Miesten lentopalloliigassa ulkomaalaisvahvistuksen määrä kasvoi selvästi – Se on merkki sekä hyvästä että huonosta

Miesten alkavassa lentopalloliigassa on aiempaa enemmän ulkomaalaispelaajia. Pirkanmaalaisjoukkueilla onnistuneet hankinnat voivat olla viimeinen silaus menestykselle.

23.9. 12:00

Aamulehti

Miesten lentopalloliiga alkaa pian ja ennakkosuosikki on viime kaudelta tuttu: Vammalan Lentopallo on jopa viime vuosia suurempi suosikki uusimaan mestaruutensa.

Vanavedessä tulevat Akaa-Volley ja Hurrikaani-Loimaa ja hopeamitalisti Savo Volley, jonka uudistuneella joukkueella on paljon todistettavaa. yllätyskortti voi nousta Joensuusta Karelian Hurmoksen joukkueesta.

Voimasuhteet pysyvät kuitenkin isossa kuvassa melko samoina. Selvä muutos kuitenkin on nähtävissä miesten liigan kansainvälisyydessä.

Lue lisää: Suora lähetys sunnuntaina kello 17: Akaa-Volley aloittaa lentopalloliigan kautensa – Vastassa kiinnostava 1 300 asukkaan Kyyjärven sarjanousija Kyky

Kauden avauksen kynnyksellä liigaseuroilla on sopimukset 27 ulkomaalaispelaajaksi laskettavan kanssa.

Viime kaudella Suomen liigakentillä nähtiin 21 ulkomaalaishankintaa, joista osa tuli kesken kauden. Voidaan siis sanoa, että ulkomaalaishankintojen määrä on kasvanut selvästi kausien alkutilannetta vertaillessa.

Moni seura on paikannut suomalaisen avainpelaajan nyt ulkomaalaishankinnalla.

Yksi syy on se, että uusi suomalainen pelaajasukupolvi kypsyi ulkomaiden kentille, jotka ovat korona-ajan jälkeen avautuneet viime vuosia paremmin. Nimet Voitto Köykkä, Jiri Hänninen, Fedor Ivanov ja Jere Heiskanen jättävät isoja aukkoja paikattavaksi

Lue lisää: Voitto Köykän unelmasta tuli humauksessa täyttä totta – maajoukkueen uusi ykköslibero hymyilee isän hurjille punttituloksille: ”Taitaa olla vähän Virtain lisää”

Akaa-Volleyn libero Voitto Köykkä siirtyi Suomesta Saksan Bundesliigaan. Kuva maaliskuulta 2022.

Samalla kun maajoukkuenimiä siirtyy ulkomaille, ei kotimaisessa pelaajapoolissa ole tarpeeksi leveyttä täyttää vapautuneita paikkoja, jos laadusta ei haluta liikaa tinkiä. Toki kotimaahan palasi muutama iso nimi, etunenässä Tommi Siirilä ja Joonas Jokela.

Samalla voi ennustaa, että 2–4 vuoden päästä taas uusi ikäluokka Luka Marttilan ja Aleksi Muukkosen johtamina tulevat siirtymään ulkomaille. Ja varmasti joku sellainen nimi, joka saa nyt isomman roolin avainpelaajana, siirryttyä silloin isommille kentille.

Esimerkiksi VaLePa korvasi Jiri Hännisen virolaisella Karli Allikilla, Akaa-Volley hankki peräti neljä ulkomaalaista. Eniten ulkomaalaispelaajia on Savolla, kaikkiaan kuusi.

Tiikerit ja Hurrikaani käänsivät katseensa ulkomaille menetettyään suomalaiset tähtihakkurinsa Oskari Keskisen ja Antti Ropposen.

Vain Hurmos ja TuTo lähtevät kauteen ilman ulkomaalaisia, viime kaudella vastaavia joukkueita oli kauden päätteeksi kolme.

Mistä muutos kertoo?

Hyvä indikaattori tilanne on sille, että seuroja viime vuosia vaivannut korona ei enää kiusaa – ainakaan päivittäisessä arjessa. Rahaa on ehkä mahdollista käyttää hieman enemmän, kun pelkoa mahdollisista keskeytyksistä ei ole ja yleisöä saa ottaa sisään vapaasti.

Samalla kun ulkomaat vetävät suomalaispelaajia paremmin, on viime kausia isompi tarve hankkia laatupelaajia muualta.

Lue lisää: VaLePa hankki 210-senttisen Ruotsin maajoukkuepelaajan

Kun sarjaan tulee enemmän ulkomaalaispelaajia, voisi sen olettaa nostavan kotimaisen liigan tasoa. Lähtökohtaisesti kukaan muu paitsi VaLePa ei hanki pelaajaa ulkomailta vaihtopelaajaksi.

Siinä mielessä tilanteen voi nähdä positiivisessa valossa: talous kestää ulkomaalaishankinnat, joukkueiden taso kasvaa ja kehittää muitakin pelaajia. Kovatasoisempi sarja houkuttelee jatkossa yhä parempia pelaajia ja menestyminen europeleissä voisi näin parantua.

Kunhan vain seurojen rahapussi pysyisi kasvutahdissa mukana. Paremmat pelaajat vaativat myös isompaa palkkaa ja seuralta laajempaa budjettia.

Lue lisää: Akaa-Volley joutui kiperään paikkaan, kun ulkomaalaishankinta purki sopimuksensa – Uusi pelaaja löytyi Yhdysvalloista

Isommat nimet ja kovempi kilpailu voisi näkyä myös yleisömäärissä, jos tilanne osataan hyödyntää.

Kolikon kääntöpuolella on riskitekijöitä. Paraneeko sarjan laatu todella ja kestääkö seurojen talous vielä tilannetta?

Samalla usealla nuorella pelaajalla jää pelipaikka ja vastuu saamatta. Jos ulkomaalaispelaajien määrä kasvaa kymmenellä, se vie keskiarvoltaan yhden kotimaisen pelaajan paikan per joukkue.

Saapuvatko katsojat kuitenkin katsomaan enemmin kotimaisia, mahdollisesti oman kylän pelaajia kuin tuntemattomia ulkomaalaisia, joita voi olla kentällä olevista 12 pelaajasta peräti kymmenen?

Pirkanmaalla nähdään tukku kiinnostavia uusia nimiä, kuten viime kauden Loimussa loistanut hakkuri Ali Fazli, joka siirtyi Akaa-paitaan, Akaan yleispelaaja Mohammadreza Beyk ja VaLePan Allik.

Onnistuneet ulkomaalaishankinnat voivatkin olla se viimeinen ekstralisä, jotka kääntävät tällä kaudella lentopalloliigan huipennuksen pirkanmaalaisfinaaliksi.

Miesten lentopalloliigan avausottelu 25.9. Kyky–Akaa-Volley on Aamulehden viikon ottelu ja näkyy suorana lähetyksenä.

Viime kaudella Raision Loimussa pelannut iranilaishakkuri Ali Fazli (selin) siirtyi Akaa-Volleyn riveihin ja oli todellinen huippuhankinta. Kuva maaliskuun puolivälieristä, lyömässä Akaa-Volleyn Kristo Kollo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut