IS: Käräjäoikeuden asiakirjat paljastavat venäläisten oligarkkien ja Teemu Selänteen juonineen Harry Harkimoa sivuun Jokereista

Jokerien venäläiset rahoittajat ja Teemu Selänne yrittivät syrjäyttää Hjallis Harkimon seuran omistajan paikalta vuonna 2015. Asia selviää käräjäoikeuden asiakirjoista. Selänne ei lopulta lähtenyt pakotelistalla olleiden oligarkkien rahoittamaan projektiin.

15.9. 12:39

Venäläiset oligarkit ja Teemu Selänne yrittivät syrjäyttää Harry Harkimon Jokerien omistajan paikalta vuonna 2015, Ilta-Sanomat kertoo. Asia selviää Selänteen ja media-alan yrittäjän Ari Mennanderin keskinäisiä talousriitoja käsittelevistä käräjäoikeuden asiakirjoista.

Mennander kertoi käräjäoikeudelle hankkeesta, jonka tarkoituksena oli pelata Harkimo sivuraiteelle ja junailla Selänne Jokerien omistajaksi. Oikeus katsoi, että Mennanderilla oli Selänteen yhtiön TS Holding oy:n toimeksianto toimia neuvotteluissa konsulttina.

Lue lisää: Oikeus määräsi Teemu Selänteen yhtiöt maksamaan Ari Mennanderille reilut 63 000 euroa

Omistajanvaihto oli tarkoitus toteuttaa salassa sekä Harkimolta että Jokerien general managerina eli urheilujohtajana tuolloin toimineelta Jari Kurrilta. Salainen projekti käynnistyi Ari Mennanderin mukaan toukokuussa 2015 Långvikin kylpylässä Kirkkonummella pidetyssä kokouksessa.

Tapaamisessa olivat olleet hänen lisäkseen läsnä Selänteen ystävä, lääkäri Ismo Syvähuoko sekä Roman Rotenbergin omistaman Långvik Capital -yhtiön edustaja Martti Ahto. Selänne ja Roman Rotenberg olivat vanhoja tuttuja. He olivat suunnitelleet aiemmin Kirkkonummelle monitoimihallia, jossa Selänne olisi järjestänyt jääkiekkokouluja.

Hartwall-areenan sekä 49 prosenttia Jokereista omistaneet Gennadi Timtšenko, Arkadi Rotenberg ja Boris Rotenberg olivat tuolloin Yhdysvaltain pakotelistalla, johon Roman Rotenberg lisättiin heinäkuussa 2015.

Arkadi Rotenberg oli projektin alkaessa myös EU:n pakotelistalla. Timtšenko ja Rotenbergit kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Matka Moskovaan

Mennander kertoi oikeudelle, että Roman Rotenberg oli kertonut hänelle haluavansa neuvotella Harkimon vaihtamisesta Selänteeseen. Selänne oli ollut kiinnostunut asiasta.

Oikeudenkäynnissä todistajana olleen Selänteen ystävän Ismo Syvähuokon selvitys tuki käräjäoikeuden mukaan Mennanderin kertomusta.

Mennander järjesti Selänteen joulukuussa 2016 Moskovaan tapaamaan Rotenbergia ja Timtšenkoa ja neuvottelemaan yhteistyösopimuksesta. Matkalla ollut Kurri ei tiennyt neuvotteluista, mutta on vahvistanut Selänteen ja Mennanderin olleen Moskovassa.

Ei sukaltanut lähteä

Selänteestä ei lopulta tullut Jokerien omistajaa. Hän ei Ilta-Sanomien tietojen mukaan uskaltanut lähteä projektiin, jota pakotelistalla olleet venäläiset oligarkit rahoittivat.

Harkimo kertoi keväällä 2018 luopuvansa Jokerien omistajuudesta ”syksyyn mennessä”. Muutos tapahtui lopulta toukokuun 2019 lopussa. Tuolloin kerrottiin Jari Kurrin nousseen Jokerit Hockey Club oy:n ainoaksi omistajaksi.

Norilsk Nickel Harjavalta oy hankki 40 prosenttia Jokerit Hockey Club oy:n osakkeista jo seuraavan kuun aikana. Kurrilla oli järjestelyjen jälkeen 60 prosenttia osakkeista, mutta raha tuli yhä Venäjältä Nornickel-konsernin toimitusjohtajan ja pääomistajan, oligarkki Vladimir Potaninin taskusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut