Duplantis tyytyi kisaennätykseen, Kujanpää iloitsi norjalaisen mitalista – 41-vuotias tšekkikonkari teki jymypaukun keihäsfinaalissa

Urho Kujanpää ei lähtenyt jälkiviisastelun tielle. Reetta Hurskeen välierähaaste helpottui aavistuksen.

Armand Duplantis ja Urho Kujanpää juttelivat tukijoukkojensa kanssa.

20.8. 23:20 | Päivitetty 21.8. 0:01

Aamulehti, München

Urho Kujanpää taivutti yhdeksänneksi seiväshypyn EM-finaalissa. Kisa käynnistyi heti kovalla haasteella, sillä aloituskorkeus oli 550. Sen tamperelainen ylitti toisellaan selkeästi.

Seuraava korkeus sivusi jo Kujanpään ulkorataennätystä 565. Kolmas yritys oli hyvä, mutta rima tuli alas.

”Se oli kova aloitus, kun oltiin heti lähellä ennätystä. Siinä pitää olla ihan eri lailla latausta heti ensimmäisissä hypyissä. Siinä ei voi tehdä progressiivista kisaa, ellei hyppää oikeasti hirveän paljon korkeammalta”, Kujanpää sanoi.

Yrityksistä 565:stä hänelle ei jäänyt tarkkoja mielikuvia.

”Ne olivat vähän heikkoja. Jalat eivät oikein jaksaneet pelata. Etureidet rupesivat kiristelemään, eikä juoksu kulkenut enää samalla tavalla kuin karsinnassa ja verryttelyssä. Muuten tuntui, että olisin ennätyskunnossa.”

Ennen iltakisoja Münchenissä satoi rankasi vettä, myrskysi ja ukkosti, mutta kisat voitiin käydä kelvollisessa säässä.

Nämä olivat Kujanpään, 25, toiset ulkoratojen arvokisat. Hän karsiutui EM-kisoissa 2018 finaalista. Pyrinnön urheilija piti yhdeksättä sijaa hyvänä.

Münchenissä Kujanpää sivusi jo kertaalleen ulkorataennätystään karsinnassa. Loppukilpailussa seura oli kovaa. Kujanpää oli tilastoissa viimeinen.

”Ei kai voi olla kuin tyytyväinen. Totta kai tästä jäi myös nälkää. Potentiaalia on hypätä vaikka se 575.”

Tamperelaisen harjoituskausi oli rikkonainen. Hän kilpaili alkukesästä paljon MM-ranking mielessä, ja tuloskunto laski heinäkuussa. Tausta huomioiden finaalipaikkaa ja yhdeksättä sijaa voi pitää yllätyksenä.

”Halusin tehdä silloin tulosta. Jälkiviisaana voisi miettiä, oliko siinä liikaa kilpailuja, mutta teimme ratkaisut siinä tilanteessa, eikä niitä voi jälkikäteen muuttaa”, Kujanpää sanoi.

Euroopan mestaruuden vei odotetusti supertähti Armand Duplantis. Duplantis tanssahteli helposti kaikkien korkeuksien yli. Kun mestaruus oli selvä, hän nosti riman 606:een. Duplantis ylitti sen heti ensimmäisellään komeasti ja paransi nimissään ollutta kisaennätystä sentillä. Se riitti Yhdysvaltain ja Ruotsin seivästähdelle.

Euroopan mestaruus on Duplantisille, 22, toinen. Hän on myös olympiavoittaja, maailmanmestari ja ME:n 621 haltija.

”Oli hienoa katsoa, kun kaverit hyppäävät korkealta. Hyvää seiväshyppyä on aina mukava katsoa”, Kujanpää sanoi.

Bo Kanda Lita Baehre haastoi Duplantista kotiyleisön tuen voimalla pisimpään. Saksalainen vei hopeaa tuloksella 585. Norjan Pål Haugen Lillefosse ylitti 575 ja vei pronssin paremmalla pöytäkirjalla kuin kolme muuta saman tuloksen saanutta.

Kujanpää halasi norjalaista välittömästi mitalin varmistumisen jälkeen.

”Hän on hirveän ystävällinen kaveri. Olen todella iloinen hänen puolestaan. Hän on velikulta.”

Urho Kujanpää ylitti aloituskorkeuden 550, mutta 565 oli liikaa. Hän kiitti yleisöä tuesta.

Kujanpää joutui kovaan paikkaan heti seiväsfinaalin alussa.

Naisten keihäänheiton finaalista tuli kreikkalaisvoittaja Elina Tzengkon (65,81) takana heikkotasoinen. Serbian Adriana Vilagoš sai hopean tuloksella 62,01. Tzengko on vasta 19-vuotias.

Pronssin vei todellinen konkari. Barbora Špotáková hyödynsi tilaisuutensa ja nousi viimeisellä kierroksella kolmanneksi tuloksella 60,68.

Špotáková on 41-vuotias tšekkiheittäjä. Hän heitti yhä voimassa olevan maailmanennätyksen 72,28 syksyllä 2008. Nyt parhaista heitoista on jo aikaa. Tällä kaudella keppi on lentänyt hieman yli 62 metrin.

Špotáková voitti olympiakultaa 2008 ja 2012. Lisäksi heittäjän palkintokaapista löytyy muun muassa kolme maailmanmestaruutta, EM-kulta, viisi Timanttiliigan keihässarjan voittoa ja nyt yhteensä 11 arvokisamitalia.

Suomen pika-aiturin Reetta Hurskeen välierähaaste helpottui aavistuksen, kun Luminosa Bogliolo ei startannut alkueriin lainkaan. Italialainen olisi ollut yksi alkuerien kovimpia nimiä. Hän on juossut ennätyksekseen peräti 12,75, mutta tällä kaudella on kulkenut vain sadasosan verran alle 13 sekunnin.

Toinen alkuerien kova nimi Noemi Zbären törmäsi viimeiseen aitaan ja pääsi hieman kompuroiden maaliin. Sveitsiläinen eteni kuitenkin aikavertailusta jatkoon. Zbärenin ennätys on kova 12,71 ja kauden paras 12,94.

Zbärenin juoksukunto on pieni arvoitus, sillä törmäys näytti tekevän hieman kipeää.

Hurske pääsi rankinginsa ansiosta suoraan välieriin. Välierät ja finaali juostaan sunnuntaina illalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut