Susijengin EM-kisat päättyivät tunteikkaisiin kyyneliin – Lauri Markkanen: ”Teimme jotain, mihin kukaan meistä ei ollut aiemmin pystynyt”

Espanja päätti Suomen EM-turnauksen lisäksi Petteri Koposen ja Shawn Huffin kunniakkaat pelaajaurat.

Petteri Koponen (oik.) oli tunteiden vallassa, kun Espanja juhli taustalla pääsyään EM-välieriin. Suuren suomalaispelaajan ura oli ohi.

13.9. 21:49

Aamulehti

Suomen miesten koripallomaajoukkueesta ei löytynyt tiistai-iltana monia kuivia poskia Berliinin areenassa. Espanja oli juuri päättänyt Suomen historiallisen EM-turnauksen pistein 100–90 (43–52).

Kapteeni Shawn Huff veti peliuransa viimeisen kerran joukkueen yhteen ja piti kanssapelaajilleen puheen. Huff ja Petteri Koponen, Susijengin pitkäaikainen kapteeni–kenraali-duo, lopetti pitkän ja maineikkaaseen uransa EM-kisoihin. Tunteet olivat syystäkin pinnassa Espanja-tappion jälkeen.

”Päällimmäisenä olen pettynyt pelistä. Harmittaa enemmän, koska olimme lähellä voittoa. Pelasimme hienon ensimmäisen puoliajan, mutta Espanja näytti toisella puoliajalla meille kaapin paikan, emmekä löytäneet keinoja heidän pysäyttämiseensä. Olen silti hemmetin ylpeä joka jätkästä. Hieno turnaus”, liikuttunut Koponen lausui Berliinissä.

”Samalla olen helpottunut ja kiitollinen. Viimeiset vuoteni ovat olleet kovaa taistelua kropan kanssa.”

Koponen, 34, ja Huff, 38, aloittivat A-maajoukkueessa 2000-luvulla, kun Suomi tahkosi karsintojen B-divisioonassa. Vasta vuonna 2007 Suomi nousi A-divisioonaan saaden edes mahdollisuuden selviytyä arvokisoihin. 15 vuotta myöhemmin Suomi on palannut 55 vuoden tauon jälkeen arvoturnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon. Alla on viisi peräkkäistä EM-turnausta, joista jokaisessa Suomi on päässyt alkulohkosta jatkoon, ja vuoden 2014 MM-turnaus.

Tulevaisuudessa siintävät ensi vuoden MM- ja vuoden 2025 EM-kisat.

Vuoden 2013 EM-kisoissa Sloveniassa Espanja murjoi Suomea 26 pisteen erolla. Espanja on tullut 2010-luvun kultaisista vuosistaan – kaksi EM-kultaa, MM-kulta ja kaksi olympiamitalia – selvästi alaspäin, mutta siitä huolimatta olisi ollut pitkään mahdotonta ajatella, että Suomi voisi hävitä niukasti Espanjalle EM-puolivälierässä ja kokea olevansa pettynyt. Tai että Suomi sijoittuisi arvoturnauksessa Serbian ja Liettuan kaltaisten maiden edelle.

Näin oli tiistaina.

”Eteenpäin on menty. Olemme näyttäneet, mihin Suomi-koris on päässyt ja mihin se on menossa. Tulevaisuus on todella kirkas. Tulen jatkamaan tämän matkan seuraajana”, Koponen tunnelmoi.

Espanjan legendaarinen päävalmentaja Sergio Scariolo ja NBA-vahvistus, 27 pistettä korin alta murjonut Willy Hernangomez aloittivat Berliinin lehdistötilaisuutensa ylistämällä Suomea.

”Onnittelut Suomelle upeasta turnauksesta, he pelasivat hienosti. Heillä on talenttia ja sisukkuutta”, Hernangomez kehui.

”Kunnia Suomelle. Ideamme oli puolustaa [Lauri] Markkasta niin, että emme samalla päästäisi [Edon] Maxhunia, [Sasu] Salinia ja Koposta kuumaksi. He pelasivat turnauksen aiemmissa otteluissa hienosti”, Scariolo avasi.

Willy Hernangomez (kesk.) ja Lauri Markkanen olivat joukkueidensa parhaat pelaajat. Tässä Hernangomez blokkasi Markkasen heittoyrityksen.

Markkanen päätti EM-kisat arvoisellaan lennokkuudella. Joventut Badalonan 22-vuotias lupaus Joel Parra teki kaikkensa pysäyttääkseen Markkasen Scariolon taktisten kikkojen tukemana. Silti Markkanen ylsi 28 pisteeseen ja 11 levypalloon.

”Iso pettymys meille. Petterin ja Shawnin lopettaminen lisää pettymystä. Olisimme halunneet antaa heille jatkopelit. On ollut kunnia pelata heidän kanssaan. Mahtavat urat”, Markkanen ylisti Ylelle.

”Nyt ei siltä tunnu, mutta hieno turnaus meiltä. Teimme Berliinissä jotain, mihin kukaan meistä ei ollut aiemmin pystynyt.”

Mikael Jantunen pelasi kisojen parhaan pelinsä keräten 18 pistettä. Alexander Madsen teki 13, Espanjan liigan tuttujen pelaajien puristukseen joutunut Salin 11 pistettä.

Lue lisää: Susijengi ylsi kautta aikain kovimpaan saavutukseensa – Lauri Markkanen nousi EM-kisoissa häikäiseviin korkeuksiin

Lue lisää: Susijengi taipui Espanjalle hurjan taistelun jälkeen – Petteri Koposen ja Shawn Huffin urat ohi

Lue lisää: Lauri Markkasen ylivoima sai Kroatian voimahahmot ihmettelemään – ”Oli yksi niistä illoista”

Lue lisää: Lauri Markkasen suuruus veti melkein sanattomaksi – Susijengin historiallisesta voitosta nousi esiin kuusi nimeä

Mitä tapahtui

Espanja nousi ohi Berliinissä

1. puoliaika: Suomi aloitti räväkästi. Suomen kova ja fiksu puolustaminen sai NBA-jätti Willy Hernangomezia lukuun ottamatta Espanjan hyökkäyksen tukkoon, mikä antoi Suomelle mahdollisuuden päästä juoksemaan nopeita hyökkäyksiä. Niistä Mikael Jantunen, Elias Valtonen ja kumppanit heittivät ennakkoluulottomasti koreja. Kaikki ei jäänyt Lauri Markkasen harteille. Suomi pelasi hurmoksessa.

2. puoliaika: Espanja käänsi pelin kurssin tauolla. Erityisesti yhdysvaltalaishankinta Lorenzo Brown heräsi pelaamaan. Brown ja Hernangomez olivat yhdessä liikaa Suomelle. Espanjan läpi turnauksen vakuuttanut puolustaminen kuristi Suomen hyökkäämisen vain Markkasen yksilösuorituksiksi – Suomen johto kuivui kokoon. Suomi sortui Espanjan paineessa 19 pallonmenetykseen, joista Espanja pääsi tekemään helppoja koreja. Jännittävällä päätöskympillä Espanjan viimeiseksi sankariksi nousi hurjasti taistellut ikoni Rudy Fernandez, 37.

Entäs nyt? Espanja eteni EM-kisojen välieriin perjantaiksi. Suomi jatkaa MM-karsintoja marraskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut