunnon ajopäivän jälkeen neljäntenä ja vain seitsemän sekunnin päässä kärjestä.

Rovanperän mestaruuden uhkaaja Hyundain Ott Tänak oli sekunnin kymmenysten erolla johdossa, mutta hän sai viiden sekunnin aikasakon ja tipahti lähes tasoihin Rovanperän kanssa.

Tänakia rangaistiin auton voimayksikön sääntöjen vastaisesta toiminnasta rallin ensimmäisellä erikoiskokeella. Tänakin auton hybridimoottori antoi kilometrin matkalla liikaa tehoa.

Kilpailun johtoon nousi Rovanperän tallikaveri Elfyn Evans. Tiukassa voittokamppailussa on myös Toyotalla ajava konkari Sébastien Ogier, joka menetti takasiipensäkin törmäyksessä.

Rovanperä ei lopulta kärsinyt aura-auton roolistaan pelätyllä tavalla. Perjantaina satoi ajoittain, mikä tasoitti peliä. Tiet eivät olleet Rovanperälle juuri sen liukkaammassa kunnossa kuin muillekaan.

”Ilman vesisadetta Kalle olisi voinut hävitä ainakin puoli minuuttia. Jos olisi ollut ihan rutikuivaa, tappio olisi voinut olla jopa minuutin luokkaa”, Toyota-pomo Jari-Matti Latvala sanoi.

Kahdesti ajettu Whaanga Coastin lähes 30-kilometrin hidas ja mutkainen erikoiskoe oli Rovanperälle odotetun vaikea, mutta muilla pätkillä suomalainen sai rytmistä kiinni.

”Toistaiseksi on mennyt ihan hyvin. Olemme tehneet sen, mitä pystymme. Puristin kun siihen oli mahdollisuus. Renkaat olivat tällä erikoiskokeella sen verran loppu, että menetimme varmaan vähän aikaa”, Rovanperä sanoi päivän päättäneen seitsemännen erikoiskokeen maalissa.

Rovanperä ajoi perjantain läpi vain yhden vararenkaan turvin, kun suurin osa käytti kahta.

”Kahdella ei olisi niin mukavaa ajaa, mutta tämä on kompromissi. Emme voi kuluttaa renkaita ihan yhtä paljon kuin muut”, hän sanoi kuudennen erikoiskokeen jälkeen.

Sään vaihtelu myös suosi Rovanperää kertaalleen selkeästi. Kun hän oli ajanut kisan pisimmän pikataipaleen maaliin, sade yltyi, mikä hidasti muita. Se kismitti Ott Tänakia.

”Mudassa oli melko mahdotonta ajaa”, virolainen manasi ek:n maalissa.

Lauantaina olosuhteet eivät ole ainakaan paremmat. Aucklandin alueelle on luvattu runsaita vesisateita.

”Olen aina tykännyt ajaa sateessa. Tänäänkin pystyimme tekemään hyviä aikoja, kun keli oli huono. Huomenna on ehdottomasti tarkoitus pysyä taistelussa mukana”, Rovanperä sanoi.

Rovanperän maailmanmestaruus näytti keskikesällä jo lähes varmalta. Belgian ja Kreikan rallien ulosajot ja muut virheet sekä Tänakin hurja vire ovat pitäneet mestaruuskamppailun ainakin teoriassa hengissä.

Rovanperä tarvitsee Uudesta-Seelannista kahdeksan pistettä enemmän kuin Tänak, jotta MM-titteli varmistuisi ennen kahta viimeistä osakilpailua. Myös voitto ja seitsemän pistettä suurempi pistesaalis kuin Tänakilla riittää.

Thierry Neuvillen mestaruussauma on vielä teoreettisempi kuin Tänakilla.

Uuden-Seelannin rallin tilanne 7/17 ek:n jälkeen:

1) Elfyn Evans Britannia, Toyota 1.36.48,8, 2) Ott Tänak Viro, Hyundai –4,8 sekuntia jäljessä, 3) Sebastien Ogier Ranska, Toyota –6,5, 4) Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Suomi, Toyota –7,0, 5) Gus Greensmith Britannia, Ford –43,6, 6) Thierry Neuville Belgia, Hyundai –50,4, 7) Oliver Solberg Ruotsi, Hyundai –1.28,1, 8) Takamoto Katsuta Japani –1.41,8, 9) Hayden Paddon Uusi-Seelanti –5.06,8, 10) Lorenzo Bertelli Italia –5.41,2.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut