Yksi kaikkien aikojen suomalaisista urheilijoista jätti kentät – Toni Kohosen ura on täynnä saavutuksia ja pelonsekaista kunnioitusta

Toni Kohosen lopettaessa pesäpallo menettää supertähtensä, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Mikko Pajala.

Toni Kohonen ja Sotkamon Jymy on tämän vuosituhannen pesis­yhdistelmistä tuhoisimpia.

16.8. 20:09

Aamulehti

”Eihän sitä voi päihittää.”

Tämä oli mieliala 2010-luvulla Vimpelin Saarikentän katsomossa aina silloin, kun maan paras lukkari Toni Kohonen saapui Sotkamon Jymyn kanssa vierailulle.

Vuosina 2011–2015 pesäpallokausi päättyi aina Vimpelin Vedon osalta hopealle, kun Jymy vei voiton finaaleissa. Violettioranssin "Kainuun kultajunan” tärkein hahmo löytyi lautasen äärestä – Toni Kohosessa loistava tekninen taito yhdistyi valtavaan henkiseen vahvuuteen.

Vastustajissa suoranaista pelkoa herättänyt Kohonen oli valmis tekemään valtaisan työn ollakseen paras, kompromisseille ei ollut sijaa. Huipulle yllettyään hän myös tiedosti itse asian eikä pitänyt kynttilää vakan alla.

Joku voi pitää sitä ylimielisyytenä, toinen taas huippu-urheilijalta vaadittavana sopivana röyhkeytenä ja itseluottamuksena, joita Suomessa kaipaisimme enemmänkin.

Samanlaisesta asenteesta tunnettiin esimerkiksi edesmennyt koripallolegenda Kobe Bryant, jonka ”Mamba-mentaliteetista” tuli omanlaisensa käsite. ”Kohos-mentaliteetti” menee samaan kastiin.

Tiistai-iltana Imatralla yksi kaikkien aikojen suomalaisista urheilu-urista tuli päätökseen. Kohosen saavutukset sinivalkoisessa perinnelajissa ovat monin tavoin vertaansa vailla.

Ja jos Kohosta pitää ”vain pesäpalloilijana”, kannattaa oma tietämys pesäpallosta ja pelaajien ammattimaisuudesta päivittää pikaisesti nykyaikaan.

Toni Kohonen nähtiin toukokuussa 2019 Kaupin vanhalla stadionilla Oulun Lipon väreissä.

Jos Kohonen olisi lopettanut uransa kymmenen vuotta sitten, olisi hän silti yksi kaikkien aikojen pelaajista.

Nyt peliura on poikkeuksellinen myös pituudeltaan: se käynnistyi 1990-luvun alussa hiekkakentiltä täysin alkukantaisten kypärien aikakaudelta, ja päättyi 46-vuotiaana täysin erilaisessa maailmassa.

Väliin on mahtunut muun muassa hämmästyttävät 23 Itä–Länsi-ottelua, kymmenen Suomen mestaruutta, toiset kymmenen himmeämpiä mitaleja ja 13 valintaa Vuoden lukkariksi.

Mikäli Kohonen olisi halunnut, ura olisi voinut jatkua vielä pidempäänkin. Tällä kaudella 1+30 lyötyä riittävät lyöjätilastossa melkein 20 parhaan joukkoon, vaikka Kohoselta jäi väliin viisi ottelua.

Kompromisseille ei kuitenkaan ollut vieläkään sijaa. Kohonen ei enää kyennyt täyttämään niitä kovia edellytyksiä, jotka hän oli kymmenien vuosien aikana itse itselleen asettanut.

Kohosen lopettaminen jättää pesäpallon tähtikartalle suuren aukon. Hän on tehnyt lajia tunnetuksi sellaisissakin piireissä, joissa pesäpallo harvoin on esillä.

Vaikka kiekkolegenda Teemu Selänteen isännöimä Supertähdet oli pelkkä viihdeohjelma, huomioimatta ei voi jättää sitä, että Matti Nykäsen, Sami Hyypiän ja Eva Wahlströmin kaltaisten kansainvälistä menestystä keränneiden tähtien seassa oli myös muuan pesäpalloilija.

Toni Kohonen, tietenkin. Hän, jota ei voi päihittää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut