Nina Chydenius oksensi maratonin aikana sekä maalissa ja ilmoitti nauttivansa vuoden ainoan oluen: ”Tänään olen ansainnut yhden”

Suomen viidestä maratonjuoksijasta kolme sinnitteli kovin kokeneina maaliin.

Nina Chydenius taisteli EM-maratonin maaliin vaikeuksista huolimatta.

15.8. 21:30

München

Via Dolorosa – Kärsimysten tie.

Sitä se todella oli suomalaisjuoksijoille EM-yleisurheilun maratoneilla Münchenissä.

Kunnostaan epävarmana ollut Alisa Vainio keskeytti noin 28 kilometrin kohdalla. Hänelle tuli pahoinvointikohtaus.

Nina Chydenius pyristeli EM-kisadebyytissään sijalle 37., ja 23 vuoden jälkeen arvokisoihin palannut Annemari Kiekara oli 49:s.

Suomen neljäs naisjuoksija Suvi Miettinen sai ilkeän jalkakrampin seitsemän kilometriä ennen maalia ja sinnitteli perille hammasta purren.

Suomen ainoa miesmaratoonari Arttu Vattulainen keskeytti.

Ei ihme, että tunnelmat Suomen leirissä olivat aivan päinvastaiset kuin 20 vuotta sitten samoilla Münchenin kaduilla juostulla EM-maratonilla, jolloin Janne Holmén karkasi muilta kultaan.

”Siellä Alisa istui tien poskessa.”

MM-kilpailuissa Eugenessa Vainio oli onnistuneella juoksulla 16:s ajalla 2.30.29. EM-maratonille valmistautuminen oli kuitenkin haastavaa.

”MM-kisojen jälkeen tuli pieni monttu. Matkustus Suomeen ja aikaero olivat ne pahimmat, ei se MM-kisojen maraton, vaikka sekin rasitti”, Vainio sanoi.

Vainio ja valmentaja Jarmo Viskari miettivät pitkään, lähteekö juoksija lainkaan EM-maratonille.

”Alisan palautumisaika MM-kisoista oli erittäin lyhyt. Lyhyin väli, joka hänellä on koskaan ollut pitkien matkojen välissä”, Viskari sanoi.

Vainio aloitti pirteästi ja roikkui pitkään kärkijoukossa. Kymmenen kilometrin jälkeen hän oli vain kolme sekuntia kärkeä jäljessä väliajallaan 35 minuuttia ja 26 sekuntia.

Sen jälkeen vauhti alkoi pudota: 15 kilometrin kohdalla ero oli 13 sekuntia, 20 kilometrin jälkeen 22 sekuntia ja ennen keskeyttämistä jo lähes minuutin.

”Siellä Alisa istui tien poskessa. En jäänyt siihen asiaa miettimään, mutta oli tosi hienoa, että hän tuli tänne ja yritti maaliin molemmissa”, Chydenius kertoi maalissa.

Alisa Vainio joutui keskeyttämään EM-maratonin 28 kilometrin kohdalla.

Chydenius oksensi matkan aikana ja maalissa, mutta sai sen verran virtaa energiageeleistä ja juomista, että pääsi loppuun.

”Olin täysin valmis 30 kilometrin kohdalla, mutta ajattelin, että en tullut tänne keskeyttämään. Piti keskittyä, etten pysähdy”, kauden toisen maratoninsa juossut Chydenius sanoi.

Helmikuussa hän juoksi Sevillassa ajan 2.32:48. Münchenissä meni 2.43.00.

”En ole hirveä oluenjuoja, mutta tänään voisin sen juoda.”

”Oli tosi raskas keli. Suunnitelmana oli aloittaa aika kovaa, mutta sitten sää lämpeni aika paljon ja minun oli pakko hidastaa. Päätin samalla, että alan juosta vain sijoituksista. Olen tosi tyytyväinen 37. sijaan. Olin rankingissa 50:s”, Chydenius sanoi.

Maratonin aikana lämpötila nousi nopeasti hellelukemiin, 26–27 celsiusasteeseen. Osa juoksijoista jätti ennen maratonia järjestäjille vetoomuksen, että juoksua aikaistettaisiin.

Tiistaina käytävät 35 kilometrin kävelyt alkavat jo aamulla klo 8.30 paikallista aikaa.

Chydenius toivoi, että ihmiset ymmärtäisivät sijoituksen arvon, joka merkitsi hänelle todella paljon.

”Tein tosi kovan työn, että pääsin maaliin. Olemme kaikki täällä juoksemassa niin kovaa kuin mahdollista, mutta emme ole koneita. Nämä olivat mestaruuskisat ja täällä juostaan vain sijoja.”

Kisan jälkeen Chydenius aikoi nauttia vuoden ainoan oluensa. Nyt oli sen paikka.

”En ole hirveä oluenjuoja, mutta tänään voisin sen juoda. Tänään olen ansainnut yhden oluen, radlerin. Siinä on tarpeeksi sokeriakin”, Chydenius sanoi perinteisen saksalaisen oluen sitruunalimonadin sekoituksesta.

Annemari Kiekara (va.) ja takareitensä reväyttänyt Suvi Miettinen (oik.) sinnittelemässä maaliin.

Annemari Kiekara juoksi kauden neljännellä maratonillaan ajan 2.48.30 ja oli 49:s.

Se on hänen toiseksi huonoin sijoituksensa kaikissa arvokisoissa 36 vuoden juoksu-uralla. Vuonna 2015 hän oli EM-maastoissa kahdeksalla kilometrillä 56:s.

”Aivan hirveää. Nesteet eivät imeytyneet. Kaikki hölskyi vatsassa, vaikka minusta ei ollut edes erityisen kuuma. Juoksu oli puolesta välistä lenkkeilyä. Päätin, että tulen maaliin”, Kiekara sanoi.

Edellisessä arvokisajuoksussaan 23 vuotta sitten Kiekara karsiutui MM-kisoissa Sevillassa 5000 metrillä.

”Se tunne siivitti eteenpäin täälläkin.”

”Olin luvannut itselleni, että kamppailen maaliin. Halusin taistella ja pitää vauhtia.”

Suvi Miettisen maratonin viimeiset kilometrit olivat tuskaa. Hän tunsi takareidessään voimakkaan piston 35 kilometrin kohdalla.

”Jalka oli osittain puudutettu ennen juoksua. Ajattelin, ettei jalka voi revähtyä maratonilla, mutta kyllä. Raahasin toista jalkaa maaliin. Siellä on semmoinen vihlonta. En tiedä, millä sen maksan, jos joudun vielä leikkaukseen”, Miettinen sanoi.

Hän myönsi, että olisi ollut järkevämpää keskeyttää kuin jatkaa väkisin maaliin.

”Olisi ollut järkevä syy, tiedän sen. Mietin, mutta olin luvannut itselleni, että kamppailen maaliin. Halusin taistella ja pitää vauhtia.”

Hän oli 46:s ajalla 2.47.15.

Puolalaisvoittaja Aleksandra Lisowska juoksi ennätyksensä 2.28.36. Lisowska ei juossut MM-maratonilla, kuten ei kukaan muukaan Münchenin kärkikymmeniköstä.

Miesten EM-kultaan juoksi Saksan Richard Ringer ajalla 2.10.21 ennen kahta afrikkalaistaustaista israelilaista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut