Kommentti: Münchenissä olut on hinnoiteltu penkkiurheilijan eikä vip-vieraan mukaan – EM-kisat sykähdytti heti

München on pirteä muistutus, että arvokilpailuissa voi olla ihan hauskaakin.

Yleisurheilun EM-kisojen avauspäivän tapahtumat kiinnostivat saksalaisia jo aamupäivänä.

16.8. 7:30

Aamulehti, München

Kun täyteen ahdettu metro pysähtyy Olympiazentrumin asemalla, kaikki hyppäävät ulos. Olympiastadionille on pieni kävelymatka, mutta sen taittaa mielellään. Tunnelma suurella puistoalueella on rento ja välitön. Urheilupaikat ovat massiivisia ja vaikuttavia, mutta eivät mahtailevia.

Aamu-unisuudesta ei ole tietoakaan, kun yleisurheilun EM-kisat käynnistyvät Münchenissä. Ihmisiä vilisee joka puolella.

Arvokisojen aamusessiot, joissa ohjelmassa on lähinnä muutamien lajien karsintoja, eivät koskaan vedä katsomoita täyteen. Ei niin käy Saksassakaan, mutta suuri Olympiastadion herää eloon heti paukusta.

Lähes 70 000 katsojan stadionille on saapunut yllättävän paljon katsojia jo aamupäivänä. Maanantai on Baijerin osavaltiossa vapaapäivä, ja mitäs muuta saksalainen vapaallaan tekisi kuin seuraisi urheilua.

Paikallinen urheiluyleisö osoittaa heti erinomaisuutensa. Vaikka stadion ei ole lähellekään täynnä, mökä nousee parhaimmillaan huumaavaksi. Meteli tuntuu vain kasvavan joka kurvissa, kun ääni kiertää stadionia ympäri.

Tunnelmassa ei näy pätkääkään se, että Saksalla on takana umpisurkeat yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Koronakisojen ja muun muassa Dohassa pidettyjen yleisurheilun MM-kisojen jälkeen München on pirteä muistutus, että arvokilpailuissa voi olla ihan hauskaakin.

Saksalaiset ovat hurahtaneet urheilufestivaaleihin. Monen lajin yhteiset EM-kisat näyttävät Olympiapuistossa ja Münchenissä parhaita puoliaan. Pienemmät lajit saavat suuremman huomion kuin varmasti yksin omissa kisoissaan saisivat.

Olympiastadionia ympäröivä jättimäinen puistoalue on täynnä ruoka- ja juomakojuja, musiikkia, tekemistä ja nähtävää. Täällä ei vain seurata urheilua, vaan oleskellaan, rentoudutaan, nautitaan ja vietetään aikaa yhdessä.

Ruoka ja juoma on hinnoiteltu tavallisen urheilun kuluttajan eikä vip-vieraan maksukyvyn mukaan. Mieleen pulpahtaa suomalaisittain aivan poikkeuksellinen asia: ehkä tapahtuman ei olekaan tarkoitus kiristää viimeisiä euroja katsojien kukkaroista vaan saada vieraat viihtymään.

Jokaisen suomalaisen urheilupomon, tapahtumajärjestäjän ja penkkiurheilijan kannattaisi ottaa äkkilähtö Müncheniin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut