Tunteet roihahtivat Kaupissa heti finaaliavauksessa, Mansen kakkospelinjohtaja sai punaisen kortin: ”Aika raju ratkaisu” – Näin pelituomari perustelee, miksei puhuttanutta lyöntiä tarkistettu videolta

Manse PP kaatui Kaupissa ensimmäisessä naisten Superpesiksen finaalissa 0–2 (2–5, 2–5). Yli puolet pelistä kotijoukkue joutui tulemaan toimeen ilman kakkospelinjohtaja Antti Vihtkaria, joka sai punaisen kortin.

Saaga-Angelia Raudasoja (nro 2) oli sitä mieltä, ettei Eeva Mäki-Maukolan lyönti ollut kentässä. Syöttötuomari Jan Brandt tarkistaa tilannetta. Tuomiota protestoinut Antti Vihtkari poistettiin kentältä punaisella kortilla.

10.9. 17:52 | Päivitetty 10.9. 23:40

Aamulehti

Mestaruusjahti lähti Manse PP:n naisilta vaikeasti liikkeelle. Jyväskylän Kirittäret haki 2–0-voiton Kaupista molempien jaksojen päätyttyä 5–2 vieraille.

Pelin alussa tamperelaiset olivat niskan päällä, mutta käännekohta tuli Mansen viimeisessä ulkovuorossa avausjaksolla. Kirittärien Eeva Mäki-Maukola löi pallon läpi kolmospuolelta ja muutti kahden juoksun arvoisella kunnarillaan tilanteeksi 3–1.

Välittömästi tilanteen jälkeen tunteet kuohahtivat. Mansen kakkospelinjohtaja Antti Vihtkari heitti viuhkansa maahan ja protestoi lyönnin olleen laiton. Pelituomari Jan Karjalainen antoi näkyvästä protestoinnista Vihtkarille keltaisen kortin. Tämän jälkeen Vihtkari oli jo poistumassa paikalta, mutta lähti vielä takaisin Karjalaisen luo, minkä jälkeen taskusta nousi toinen keltainen ja sen seurauksena punainen kortti, joka tarkoittaa ottelurangaistusta.

”Siinä vaiheessa, kun olin antamassa ensimmäistä keltaista korttia, tuli selkeä näkyvä protestointi siitä, eli äänekäs huutaminen minua kohti. Vaikka siellä ei ollut mitään asiatonta, mutta ilmeet ja eleet, jotka siinä vaiheessa tulivat, täyttivät näkyvän protestoinnin kriteerit”, Karjalainen avasi perusteita Aamulehdelle.

Vihtkari on sunnuntain toisesta finaalista sivussa, ellei tuomio muutu kurinpidon käsittelyssä.

Juttu jatkuu videon ja kuvien jälkeen.

Antti Vihtkarin peli päättyi ennenaikaisesti. Pelituomari Jan Karjalainen nosti punaisen kortin Mansen kakkospelinjohtajalle ensimmäisellä jaksolla.

Antti Vihtkari ei ollut samaa mieltä pelituomarin tuomiosta ja antoi pienet aplodit punaiselle kortilleen.

Loppuotteluissa joukkueilla on mahdollisuus haastaa pelituomarin näkemys kotipesäkilvasta. Muita tilanteita joukkueet eivät saa haastaa, mutta pelituomarilla on oikeus ottaa itse videotarkistukseen tilanne, jossa tuomarit eivät ole pystyneet havaitsemaan varmasti kenttätapahtumien kulkua.

Karjalainen kertoi, että hänellä kävi mielessä videotarkistus Mäki-Maukolan lyönnin laillisuudesta. Neuvoteltuaan syöttötuomari Jan Brandtin kanssa hän ei kuitenkaan nähnyt sitä aiheelliseksi.

"Brandt sanoi, ettei ole aihetta videotarkistukseen. Silloin mentiin sillä. Hän oli sataprosenttisen varma ja sen verran luotan omaan tuomaripariini, että sillä mentiin.”

Pelin jälkeen Mansen pelinjohtaja Jari Cavernelis kävi vielä neuvottelun tuomareiden kanssa ja kysymässä perusteita Vihtkarin punaiseen korttiin.

”Silloin voidaan lähteä punaisia antamaan, jos ruvetaan haistattelemaan tai puhumaan ikäviä, mutta siinä ei tapahtunut minkäännäköistä verbaliikkaa. Oli kyllä todella herkällä. Nimenomaan, kun pelataan finaaleja, minusta se oli aika raju ratkaisu”, hän päivitteli.

Kaari muuttui rauhattomaksi

Vihtkari on koko kauden ohjannut Mansen ulkopeliä ja on myös sisäpelissä tärkeässä roolissa. Tauolla kotijoukkue ehti rauhassa käydä läpi, miten ulkopeliä pyöritetään.

Kirittäret pääsi kuitenkin jo kahden sisävuoronsa aikana 3–0-johtoon. Uskoa kotijoukkueeseen loi Siri Eskolan kunnari, jolla Manse tuli juoksun päähän toiseksi viimeisessä sisävuorossaan. Jo seuraavassa sisävuorossaan Kirittäret naulasi pelin Mäki-Maukolan toisella kunnarilla.

Caverneliksen mukaan Vihtkarin poissaolo näkyi rauhattomuutena kaarella. Pelinjohtajakin oli uudessa tilanteessa, sillä hän on johtanut ulkopeliä vain kahdesti kuluvalla kaudella. Tällaisiin tilanteisiin ei ole ennalta varauduttu.

Mikäli Vihtkarin ottelurangaistus pysyy voimassa, Cavernelis tahtoo kakkospelinjohtajaksi jonkun korvaajan.

Joka tapauksessa Cavernelis luottaa vankasti siihen, että sarja on tasoissa sunnuntain jälkeen.

”Uskon, että tietynlaisilla tarkennuksilla olemme ihan sama joukkue kuin mikä olemme olleet koko tämän vuoden. Ei tästä Kirittäret helpolla pääse, eivätkä saa huomenna voittoa, sen voin luvata.”

Mestaruuteen tarvitaan kolme voittoa. Kolmas finaali pelataan ensi lauantaina Kaupissa kello 13.

Toinen finaali pelataan Jyväskylässä sunnuntaina kello 14. Aamulehti näyttää ottelun suorana yhteistyössä Ruudun kanssa osoitteessa aamulehti.fi/live.

Eeva Mäki-Maukola kiersi kaksi kunnaria Kaupissa finaaliavauksessa.

Mari Mantsinen lukkaroi vahvasti.

Kaupissa peliä seurasi 1 389 katsojaa, eli uusi stadion oli suunnilleen puolillaan. Ääntä yli tuhatpäisestä yleisöstä lähti reilusti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut