Video: Wilma Murto häkeltyi kultajuhlissa ja sai ylistystä osakseen – ”Huh huh, minkä päivän järjestit kaikille suomalaisille”

Wilma Murto ei tiennyt, miten hänen olisi pitänyt olla kultajuhlien keskipisteenä. Valmentajan puhelin koki kovia suihkulähteessä.

18.8. 19:04

Aamulehti, München

Tätä hetkeä on suomalainen urheiluväki joutunut odottamaan kauan. Kuuteen vuoteen Suomen yleisurheilumaajoukkue ei ollut saanut järjestää mitalikahveja.

Kun Wilma Murto katkaisi vihdoin putken seiväshypyn Euroopan mestaruudella, kaikki halusivat olla juhlissa mukana.

Suomen joukkue majoittuu kisojen ajan Steigenberger-hotellissa hieman Münchenin keskustan ulkopuolella. Piha on täynnä joukkueen urheilijoita, valmentajia, johtoa ja tietysti Murron läheisiä ja tukijoita.

”Huh huh, minkä päivän järjestit kaikille suomalaisille”, Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto aloittaa lyhyen puheensa ja saa heti aikaan aplodit.

Lue lisää: ”Haluatko sä voittaa tämän” – Näin rakentui Wilma Murron mestarillinen kisa

Murto ja hänen valmentajansa Jarno Koivunen seisovat vierekkäin ja kuuntelevat kehuja.

”Tämä on upea juttu, minkä olette menneet tekemään.”

Aalto muistaa luonnollisesti myös Murrolle läheistä valmentajaa Koivusta. Häntä Aalto luonnehtii intohimoiseksi seiväshyppymieheksi.

”Tämä on varmasti sinullekin hieno palkinto”, Aalto sanoo.

”Teidän matkalle on mahtunut paljon kuoppia, mutta olette niistä nousseet. Se on hieno esimerkki kaikille nuorille ja vanhemmillekin urheilijoille.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylisti Murron suoritusta jo tuoreeltaan Twitterissä kertoen sen olleen huikeaa salolaisuutta.

Mitalijuhliin Niinistö lähetti virallisen onnittelukirjeensä.

”Lämpimät onnittelut naisten seiväshypyn kultamitalista Münchenin EM-kilpailuissa. Huikea kilpailu, jossa venyit upeisiin suorituksiin kerta toisensa jälkeen”, Niinistö onnitteli.

Lue lisää: Wilma Murto teki uskomattoman tempun, johon oli kyennyt vain 11 naista – kultavalmentaja ei katkeroitunut ratkaisevalla hetkellä, nyt se palkittiin upeasti

Murto ja Koivunen saavat isot kukkakimput, minkä jälkeen he siirtyvät kakulle. He elehtivät kuin vihkipari kakunleikkauksessa. Ehkä sekin kertoo heidän pitkästä yhteisestä taipaleesta.

Kakunleikkaus näyttää olevan Murrolle haastavampaa kuin seiväshyppy. Urheilija ja valmentaja istahtavat pöytään.

”Tämä on outoa. Hämmentävää, että saa tällaista huomiota osakseen. Ei kukaan kerro, miten täällä kuuluu olla. Olen vain hämmentyneenä seisoskellut, että mitä kuuluu tehdä”, Murto sanoo ja naurahtaa.

Jarno Koivunen ja Wilma Murto saivat isot kukkapuskat.

Takana on pitkä ja railakas yö. Murto pääsi lähtemään stadionilta vasta puolenyön jälkeen. Yölliset eväät haettiin McDonald’sista. Ennen niiden syömistä Murto ja Koivunen uitettiin suihkulähteessä. Koivusen pahaksi onneksi hän ei ennättänyt ottaa puhelintaan taskusta.

”Nyt se on jo kuivunut ja toimii”, valmentaja naurahtaa.

Vielä tämän jälkeen Murto vietti aikaa perheensä ja kavereidensa kanssa.

Ammattiurheilija on jo myös ennättänyt katsoa finaalihyppynsä videolta, niin kuin hänellä on tapana.

”Lainaan Matti Monosta: kyllä se ihan seiväshypyltä näytti”, Murto tokaisi ja viittasi entiseen seiväshyppääjään ja nykyiseen valmentajaan.

Torstaina illalla edessä on vielä palkintojenjako. Murto uskoo, että enää urheiluväen ei tarvitse odottaa kuutta vuotta, kun suomalainen seuraavan kerran nousee mitaleille.

”Veikkaan, että Maamme-laulu iskee aika syvään. Sitä ei ole pitkään aikaan ylipäätään kuultu saati, että saisi itse sitä palkintopallilla kuunnella. Se tuntuu utopistiselta ajatukselta edelleen.”

Wilma Murto kertoi kultajuhlissa, mitä hän kirjoitti vihkoon seiväsfinaalin aikana. "Ne ovat muistiinpanoja, että millä seipäällä, millä otteella ja millä askelmerkillä olen lähtenyt mihinkin korkeuteen. 470:n jälkeen jäivät tosin kirjanpidot tekemättä", hän naurahti.

Fakta

Murto palautti Suomen mitalikantaan

Edellinen suomalaismitali ulkoratojen arvokisoista oli Antti Ruuskasen keihään EM-pronssi Amsterdamista 2016.

Suomalainen nainen oli voittanut mitalin viimeksi Münchenissä elokuussa elokuuta 2002, jolloin Heli Koivula loikki EM-hopealle. Kaksi päivää aiemmin Mikaela Ingberg saavutti pronssia naisten keihäänheitossa.

Jonkin muun lajin kuin keihäänheiton arvokisamitalin Suomi saavutti viimeksi 12. elokuuta 2006, kun Olli-Pekka Karjalainen heitti EM-hopealle Göteborgissa. Mitali kirkastui laboratoriossa kullaksi, kun Ivan Tsih'an jäi kiinni kiellettyjen aineiden käyttämisestä. Samoissa kisoissa Jukka Keskisalo juoksi 3  000 metrin esteiden Euroopan mestariksi.

Lähde: STT

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut