Epäonnistujia on toistaiseksi enemmän kuin onnistujia – onko keskiviikko EM-mitalien vai pettymysten päivä?

Wilma Murto on vahvin ehdokas kolmannen kisapäivän suomalais­menestyjäksi, kirjoittaa Lauri Hollo.

Wilma Murto selvitti Münchenin EM-karsinnan vakuuttavasti.

17.8. 7:00

Keskiviikkona yleisurheilun EM-kilpailuissa käydään kaksi odotettua suomalaisfinaalia, naisten seiväs ja naisten moukari. Mitalia saattaa pukata.

Karsinnat ovat aina karsintoja ja finaalit finaaleja, mutta näyttäisi siltä, että Wilma Murto on päivän suomalainen. Hän teki karsinnassa vakuuttavia hyppyjä.

Euroopan taso on nyt sellainen, että 465 saattaa erittäin hyvin riittää mitaliin. Pitäisin melkein ihmeenä, jos Murto ei sitä nykykunnossaan hyppää. Saattaa hypätä korkeammaltakin.

Kausi on ollut arvoituksellinen kaikille. Huippunaiset ovat jääneet välillä aivan tusinatuloksiin kuten tilastokärki Slovenian Tina Šutej ja tilastokolmonen Norjan Lene Retzius perjantaina Monacon Timanttiliigassa. Kummankin tulos oli 436. Edessä on todella tasainen ja jännittävä kilpailu, jossa ei ole ennakkosuosikkia.

Murto oli Tokion olympialaisissa viides ja Eugenen MM-kisojen kuudes, hän on erinomainen kilpailija ja kestää paineet kovassa paikassa. Jotenkin tuntuu siltä, että tässä on mitalin ainekset.

Naisten moukari näytti ennakoon suomalaisittain loistavalta. Kun katsottiin tuloksia juhannuksen jälkeen, Krista Tervo oli Euroopan paras ja Silja Kosonen nelonen. Kärkinimien tulostaso näytti hiipuvan. Karsinta todisti kuitenkin toisin; Azerbaidzanin Hanna Skydan tempoi kauden parhaansa 74,57 ja Italian Sara Fantinikin komeasti 73,40.

Suomalaisilla sen sijaan takkusi. Molemmat saivat jännittää finaalipaikkaa loppuun saakka. Ne kuitenkin tulivat.

Huolestuttavinta oli se, että niin Tervon kuin Kososenkaan tekniikka ei ollut kohdillaan. Sille ei voi enää tehdä mitään. Pitää vain luottaa siihen, että finaalissa oikeat liikeradat ja hermotuksen sähkötys toimivat. Jos toimivat, niin molemmilla on mahdollisuus vaikka mitaliin.

En usko, että Skydan heittää finaalissa yhtä hyvin kuin karsinnassa, ehkä ei Fantinikaan. 72 metriä, niin mitali on lähellä. Tervo on tehnyt sen tällä kaudella neljästi, Kosonen kahdesti. Jännäksi menee.

Seitsenottelun huippulupaus Saga Vanninen aloittaa keskiviikkona ensimmäiset aikuisten arvokisansa.

Epäonnistujia enemmän

Suomalaisten kisat ovat sujuneet toistaiseksi mollivoittoisesti. Onnistujia on paljon vähemmän kuin epäonnistujia. Huominen kaiken muuttaa voi. Finalistien lisäksi Saga Vanninen aloittaa seitsenottelun, moukarimiehet heittävät karsinnan, Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen menevät kolmiloikan finaaliin.

Tiistai oli monella tapaa upea päivä Münchenissä. Ei voi olla ihailematta saksalaisen yleisurheiluyleisön asennetta. Liki täysi stadion todisti vuoden 2018 Euroopan mestarin Artur Abelen uran jäähyväisottelua. Vaikka Abele ei ollut lähelläkään kärkitaistelua, hän sai aivan fantastisen vastaanoton yleisöltä joka lajissa. Pika-aidoissa mies ensin hylättiin, protesti meni läpi ja Abele juoksi lopulta 110 metrin aidat uudelleen yksin. Yleisön pauhu oli infernaalinen.

Mitä olisi suomalaisyleisö tehnyt samassa tilanteessa? Vanha mestari, joka ei ole saanut tulosta pariin vuoteen, mutta on vielä mukana sijoilla ynnä muut. Todennäköisesti pidettäisiin säälittävänä kehäraakkina ja haukuttaisiin turistiksi. Saksalainen yleisurheilukulttuuri on eri maata, Abele sai ansaitsemansa jäähyväiset.

Paljon kertoo sekin, että kun stadionilla ei ollut käynnissä mitään muuta kuin 10-ottelun keihäs, meteli ja laulu katsomossa oli mielipuolinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut