Bubi Walleniuksen sanat tulivat mieleen Münchenin olympiastadionilla – padot murtuivat suomalaisessa yleisurheilussa

Suomi ei kahden mitalin tähtihetkelleen paljoa parempaa paikkaa olisi voinut valita kuin Münchenin stadionin.

Suomalaisfanit hurrasivat Topi Raitasen mitaliseremoniassa Olympiapuistossa.

20.8. 12:29

Aamulehti, München

Se hetki jää suomalaiseen urheiluhistoriaan. Topi Raitanen juoksee Suomen lippu käsissään kultaista kunniakierrosta, pysähtyy kolmiloikkapaikalle ja halaa kisaansa jatkavia Kristiina Mäkelää ja Senni Salmista.

Tuntuu selvältä, että ei tämä ilta tähän jää.

Ei mene kuin minuutteja, kun Mäkelä jysäyttää Suomen ennätyksen. Raitanen tartutti mitaliviruksen.

Vuosien tarpomisen ja alakulon aikana alkoi jo tuntua, että näitä hetkiä ei ole enää tulossakaan. Neljä vuotta sitten suomalaista ei nähty EM-kisoissa edes kuudetta sijaa korkeammalla.

Nyt padot ovat murtuneet. Kisajoukkueet ovat ennätyssuuria, junioreissa sataa mitaleita ja vihdoin myös aikuisten estradilla sinivalkoiset värit juhlivat.

”Yleisurheilu on suomalaisten lempiurheilu huonoinakin vuosina. Siitä kärsitään, jotta saamme nauttia näistä hetkistä, joita meille suodaan melko harvoin”, sanoitti Yleisradoin legendaarinen selostaja Bror-Erik ”Bubi” Wallenius Jukka Keskisalon EM-kultajuoksun jälkeen 2006.

Se tuli mieleen Münchenin legendaarisen olympiapyhätön lehtereillä, kun Keskisalon manttelinperijä Topi Raitanen kirmasi Keskisalon kanssa lähes identtisellä juoksulla Euroopan mestariksi.

Suomi koki jotain samaa kuin Ruotsi vuoden 2004 olympialaisissa, kun Christian Olsson, Carolina Klüft ja Stefan Holm juhlivat putkeen ja Abba soi Ateenan olympiastadionilla.

Suomi ei kahden mitalin tähtihetkelleen paljoa parempaa paikkaa olisi voinut valita kuin Münchenin stadionin. Lasse Virénin ja Pekka Vasalan 50 vuoden takaiset urotyöt saivat jatkoa. Kun Raitanen sai mitalinsa, Virén oli paikalla laulamassa Maamme-laulua.

Katsomossa olleet runsaslukuiset suomalaisfanit huusivat, kirkuivat ja itkivät vuosien edestä. Kärsimys on ohi.

Topi Raitanen piti kärkipaikkaa ensimmäisen reilun kilometrin. Suomalainen piti sopivan rauhallista vauhtia, jotta voimia säästyi loppuun. Johdossa oli myös helppo tulla esteille, mikä säästi paukkuja.

Topi Raitanen saapui EM-kisoihin iso MM-pettymys takanaan. Hän kuitenkin tiesi, mitä valmentajansa Janne Ukonmaanaho tehdä, jotta vire on huipussaan Münchenissä.

Italialaiset lisäsivät sopivasti kaasua keskivaiheilla. Se pudotti osan juoksijoista pois, joten loppukiriin jäi vähemmän voitettavia vastustajia.

Topi Raitanen kiersi kunniakierrosta, mutta ei omaksi harmikseen löytänyt katsomosta paikalla olleita läheisiä, tuttuja ja tukijoita.

Kristiina Mäkelä pysyi viilipyttynä, kun mitali varmistui. Hän päästi tunteet valloilleen vasta viimeisen suorituksen jälkeen.

Kristiina Mäkelä on osallistunut kaikkiin arvokisoihin vuodesta 2015 lähtien. Nyt tuli kauan jahdattu nappionnistuminen finaalissa.

Kun Kristiina Mäkelä aloitti kolmiloikan, laji ei ollut Suomessa järin suuri eikä aina lajivalmentajaakaan ollut tarjolla. ”Ihmisenä tämä ei minua muuta, mutta tämä on kruunu kaikelle työlle”, hän sanoi hopeakisan jälkeen.

Suomen kulta- ja mitalitilin näissä kisoissa avannut seiväshyppääjä Wilma Murto oli mukana Topi Raitasen mitaliseremoniassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut