Susijengin sankari Sasu Salin alusti huikean heittoiltansa konsolipelin ääressä: ”Sanoin Petskulle, että jos osuisin siellä edes johonkin”

Suomi palkitsi yli 5000 suomalaiskannattajaa murskavoitolla. Sasu Salin heitti pussiin kuusi kolmosta ilmentäen sinivalkoista täyskäännöstä.

Yli 5000 Suomi-fania huusi kuudesti Sasu Salinin upotettua kolmen pisteen heiton.

3.9. 19:37

Aamulehti, Praha

Prahan O2-areena oli muuttunut sinivalkoiseksi lauantai-iltapäivän saunavuoroksi, kun Suomi ja Puola kohtasivat koripallon miesten EM-kisojen toisessa ottelussaan. Loputkin suomalaisfanit olivat päässeet paikalle Tšekin pääkaupunkiin ja melutaso oli viritetty entistä kireämmäksi.

Susijengiksi kutsuttu maajoukkue oli nukkunut yhden yön hatutuskäyrä korkealla, mikä näkyi kentällä ylösheitosta alkaen. Israel-tappion jälkeen Suomi nosti kovuuden, intensiteetin ja tempon tappiin, eikä hitaampi ja kankeampi Puola pysynyt perässä.

Rökäleluvut kirjattiin Suomen hyväksi 89–59 (44–30). Parhaiten susilauman täyskäännöstä kuvasi Sasu Salin. Yksi Euroopan parhaista kaukoampujista upotti vain yhden pelitilannekorin Israel-ottelussa. Salin oli saanut saman saldon kasaan Puolaa vastaan avausminuutin täytyttyä.

Salin linkosi pussukkaan kaikkiaan kuusi kolmosta ja yhteensä 18 pistettä.

”V***tti hetken, mutta sanoin ’Petskulle’ (Petteri Koponen), että pelaan pleikkarilla hetken Call of Dutya. Josko osuisin siellä edes johonkin”, Salin vitsaili.

No osuitko?

”Muutamaan, muutamaan. Joskus tulee päiviä, kun mikään ei uppoa. Vapaat eivät menneet Israelia vastaan sisään. Sain Mikaelin (Jantunen) syötöistä muutaman kivan heiton ja pääsin rytmiin”, Salin kiitti.

Salin ansaitsi itse jokaisen pisteensä, mutta numero ysin heittopaikat olivat myös paljon vapaampia. Suomi pääsi juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, mistä aukesi sinivalkoisille hyviä heittopaikkoja. Salin ei jätä niitä yleensä käyttämättä.

”Israel oli todella liikkuva. Puola on hitaampi. Tiesimme, että jos liikutamme palloa, niin saamme vapaita heittopaikkoja. Käytimme ne hyväksemme”, Salin arvioi.

Sulavalla liikkeellä pallo oikeaan kohtaan ja kohti sukanpohjaa.

Susifanit olivat paikalla Prahassa.

Prahassa riitti kannustusta Suomen puolesta.

Suomelle voitto oli todella tärkeä. Kahdella tappiolla aloittaminen olisi tarkoittanut sitä, että Suomi olisi saanut pelata lopun alkulohkon ajan jatkoon pääsystään, eikä ohipeleille olisi ollut enää yhtään sijaa. Nyt jopa D-lohkon kakkospaikka on realistisesti Suomen ulottuvilla.

Kuten niin monesti aiemminkin Suomen pelaaminen rakentui puolustuksen kautta, jonka yhtenä päätekijänä hääri Eurasta kotoisin oleva Elias Valtonen.

”Tulimme sisuuntuneena matsiin. Meille jäi paljon hampaankoloon perjantaista. Kokosimme itsemme. Emme pystyneet perjantaina antamaan tälle yleisölle sitä, mitä he ansaitsivat. Löimme show’n pystyyn”, Valtonen lausui.

”Onhan tämä mieletöntä, eikä mitenkään itsestäänselvää”, Salin kiitti yleisöä.

Valtonen puolusti Puolan pelin moottoreita Mateusz Ponitkaa ja AJ Slaughteria läpi illan. Kapteeni Ponitka taiteili Tšekki-voitossa 26 ja Slaughter 23 pistettä, mutta Suomea vastaan luvut olivat enää kahdeksan ja neljä.

”Haluan haasteen puolustaa vastustajan parasta pelaajaa. Se saa pelini käyntiin. Teimme todella hyvää työtä heidän kanssaan. He lähtivät lopussa jopa säästelemään heitä tulevaa varten”, Valtonen iloitsi.

Valtonen, Salin, Henri Kantonen, Mikael Jantunen ja kumppanit tekivät puolustuspäässä loistotyötä. Tätä kautta Suomi sai pelin ja sen tempon haltuunsa.

”Se oli se isoin juttu. Olimme aggressiivisia ja teimme aloitteita”, Valtonen kehui.

”Meillä on puolustuksessa kova luottamus toisiimme.”

Elias Valtonen piti pallosta tiukasti kiinni.

Valtonen kiitti voiton jälkeen sinivalkoista yleisömerta.

Valtonen hassutti Puolan kapteenia Mateusz Ponitkaa upealla harhautuksella ja korilla.

Valtosella on ollut tämän vuoden maaotteluissa omat haasteensa löytää hyökkäyspään tehoja. Parimetrisen Espanjan pääsarjapelurin puolustaminen, atleettisuus ja yritteliäisyys ovat sellaiset, ettei vastaavaa ole monesti nähty Suomi-koripallossa, mutta pallon kanssa Basquet Manresan miehellä on vielä kehitettävää.

Valtonen on alkanut vertyä pisteidenteossa. Puolaa vastaan syntyi tehokas 12 pistettä.

”Minun pitää vaatia itseltäni rohkeutta. Peli on siellä jossain, vaikka se on ailahdellut. Nihkeys kuuluu pelaamiseen”, Valtonen avasi.

Suomi jatkaa EM-taivaltaan maanantaina Serbia-kohtaamisella, joka käynnistyy kello 22 Suomen aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut