Nyt on aika kumartaa Joel Banksin suuntaan – brittiluotsi on tehnyt loistavaa työtä uusien vastuunkantajien kanssa

Yhdeksäs peräkkäinen lentopallon miesten EM-paikka on Suomen kaltaiselle maalle paljon kovempi juttu kuin moni ymmärtää, Jari Perkiö painottaa.

17.8. 21:38

Lentopallomaajoukkuetta luotsaava Joel Banks ansaitsee ison krediitin komeaan Latvia-voittoon huipentuneesta EM-karsinnasta. Se takasi kaikki pelinsä voittaneelle Suomelle jo yhdeksännen peräkkäisen lopputurnauspaikan.

Brittivalmentaja löysi tasaisesta ryhmästä kuumat pelaajat ja käytti heitä viisaasti tarpeiden mukaan. Kruunu tuli keskiviikko­iltana Kupittaan palloiluhallissa, kun Banks heitti avausseitsikkoon Niko Suihkosen ja Tommi Siirilän – ja sai tätä kautta loistavan energiapiikin kesän huipennukseen.

Tilaisuuteensa tarttunut kaksikko kiitti koutsia luottamuksesta kauniisti.

Banksilla ei ole mitään painolastia entisistä meriiteistä. Hän arvottaa pelaajat puhtaasti nykyvireen mukaan ja ansaitsee tästä syvän kumarruksen.

Tiivistä karsintarupeamaa edelsi onnistunut valmistautumisjakso viime vuoden EM-projektin tapaan. Maajoukkue ilmestyi kesän huipennukseen erinomaisessa kunnossa Kuortaneen kätköistä.

Suomen joukkue juhli Turussa EM-kisapaikkaa Latvia-voiton jälkeen.

Viime vuosina on tuntunut useaan otteeseen siltä, että EM-paikkaan suhtaudutaan aivan liian arkisesti. Ikään kuin se itsestäänselvyys.

Se on kaikkea muuta.

Sopii muistaa, että lentopallo on eurooppalaisittain ja myös maailmanlaajuisesti erittäin iso palloilulaji. Heti seuraavaa kategoriaa jalkapallon jälkeen.

Niinpä yhdeksäs peräkkäinen EM-paikka on Suomen kaltaiselle maalle paljon kovempi juttu kuin moni ymmärtää.

Varsinkin, kun Banks on vienyt loppuun 2010-luvun puolivälissä alkaneen sukupolvenvaihdoksen. Vuoden 2014 MM-kisajoukkueesta on jäljellä enää Siirilä – ja hänkin aisti Puolan huumaa lähinnä katsomon puolelta.

Vain kymmenen maata on selviytynyt jokaiseen EM-lopputurnaukseen Suomen läpimurron tuoneesta Moskovan EM-turnauksesta (2007) lähtien.

Suomen seurana ovat Bulgaria, Ranska, Saksa, Italia, Puola, Venäjä, Serbia, Slovenia ja Slovakia – ja nyt Venäjänkin putki päättyy kaiken järjen mukaan.

Rehellisyyden nimissä pitää muistaa myös EM-formaatin muuttuminen.

Lopputurnausjoukkueiden määrää nostettiin kahdestatoista kuuteentoista juuri vuoden 2007 kisoihin. Ellei näin olisi tehty, Suomi ei olisi päässyt EM-huipennukseen ollenkaan. Nyt Moskovasta oli tuliaisina yksi suomalaisen palloiluhistorian kovimmista saavutuksista – neljäs tila.

Vuoden 2019 EM-kisoihin tuli seuraava laajennus, kun lopputurnausjoukkueiden määrä kasvatettiin 24:een. Ilman muutosta Suomen taival olisi päättynyt varmuudella karsintoihin.

Samaan hengenvetoon pitää todeta, että vastaavia laajennuksia on tehty kahdessa muussakin isossa palloilulajissa – jalka- ja koripallossa.

Suomi esiintyi Joel Banksin alaisuudessa erinomaisesti vuoden 2021 EM-kisojen alkulohkossa Tampereella.

Kun Banks otti maajoukkueen komentoonsa keväällä 2019, hän joutui erittäin epäkiitolliseen tilanteeseen.

Suuri yleisö eli vielä 2010-luvun alun lumoissa, mutta siitä loistosta oli jäljellä enää rippeet. Monet suuruusvuosien runkopelaajat olivat jättäneet jo edustustehtävät – ja päälle tuli vielä tukku kieltäytymisiä.

Kun vielä Banksille jäi vain muutama viikko aikaa ryhmän valmistamiseen, startti oli katastrofaalinen tulosten valossa. Suomi otti peräti 18 peräkkäistä tappiota, putosi karusti Kultaisesta liigasta ja jäi jumboksi Kiinan olympiakarsinnassa.

Siinä vaiheessa puukkoja ryhdyttiin teroittamaan ympäri Suomea. Etenkin kotimaiset valmentajat olivat karheana britin valinnasta ja hakivat selkänojaa surkeista tuloksista.

Tosiasiassa lähtötilanne olisi ollut toivoton kenelle tahansa. Maailmasta ei löydy yhtään valmentajaa, joka olisi vienyt Suomen olympiakisoihin.

Banks on todistanut osaamisensa moneen otteeseen sen jälkeen ja saanut ansaittua suitsutusta varsinkin EM-turnauksista. Suomi esiintyi edukseen sekä 2019 Ljubljanassa että 2021 Tampereella.

Brittiluotsi on ajanut sisään uudet vastuunkantajat ja ansaitsee tästä vilpittömän tunnustuksen. Prosessi ei ole ollut todellakaan helppo. Suomalaisten huippulahjakkuuksien määrä on erittäin rajallinen.

Kun vielä korona on jarruttanut tekemistä tuntuvasti, Banksilta on vaadittu poikkeuksellista kärsivällisyyttä vaativassa tehtävässä.

Tv-kommentaattori Mikko Esko on todennut useaan otteeseen, että uudet pelaajat rakentavat nyt uutta tarinaa.

Lähivuodet näyttävät, miten pitkälle tämä tarina kantaa. Meillä ei ole nyt maailman eliittiin nousseita Eskoa, Olli Kunnaria eikä Mikko Oivasta, mutta meillä on tukku nuoria ja nälkäisiä seuraajia.

Heille pitää antaa reilu mahdollisuus. Ilman mitään rajoja.

FAKTA

EM-turnaus 2023

Seuraava EM-lopputurnaus järjestetään syksyllä 2023 Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa ja Israelissa. Israel korvaa alkuperäisenä isäntämaana olleen Ukrainan.

Kisaisännät ja edellisen EM-turnauksen kahdeksan parasta maata (Italia, Slovenia, Puola, Serbia, Hollanti, Saksa, Venäjä ja Tshekki) saavat suoran paikan.

Näistä Italia on jo EM-isäntä ja Venäjä kansainvälisessä boikotissa. Venäjän kohtaloa pohditaan vielä syksyllä Euroopan lentopalloliiton kokouksessa. Nämä korvataan yhdeksänneksi sijoittuneella Ranskalla ja alun perin kisaisännäksi valittu Ukraina.

Loput 12 paikkaa menevät seitsemän karsintalohkon voittajille ja viidelle parhaalle kakkoselle. Kakkosten määrä kutistuu neljään, jos Venäjä vapautetaan pannasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut