Kirittäret voitti taas, Manse on pakkovoittojen edessä – ulkopeli sakkasi pahemman kerran: ”Minusta virheet olivat enemmän kommunikaatio-ongelmaa”

Manse PP:n on voitettava kolme peliä putkeen Kirittäriä vastaan, jotta Tampereella juhlittaisiin naisten Suomen mestaruutta. Kirittäret vei toisen finaalin Jyväskylässä sisäpelin juhlassa 1–0 (12–5, 4–4).

Mari Matsinen oli lukkarin paikalla jälleen kovassa iskussa.

11.9. 18:29

Aamulehti, Jyväskylä

Ilmeet olivat vakavia ja päät pysyivät Manse PP:n penkillä pitkään painoksissa, kun Kirittäret otti jo toisen kiinnityksen pesäpallon Suomen mestaruuteen kotikentällään. Upeita lyöntisuorituksia sisältänyt toinen finaali päättyi jyväskyläläisten voittoon 1–0 (12–5, 4–4).

Mansen on nyt voitettava kolme ottelua putkeen hurjassa vireessä pelaavaa Kirittäriä vastaan, jotta tamperelaisjoukkue voi voittaa Suomen mestaruuden.

”Lähdemme sen tekemään. Onhan siinä totta kai iso haaste, mutta tiedämme, että kun pystymme omalla tasollamme pelaamaan, kolme voittoa putkeen on mahdollista. Oma pelimme pitää saada kuntoon”, Mansen Kirsi Ala-Lipasti paalutti.

Toiseen finaaliin Manse muokkasi kokoonpanoaan, kun Senni Sallinen palasi lukkariksi. Pelin alussa Sallinen antoi Kirittärille kaksi vapaataivalta, mutta loppua kohden otteet lautasen ääressä petraantuivat.

“Alussa näkyi se, että ei ollut ihan niin hyvä tatsi, mutta kyllä se loppua kohden parani. Toisella jaksolla oli jo ihan kelpo peliä.”

Lukkaripelissä pidemmän korren vei silti Kirittärien Mari Mantsinen, joka on ollut loppuotteluissa erinomainen.

“Hyvin hän on pelannut ja meidän kaaremme täytyy olla parempi tulevissa peleissä, ettei hän pääse viemään”, Sallinen sanoi.

Toinen perättäinen tappio finaalisarjassa oli iso pettymys Mansen leirissä.

Kirittäriltä hurmoksellinen alku

Manse sai shokkihoitoa heti pelin alussa, kun Kirittäret aloitti lyömällä taululle lukemat 7–0 ensimmäisessä sisävuorossaan. Kotijoukkue sai hurmoksen päälle uransa lopettavan Emma Körkön lyöntivuorolla. Körkkö puhkaisi kakkosrajan ja muutti tilanteeksi 3–0. Tämän jälkeen Kirittärillä tuntui onnistuvan kaikki, ja myös Venla Karttunen puhkaisi lähes identtisesti kakkosrajan kunnarin arvoisesti.

“Eivät nuo tulleet läpilyönnit olleet yllättäviä. Ne täytyy katsoa pois, emme pysty antamaan noin paljoa läpilyöntejä”, Sallinen kommentoi koko ottelua.

Karuista lukemista huolimatta Manse sai rakennettua hyvin tilannetta ja sisäpeli toimi suhteellisen hyvin avausjaksolla, mutta takamatka oli liian pitkä.

Tausta

Muutokset eivät tuoneet tulosta

Manse reagoi kotitappioon ja muokkasi kokoonpanoaan Jyväskylään. Senni Sallinen palasi lukkariksi ja pelasi sisällä numerolla 9. Jasmin Andreasen otti ulkopelissä kakkospolttajan paikan. Sara-Ella Kemppainen siirtyi jokeriksi, Ella Reiman ei pelannut sunnuntaina.

Vesa Toikka korvasi pelikiellossa olleen Antti Vihtkarin kakkospelinjohtajana. Toikka johti myös ulkopeliä ja oli sisäpelissä mailamiehenä.

Kirittärien Venla Karttunen oli hirmuvireessä sekä sisällä että ulkona. Hän löi 1+3 juoksua ja toi 2.

Molemmat joukkueet pääsivät tekemään tilannetta hyvin, kolmostilanteet menivät Kirittärien hyväksi 23–18. Mansen lauantaista heikompi ulkopeli ratkaisi ottelun.

Erikoista oli, että ensimmäinen jakso kesti peräti puolitoista tuntia.

Ulkopeli hörppäsi

Toisen jakson puolestaan Manse aloitti upeasti. Toisen vuoroparin aloittaneella Sara-Ella Kemppainen paukutti ensin kunnarin tyhjään kenttään läpilyönnillään. Seuraavaksi lyömään tullut Ala-Lipasti kiersi niin ikään kunnarin ja toi vielä 4–0-lukemat Sylvi Pellonperän lyönnistä.

Manse pääsi juhlimaan kahta perättäistä kunnaria toisen jakson alkupuolella.

Sitten alkoivat vaikeudet. Kirittäret nousi tasoihin Mansen kohtalokkailla ulkopelivirheillä. Ensimmäinen kavennusjuoksu lipsahti Anna Ala-Kauhaluoman räpylästä, minkä vuoksi juoksun tuonutta Ella Korpelaa ei ehtinyt enää polttaa.

Kirittärien toinen juoksu syntyi Karttusen läpilyönnillä, mutta kaksi jälkimmäistä tulivat Mansen avustuksella: harhaheitolla ja tasoitusjuoksu takakentältä, kun ei ollut selvää, kuka pallon ottaa.

Manse pelasi ottelun ilman ulkopeliä tavallisesti johtavaa Antti Vihtkaria.

“Minusta virheet olivat enemmän kommunikaatio-ongelmaa. Minusta me saimme sen puolesta aika hyvin pakan kasaan, vaikka Antti ei siinä ollut mukana. Ihan huolimattomuutta”, Ala-Lipasti kommentoi.

Tuomio ei muuttunut

Manse teki kurinpidolle tutkintapyynnön vielä lauantai-iltana ja pyysi kakkospelinjohtaja Vihtkarin ottelurangaistuksen muuttamista pelirangaistukseksi. Vihtkari sai rangaistuksensa ensimmäisessä finaalissa kahdesta näkyvästä protestoinnista. Kurinpitopäällikkö ei muuttanut määrättyä rangaistusta. Vihtkari seurasi peliä Hippoksen stadionilla. Toisen jakson alkupuolella Vihtkari seisoi pitkään Mansen vaihtoaition läheisyydessä, mutta katsomon puolella.

Sunnuntaina Mansen kakkospelinjohtajana toimi haminalainen Vesa Toikka. Häntä työhön pyysi Mansen entinen puheenjohtaja Matti Helimo.

“Eilen illalla kymmenen maissa Matti lähetti minulle viestiä. Tunnin verran pohdittiin, pääsenkö vai en. Yhdeltätoista sitten tiesin, että aamulla seitsemän maissa herään ja lähden heti ajamaan, kun olen syönyt.”

Toikka pelasi Mansessa vuosina 1991–1994. Peliuransa jälkeen hän on valmentanut junioreita ja Ykköspesiksessä. Tällä kaudella Toikka on pitänyt välivuotta pesäpallosta. Ensi vuodesta lähtien hän toimii Imatran Pallo-Veikkojen pelinjohtajana kaksivuotisella sopimuksella.

Aivan alusta asti Toikan ei tarvinnut opetella Mansen joukkuetta ja pelitapaa.

“Pelaajat aika hyvin tunsin jo ennestään. Olen katsonut tosi paljon tänä kesänä naisten Superia. Sillä tavalla ei ollut hirveän vaikeaa. Nämä ovat ammattityttöjä ja osaavat homman, siinä on helppoa olla.”

Siihen, miten tuurauskeikka meni, Toikka ei ollut tyytyväinen.

“Taulu kertoo tilanteen.”

Kolmas finaali pelataan Kaupissa ensi lauantaina kello 13.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut