Toni Kohosen pesäpalloura päättyi Manse PP:tä vastaan – legenda sai arvoisensa jäähyväiset ja pääsi syöttämään vielä kerran

Manse PP päätti runkosarjansa Imatran Pallo-Veikkojen vieraana ottelussa, jonka itseoikeutettui ykköstähti oli uransa lopettanut pesäpallolegenda Toni Kohonen.

Toni Kohonen pelasi Kaupissa toukokuussa 2019 Oulun Lipon väreissä.

16.8. 22:04

Aamulehti

Manse PP päätti miesten Superpesiksen runkosarjan Imatran Pallo-Veikkojen vieraana otteluun, jossa itse peli jäi sivuosaan.

Illan itseoikeutettu tähti oli elävä pesäpallolegenda Toni Kohonen, joka pelasi 46-vuotiaana uransa viimeisen ottelun. Juhlallisuudet alkoivat hyvissä ajoin ennen ottelua ja jatkuivat läpi pelin.

Kohosen uran päätösottelun merkitys näkyi. Kuuluttajana tunnelmaa loi selostajalegenda Antero Mertaranta. Paikan päälle Imatralle oli saapunut 2 089 katsojan joukkoon myös jääkiekkolegenda, Kohosen ystävä Teemu Selänne.

Itse peli päättyi Manse PP:n voittoon lukemin 2–0 (4–0, 11–5), mutta sillä ei ollut sarjasijoituksen kannalta merkitystä kummallekaan joukkueelle, joten huomio kiinnittyi ansaitusti Kohoseen.

Herkistynyt legenda

Kohonen itse oli selvästi herkistyneessä mielentilassa peliuransa viimeisenä iltana. Kun peli oli ohi, Kohonen myönsi, että sisällä myllersi.

”Haikeita tunteita. Pitkä taival on painettu ja nyt se on loppu”, Kohonen sanoi Ruudun haastattelussa.

Mertaranta hehkutti Kohosta ja yleisö osoitti hänelle suosiotaan pitkin peliä. Tällainen hälinä voisi suistaa keskittymistä, mutta konkarille itse peli oli pääjuttu.

”Aika hyvin pystyin keskittymään. Kun oli pelipuku päällä ja kentälle meni, kyllä siellä pojat antoivat ohjeita. Pelasimme koko ajan, emme miettineet ympärillä tapahtuvia juttuja”, Kohonen vakuutti.

Kohonen (keskellä), Antti Hartikainen (vas.) ja Roope Korhonen muodostivat Sotkamon Jymyn 2010-luvun kultaisen ydinkolmikon.

Toni Kohosen pääsarjaura alkoi hänen kasvattajaseurassaan Kiteen Pallossa jo kaudella 1993. Kuva KiPa–Tahko-ottelusta vuodelta 1999.

Vielä kaksi juoksua

Itse pelissä avausjakso ratkesi kolmannella vuoroparilla Manse PP:n sisävuorolla. Henri Puputti kotiutti Lauri Kivisen ja Perttu Ruuskan, Juuso Myllyniemi puolestaan Juha Puhtimäen.

IPV sortui sisävuoroillaan laittomiin lyönteihin, mikä vesitti heidän mahdollisuuksiaan.

Toisen jakson avausvuoroparilla Puhtimäki kotiutti ajolähtötilanteessa Severi Tikkakosken. Ruuska puolestaan kotiutti Topias Liljan ja Myllyniemen.

Kohonen oli odotetusti valokeilassa, mitä lähemmäs loppua peli eteni. Yleisö syttyi, kun Kohonen purki ajolähtötilannetta toisen jakson ensimmäisellä vuoroparilla. Lyönnillään Kohonen tienasi uransa 1 115. juoksun, kun Joona Sikiö ehti kotipesään.

Toinen jakso sai yllättävän käänteen, kun Sasu Toikka löi kunnarin ja kolme juoksua IPV:lle. Kotijoukkueen taistelu ei riittänyt. Kivinen ja Puhtimäki löivät Manse PP:lle kunnarit, Puputti ja Ruuska myös kumpikin kolme juoksua.

IPV:n viimeisellä ulkoparivuorolla yleisö osoitti suosiotaan, kun Kohonen käveli kolmospesältä antamaan viimeisen syöttönsä lukkarina. IPV:n varsinainen lukkari Rasmus Surakka halasi Kohosta lämpimästi, kun hän käveli viimeisen syöttönsä jälkeen takaisin ulkokentälle.

Kohonen itse näytti jopa hieman vastahakoiselta kävellessään syöttölautaselle.

”Minulla oli vanha räpylä, jolla olin itse asiassa urani aloittanut. Toisaalta oli hienoa vielä kerran käydä syöttämässä, mutta se oli vähän yllätys, sanotaan näin. Peli piti pelata pelinä, mutta nyt mentiin näin”, Kohonen paljasti Ruudun haastattelussa.

Pieni virne irtosi Kohosen herkistyneiltä kasvoilta viimeisellä sisäpelivuorolla. Pesäpallolegenda päätti uransa arvoisellaan tavalla ja kotiutti vielä kerran Toikan. Se oli juoksu numero 1 116, ja lukema jäi lyötyjen juoksujen määräksi Kohosen pesäpallouralla.

Lue lisää: Yksi kaikkien aikojen suomalaisista urheilijoista jätti kentät – Toni Kohosen ura on täynnä saavutuksia ja pelonsekaista kunnioitusta

Viime kesän Itä–Länsi-ottelu oli Toni Kohoselle uran 23:s ja viimeinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut