Lauri Markkanen avautui torstai-illan dramaattisista tapahtumista – Playstation-peli keskeytyi salamannopeasti NBA-siirtoon: ”Tunteet olivat pinnassa”

Koripallokentällä Lauri Markkanen unohtaa NBA-siirron. Parketin ulkopuolella on sovittava muutto, tavaroiden siirtäminen ja lasten päiväkotipaikat.

Lauri Markkasta hymyilytti 30 pisteen Puola-voiton jälkeen ja suomalaisfanien äänekkäiden Lauri-huutojen pauhatessa.

3.9. 18:04

Aamulehti, Praha

Lauri Markkasen Playstation-pelit keskeytyivät torstai-iltana kuin salaman iskusta. Markkanen näki puhelimestaan ESPN:n uutishaukka Adrian Wojnarowskin tviitin, jonka mukaan Utah Jazzin tähtipelaaja Donovan Mitchell on kaupattu Markkasen silloiseen työnantajaan Cleveland Cavaliersiin.

Vielä Wojnarowskin ensimmäisessä tviitissä ei kerrottu muuta. Markkanen mietti: ketä liikkuu Jazziin? Voinko minä olla mukana?

”Pelit piti keskeyttää. [Joukkuekaveri Elias] Valtonen pelasi puolestani pelin loppuun”, Markkanen avasi tapahtumia Suomi-medialle lauantain Puola-voiton jälkeen.

Markkasen puhelin soi. Langan päässä oli Cavaliers-pomo Koby Altman.

”Arvasin sen siinä. Se oli tunteellinen hetki. Tunteet olivat pinnassa. Minulla ei ollut mitään hajua siirrosta. Keskusteltiin asioista, enkä pystynyt paljoa sanomaan. Oli šokki”, Markkanen myöntää.

”Vaikea paikka, koska tykkäsin olla Clevelandissa. Ymmärrän bisneksen. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Tykkäsin organisaatiosta ja ihmisistä. Odotan pääseväni pelaamaan sinne ja näkemään tuttuja. Olen iloinen Clevelandin puolesta. He saavat maailmanluokan pelaajan ja tulevaisuus on valoisa.”

Markkanen on käsitellyt kauppaansa mielessään torstai-illasta alkaen. Prosessointi jatkuu vielä pitkään, Markkanen toteaa.

Kauppa Cavaliersista oli kovin erilainen kuin vuoden takainen siirto Chicago Bullsista Clevelandiin. Markkasen rooli oli kutistunut tuulisessa kaupungissa, eikä suomalainen saanut itsestään parasta irti. Clevelandissa joukkue oli voiton päässä pudotuspelipaikasta ja Markkanen sai pelata merkityksellisessä roolissa avausviisikossa. Lähtö oli tällä kertaa paljon yllättävämpi ja epämiellyttävämpi.

NBA-maailman raakuudesta kertoo sekin, että vielä viime viikolla Cavs-päävalmentaja JB Bickerstaff vieraili Suomessa tapaamassa Markkasta illallisen merkeissä.

”Kiitin Cavaliersia. He saivat fiilikseni ylös ja tekivät pelistä hauskan. Työnteko on silloin aika paljon hauskempaa”, Markkanen muistutti.

”Eikä se ole mitään Bullsia vastaan, mutta minulla oli vaikeat viimeiset pulitoista vuotta. En vaihtaisi mitään pois, koska kasvoin siellä niin paljon henkisesti.”

Lauri Markkanen pelasi Puolaa vastaan rennon ja itsevarman pelin.

Puolan sentteri Aleksander Barcelowski oli jatkuvissa vaikeuksissa Lauri Markkasta puolustaessaan.

Pelaajan siirtyessä ei ikinä siirry vain pelaaja. Markkasen tapauksessa Cavaliersin ratkaisu koskettaa myös hänen vaimoaan ja kahta lastaan. Heidänkin elämänsä muuttaa yli 2700 kilometriä toiseen paikkaan. Koti vaihtuu, koulut tai päiväkodit vaihtuvat, ihmiset ympärillä ystävistä alkaen vaihtuvat.

Markkasen pää löi ymmärrettävästi täysin tyhjää siirtouutisen tultua. Vasta tovia myöhemmin hän kykeni kääntämään katseensa näiden käytännön asioiden setvimiseen.

”Yritin selvittää, mihin muutamme, miten saamme sekä tavaramme että automme sinne ja mihin päiväkotiin laitamme lapset. Tiedän, että EM-kisojen jälkeen lähtö tulee nopeasti”, Markkanen lausui.

Markkanen, 25, on pelannut olosuhteisiin nähden häkellyttävän hyvin Suomen ensimmäisissä EM-otteluissa. Uutinen kaupasta tuli EM-kisojen aattona. Suomen tähti viimeisteli 33 pistettä ja repi 12 levypalloa Israel-avauksessa, kun Puola-voitossa Markkanen keräsi erinomaisen esityksen jälkeen rivikseen 17/5.

”Yritän auttaa Suomea mahdollisimman pitkälle EM-kisoissa. Siirto ei vaikuta peleihini täällä. Se koripallossa on kaunista, että kentälle astellessaan sitä ei mieti mitään muuta. Ennen peliä asia oli mielessä bussissa ja puhelin soi koko ajan”, Markkanen kertoi.

Voiko noin merkittävän asian oikeasti sulkea täysin mielestään kentällä ollessaan?

”Pelin aikana ei mieti mitään. Annan kaikkeni joka hetki. Olen tehnyt hommia henkisen valmentajan kanssa, jotta voin vaihtaa sellaisen vaihteen, että keskityn täysillä peliin”, Markkanen taustoitti.

”Missä sitä olisi mieluummin kuin pelaamassa maailman parhaiden fanien edessä.”

Prahaan saapuneet yli 5000 Suomi-fania tukivat tähteään äänekkäillä Lauri-huudoilla läpi lauantain.

Tyyliä ja tasapainoa.

Markkanen oli lauantaina jo puhunut Salt Lake Cityssä pelaavan Utah Jazzin päävalmentajan Will Hardyn kanssa.

”Keskityn Suomen peleihin. Olen kokoonpanon katsonut läpi, eikä se ole nimekäs, mutta otan tämän hyvänä mahdollisuutena itselleni”, Markkanen käänsi.

”Meinasin mennä sinne yliopistoonkin. Olen käynyt siellä, kaupunki on hieno.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut