Ruotsi-ottelun suomalainen sankari oli Viivi Lehikoinen – Olympiastadionille paluu sykähdytti urheilijoita

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu oli ruotsalaisten juhlaa. Olympiastadionilla oli kahtena päivänä yhteensä yli 44 000 katsojaa.

Viivi Lehikoinen (toinen oik.) oli Ruotsi-ottelun suomalaissankari. Hän voitti lauantaina paraatilajinsa 400 metrin aidat, hetkeä myöhemmin hän oli toinen 400 metrillä ja sunnuntaina hän juhli pitkän viestin voittoa Aino Pulkkisen, Ronja Koskelan ja Mette Baasin kanssa.

4.9. 19:53

Suomalainen yleisurheilu palasi kesällä arvokisamenestykseen Münchenin neljällä mitalilla, mutta Ruotsi-ottelussa voitot jäivät vielä odottamaan niin miesten kuin naistenkin osalta.

Naisissa ero oli lopulta 20 pistettä (225,5–205,5) ja miehissä 23 (227,5–204,5). Vesiesteessä kylpivät jälleen länsinaapurit.

Ruotsi otti voiton myös tyttöjen (108–101) ja poikien (116–95) otteluissa, mutta täysin ilman maaotteluvoittoja Suomenkaan viikonloppu ei mennyt: erillisessä kävelymaaottelussa Suomi korjasi voiton pistein 44–21.

Lue lisää: Ruotsi voittoihin miesten ja naisten otteluissa – Hurske ykkönen pika-aidoissa, Kujanpää toinen seipäässä

Ruotsi-ottelu palasi Helsinkiin ja Olympiastadionille. Yhteenlaskettu yleisömäärä oli yli 44 000 katsojaa. Se ylittää erään kriittisen rajan: millekään muulla stadionille Suomessa ei olisi mahtunut kaksipäiväisessä tapahtumassa yhtä paljon yleisöä.

Kahdeksan vuoden tauko Ruotsi-ottelussa tarkoitti sitä, että moni urheilija pääsi kokemaan kotimaisen yleisurheilun pyhätön tunnelman ensimmäistä kertaa urallaan.

Urheilijat olivat aidosti vaikuttuneita saamastaan vastaanotosta. Parhaiten asian puki sanoiksi 400 metrin juoksija Viljami Kaasalainen, joka pääsi nautiskelemaan lauantaina voitosta yleisön huudon säestämänä. Kaasalaisen kohdalla vaikuttava hetki oli jo astelu tunnelista stadionille.

”Ei ole ikinä tullut niin kovia kylmiä väreitä”, Kaasalainen sanoi lauantaina.

Ruotsi-ottelu

Tulokset

Miehet: Suomi-Ruotsi 204,5–227,5

Naiset: Suomi-Ruotsi 205,5–225,5

Pojat: Suomi–Ruotsi 95–116.

Tytöt: Suomi–Ruotsi 101–108.

Olympiastadionilla oli hyvä maaottelutunnelma.

Harmillinen lovi viikonlopun antiin tuli sairastumisista, jotka estivät tuoreiden Euroopan mestareiden, estejuoksija Topi Raitasen ja seiväshyppääjä Wilma Murron osallistumisen otteluun. Molemmat pääsivät silti 24 000-päisen yleisön juhlittavaksi lauantaisessa seremoniassa.

Sairastelut osuivat ikävään saumaan myös Ruotsi-ottelua laajemmassa tarkastelussa. Mikäli sekä Raitanen että Murto olisivat pysyneet terveinä, heillä olisi ollut EM-kisojen perusteella edellytyksiä koviin tuloksiin loppukesän ja alkusyksyn kilpailuissa. Sairastelujen jälkeen tämän vuoden näkymät ovat selvästi epävarmemmat.

Viikonlopun suomalaisnimeksi voi nostaa kotiedusta nauttineen Viivi Lehikoisen. HIFK:ta edustava Lehikoinen urakoi lauantaina 400 metrillä sekä aidatun että sileän matkan, sunnuntaina pitkän viestin.

Sunnuntaina Lehikoinen repäisi ratkaisevan eron kolmannella osuudella. Lauantain tuloksina olivat voitto pitkissä aidoissa ja toinen sija 400 metrillä Mette Baasin takana.

”Jalat tuntuivat tosi hyviltä. Vaikea sanoa, kun en ole nähnyt vielä videolta, mutta ainakin loppu sujui hyvin”, Lehikoinen sanoi pitkän viestin suorituksestaan.

Lehikoisella kaikkein kovimmille otti lauantai. Kaksi matkaa samana päivänä on harvinainen urakka 400 metrin juoksijoille. Kauden päätösvaiheessa kokeiluun avautuu mahdollisuuksia, kun tärkeimmät kisat ovat ohi. Lehikoisellakin on ohjelmassa enää SM-viestit.

Suoritus oli sunnuntainakin erinomainen.

”Kyllähän se vähän tiukoille otti, mutta aika hyvin sileäkin kulki. Aamulla oli aika runnottu olo, mutta jalat tuntuivat melko hyviltä”, Lehikoinen sanoi.

Lue lisää: Joko on vihdoin Suomen vuoro juhlia? Näin käy maaottelussa Ruotsia vastaan tilastojen perusteella

Lehikoinen on hyvä esimerkki myös niistä urheilijoista, joiden osalta Olympiastadion on ollut lähellä koko hänen aikuisuransa, mutta kilpailutilaisuutta stadionille ei ole aiemmin tullut. Lehikoinen jopa harjoittelee viikoittain Olympiastadionin tunnelissa.

”Olen päässyt tunnelmaan ja odottanut, että pääsen kilpailemaan”, Lehikoinen sanoi.

Lehikoinen toivoi, että Ruotsi-otteluja päästään tulevaisuudessakin järjestämään Olympiastadionilla. Toiveen toteutumiseen on helppo uskoa viikonlopun ja kesän aiemman annin perusteella.

Niin kauan kuin Suomi pystyy pysymään EM-kisojen mitalikannassa, edellytykset maan suurimman stadionin täyttämiseen säilyvät siinä määrin, että pienempiin paikkoihin lähteminen ei kannata.

Ruotsin ylivoima tarkoitti sitä, että 1 500 metrin juoksijoilla ei enää ollut mahdollisuutta koko ottelun ratkaisemiseen. Se oli hieman sääli, sillä päätöslajeissa otteluille oli tarjolla kihelmöivä päätös.

Sekä Joonas Rinne että Sara Kuivisto pääsivät kunnon kamppailuun Ruotsin ykköstykkejä vastaan. Rinne hävisi Andreas Almgrenille 0,30 sekunnilla, Kuivisto voitti Hanna Hermanssonin 0,24 sekunnilla.

Kun Suomi edellisen kerran voitti miesten ottelun vuonna 2018, ratkaisu nähtiin päätöslajissa, jossa Topi Raitasen johdolla Suomi käänsi päätöslajin pisteet itselleen ja karkasi voittoon. Suomalaisittain hetki on viime vuosien maaotteluiden sykähdyttävimpiä, kenties jopa sykähdyttävin.

Olympiastadionin sunnuntaissa olisi ollut aineksia vastaavalle draamalle, kunhan lähtökohdat olisivat pysyneet tasaisina.

Lue lisää: 15-vuotias Topi Parviainen rikkoi 80 metrin rajan nuorten Ruotsi-ottelussa – Setä Aki Parviainen antaa vinkkejä uralle

Varsin vaatimattomat olivat myös Lassi Etelätalon ja muiden miesten keihäänheittäjien mahdollisuudet vaikuttaa ottelun kulkuun.

Kautensa Ruotsi-otteluun päättänyt EM-mitalisti tarjoili Olympiastadionin yleisölle yli 80-metrisen kaaren: Tulos 82,30 riitti selkeään voittoon. Ruotsin Jakob Samuelssonin kakkostulos oli 78,64.

”Tosi hyvä kausi, kaikki tavoitteet täyttyivät”, Etelätalo kommentoi kokonaisuutta.

Etelätalo piti heitollaan huolen siitä, että Ruotsi-ottelun pisin keihäskaari nähtiin miehen kädestä. Poikien ottelussa Topi Parviainen heitti lauantaina tuloksen 81,19 sata grammaa kevyemmällä keihäällä.

Elmo Lakka juhli pika-aitojen voittoa sunnuntaina.

Naisten pitkän viestin, Kuiviston ja Etelätalon lisäksi suomalaisia lajivoittajia sunnuntaina olivat Elmo Lakka 110 metrin aidoissa, Salla Sipponen kiekonheitossa, Tommi Holttinen seipäässä ja Reetta Hurske 100 metrin aidoissa.

Ratkaisevaa eroa Ruotsi kuroi umpeen esimerkiksi kestävyysmatkoilla ja estejuoksussa, joihin Suomi joutui miehissä ilman Raitasta ja naisissa ilman Camilla Richardssonia.

Helsingin kaduilla juostu kymmenen kilometrin kilpailu päättyi lauantaina sekä miesten että naisten sarjoissa Ruotsin kolmoisvoittoon. Samoin lauantain estejuoksussa Ruotsi otti kolmoisvoiton sekä miehissä että naisissa.

Sunnuntaina stadionilla juostuissa 5000 metrin kilpailuissa ruotsalaisrintamaa mursi vain Eero Saleva, joka oli miesten kisan toinen.

Näistä kolmesta matkasta pisteet menivät naisissa Ruotsissa 48–18 ja miehissä 46–20.

Kun Suomi pystyi koko viikonlopun aikana kolmoisvoittoon vain naisten keihäässä, olivat erot liian suuria kiinni kurottavaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut