Tampereen pesissyksyä kohtaan on valtavat odotukset – juhliiko Manse PP jopa harvinaista tuplamestaruutta?

Sama seura on voittanut pesäpallon miesten ja naisten Suomen mestaruudet samana vuonna historian aikana viisi kertaa. Nyt Manse PP:n molemmat edustusjoukkueet lukeutuvat sarjojensa mestarisuosikkeihin.

Manse PP:n miesten viimeinen runkosarjan kotiottelu Vimpelin Vetoa vastaan veti Kaupin stadionille 2 508 katsojaa. Huippupelejä lienee syksyllä luvassa vielä lukuisia.

19.8. 7:00 | Päivitetty 19.8. 7:58

Aamulehti

Manse PP:llä on mahdollisuus tehdä tänä syksynä jotain erittäin poikkeuksellista.

Pesäpallohistoriassa sama seura on voittanut samana vuonna sekä miesten että naisten Suomen mestaruudet vain viidesti. Viimeksi tähän on yltänyt Oulun Lippo vuonna 1994.

Tänä syksynä Manse PP pyrkii tosissaan kuudenneksi tuplamestarien joukkoon. Molemmissa sarjoissa se on yksi suurimmista mestarisuosikeista – ellei suurin.

Suuria ja rahakkaita peliliikkeitä viime vuodet tehnyt Manse on kyennyt pitämään naisten joukkueensa huipputasolla samalla, kun miesten joukkue on vauhdilla kivunnut huipulle. Vastaavaa ei ole nähty sitten vuosituhannen alun.

Naisten Superpesiksen pudotuspelit vuosimallia 2022 käynnistyivät keskiviikkona, ja pian myös miehet starttaavat oman urakkansa.

Taival kohti kauden huipentumaa jatkuu molempien osalta perjantaina kello 17.30. Miehet aloittavat tuolloin puolivälierien sarjan Kempeleen Kiriä vastaan Kaupissa, ja naiset pelaavat Hyvinkään Tahkoa vastaan vieraskentällä ottelusarjansa toisen osan. Tahko-peli on myös Aamulehden Viikon ottelu.

Lue lisää: Manse PP hakee toista kiinnitystä naisten välierä­paikkaan – lyödäänkö Pihkalassa jälleen palloa muuntajalle?

Fakta

Pesäpallon tuplamestarit

1931: Lahden Maila-Veikot

1957: Jyväskylän Kiri

1959: Helsingin Pallo-Toverit

1979: Hyvinkään Tahko

1994: Oulun Lippo

Jasmin Andreasen (takana keskellä) on Manse PP:n naisten joukkueen menestyshaaveiden kannalta keskeisimpiä pelaajia.

Andreasenilla näytön paikka

Hurjat sisäpelitehot siivittivät Mansen runkosarjan voittoon. Lyötyjä juoksuja kertyi lyötyjen juoksujen yhden kauden ennätyksen tehneen Siri Eskolan johdolla kaikkiaan 263, kun vain Porin Pesäkarhut (220) ja Lapuan Virkiä (202) ylsivät yli kahdensadan.

Eskola voitti myös kärkilyöntitilaston. Saaga-Angelia Raudasoja oli 63 tuodullaan ylivoimainen etenijäkuningatar. Tämän kauden vahvistukset todellakin olivat sanan mukaisesti vahvistuksia.

Kokonaan ilman harmaita pilviä ei kausi sentään ole mennyt. Loppukauden seuratuin seikka on ollut joukkueen lukkaripeli. Mansen ykköslukkari Senni Sallinen ei ole pelannut lautasen ääressä sen jälkeen, kun hänet vaihdettiin heinäkuun puolivälissä pois kesken JoMa-ottelun.

Toistaiseksi Jasmin Andreasen on hoitanut tuuraajan roolin hyvin. Kuten asiaan kuuluu, joukkueessa on vakuuteltu luottamusta Andreasenia ja Sallista kohtaan.

Ennen siirtotakarajan umpeutumista Manse kuitenkin tavoitteli Urheilulehden mukaan useampaakin lukkaria muista seuroista. Aamulehden tietojen mukaan tähtäimessä oli erityisesti Mailattarien Venla Tanhua, joka nähtiin Kaupissa myös Itä–Länsi-ottelussa.

Sittemmin Andreasen on saanut näyttää lukkariosaamistaan lukuisissa peleissä. Mansen menestyshaaveet tuskin kaatuvat häneen, vaikka joukkue antaakin nykyisellään hieman tasoitusta verrattuna Kirittärien Mari Mantsiseen ja Pesäkarhujen Minttu Vettenrantaan.

Sallisen kanssa Manse antoi alkukaudella keskimäärin noin 4,3 juoksua ottelua kohden, Andreasenin kanssa noin 5,5. Eroa luonnollisesti tulee myös siitä, että Andreasenin ominaisuuksilla varustettu pelaaja poistuu polttolinjasta.

Tahko Mansen pitäisi hoitaa suoraan 3–0. Runkosarjan voittamisesta Manse saa palkinnokseen välieriin huonoimmin sijoitetun joukkueen, todennäköisimmin Virkiän.

Finaaleista odotetaan Mansen ja Pesäkarhujen välistä hyvin pienten marginaalien kiivasta kamppailua. Viime kaudella viimein pitkän tauon jälkeen mestaruuden voittaneesta Pesäkarhuista on tullut naisten kotimaisten palloilusarjojen seurojen säihkyvä timantti: sen yleisökeskiarvo oli runkosarjassa 1 136 katsojaa.

Porin Pesäkarhut juhli viime kaudella seurahistorian toista Suomen mestaruutta. Nyt se on Mansen kanssa naisten Superpesiksen suurimpia mestarisuosikkeja.

Kun luotettavaa kärkietenijää ei ole Manse PP:ltä löytynyt, on etenemistehtäviä kasautunut liiaksikin numerolla kaksi pelaavalle Juuso Myllyniemelle. Hän voitti 38 tuodullaan joukkueen sisäisen etenijätilaston.

Ykkönen puuttuu

Mansen miehillä kauden kehityskaari on ollut erilainen. Nihkeähkön alun jälkeen Manse on noussut tasaisesti sarjataulukossa, päätyen lopulta toiselle tilalle.

Suurin ongelma on ollut kentälle pääseminen sisäpelissä, eli niin kutsutun nollatilanteen purkaminen ja luotettavan kärkietenijän puuttuminen. Kokeilijoita on ollut, toimivaa ratkaisua ei.

”Oikeiden roolien miesten pitää päästä oikeisiin tilanteisiin”, tiivisti Tuomas Jussila ongelman ennen pudotuspelien käynnistymistä.

Nyt varsinkin numerolla kolme pelaavalle Jussilalle ja häntä ennen lyövälle Juuso Myllyniemelle on tullut liiaksi etenemistehtäviä, jolloin heidän kaltaisensa eliittivaihtajat menevät hieman hukkaan.

On totta, että Manse voitti viime kaudella mestaruuden samankaltaisesta ongelmasta huolimatta. Rasite se oli silti silloinkin.

Miesten puolivälierien vastustaja on lähtökohtaisesti naisten omaa kovempi. Kempeleen Kiri oli erityisesti alkukauden yllättäjä, mutta kauden mittaan sijoitus putosi seitsemänneksi. Mansen pitäisi hoitaa ottelusarja, mutta yksi ylimääräinen Kempeleen-reissu saattaa olla tiedossa.

Välierissä Mansen todennäköisin vastustaja on Sotkamon Jymy, jolloin kyseessä olisi toisinto viime vuodelta.

Luvassa olisi todennäköisesti kiehtova ja kivikova ottelusarja. Kaksikko muodostaa suurimpien mestarisuosikkien tasaisen kolmikon runkosarjan voittaneen Vimpelin Vedon kanssa.

Viikon ottelu Manse PP–Hyvinkään Tahko (Naisten Superpesiksen 2. puolivälierä) perjantaina 19.8. kello 17.30 alkaen. Aamulehti näyttää ottelun suorana osoitteessa aamulehti.fi/live.

Manse PP päihitti viime vuoden miesten Superpesiksen välierissä Joni Rytkösen edustaman Sotkamon Jymyn suoraan voitoin 3–0.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut