Valot päälle Euroopan yleis­urheiluliitossa – sääntökirjaa on aika päivittää heti

Yksi täysin epätasa-arvoinen sääntöpykälä on jostain mielipuolisesta syystä jäänyt roikkumaan Euroopan yleisurheiluliiton sääntökirjaan, kirjoittaa Lauri Hollo.

Samuli Samuelsson kärsi Münchenin olympiastadionilla 100 metrin alkuerissä sääntöpykälästä, joka tarjosi rankingin 12 parhaalle suoran välieräpaikan.

15.8. 21:32

Yleisurheilun EM-kilpailuissa 100, 200, 400 metrillä sekä aitajuoksuissa tilastojen 14 parasta pääsee suoraan välieriin.

Sääntö kehitettiin vuonna 2016, kun Amsterdamin EM-kilpailut olivat kuukautta ennen Rion olympialaisia. Tällä haluttiin varmistaa, että parhaat urheilijat tulevat paikalle.

Jostain mielipuolisesta syystä pykälä on jäänyt roikkumaan Euroopan yleisurheiluliiton sääntökirjaan.

En ymmärtänyt enkä hyväksynyt tätä ”nerokasta” sääntöä edes vuonna 2016, vielä vähemmän nyt; Münchenissä kyse on kaikille urheilijoille kauden viimeisestä arvokilpailusta. Ei kellään ole tarvetta enää säästellä mitään. Missä on tasa-arvo?

Alkuerissä tulee monesti yllättäviä karsiutumisia, jotka ovat täysin oikeutettuja. Nyt valikoitu eliittiporukka pääsee ilmaiseksi yhden portaan yli. Se ei ole miltään näkökantilta oikein.

Miesten 100 metrillä 12:s tilastoaika oli nyt 10,15, saman ajan oli juossut viisi urheilijaa. Sadasosan hitaammin kolme, yksi heistä Samuli Samuelsson. Kaikki 10,15 juosseet otettiin suoraan välieriin, joten alkueristä oli jaossa ainoastaan kymmenen paikkaa jatkoon. Miksi sadasosan heikommin juosseet joutuivat vetämään kolme starttia? Yhden sadasosan tähden.

Ilmainen välierälippu miesten 100 metrillä on esimerkiksi Ranskan Méba-Mickaël Zezen takataskussa. Hän on juossut tällä kaudella hurjan ajan 9,99. Sen hän juoksi korkeassa ilmanalassa ja hitusen epäilyttävissä tuulissa Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa.

Kauden muissa juoksuissa 10,20 ei ole alittunut, perustaso on ollut 10,28. Veikkaan, ettei kaveri juokse välierissä sen kovempaa kuin Samuelsson alkuerissä.

Ei tämä sääntö – niin vastenmielinen kuin se onkin - toki estä menestymistä niiltäkään, jotka joutuvat vetämään kaikki kolme kierrosta.

Amsterdamissa 2016 Espanjan Bruno Hortelano vei 200 metrin Euroopan mestaruuden, vaikka joutui juoksemaan alkuerät. Niin teki myös britti Martin Rooney 400 metrillä. Tämä fakta ei silti vähennä säännön typeryyttä. Etenkin ratakierroksella on iso merkitys, juoksetko kaksi vai kolme starttia.

Reetta Hurske pääsee – tai joutuu – suoraan EM-välieriin juoksematta alkuerissä.

Myös suomalaisille suoria paikkoja

Näissä kisoissa Reetta Hurske pika-aidoissa ja Viivi Lehikoinen pitkissä aidoissa pääsevät suoraan välieriin.

En edes muistanut moista sääntöä, kun kirjoitin, että Reetta Hurske menee kyllä perusjuoksulla välieriin, mutta finaalipaikka on tiukassa. Nyt hän menee välieriin ilmaiseksi.

Hurskeen kisat saattavat päättyä yhteen juoksuun. Jotenkin veikkaan, että hän, ja monet muutkin, olisivat juosseet alkuerät ihan mielellään. Yleensä kisojen toinen startti on parempi kuin ensimmäinen.

Sääntökirjan päivittämisen aika on nyt. Tällaisella pelleilyllä EA alentaa ihan itse EM-kilpailujen arvoa. Ei Eugenen MM-kilpailuissakaan jaettu vapaalippuja välieriin, vaikka Kansanyhteisön kisat olivat kaksi viikkoa myöhemmin ja EM-kilpailut odottivat kuukauden päässä.

Samuli Samuelsson ei ollut tänään terävimmillään ja jatkopaikka jäi ajalla 10,39 kuuden sekunnin sadasosan päähän. Se oli SE-mieheltä pieni pettymys.

Sairastelu Kalevan kisojen jälkeen verotti etenkin Ikaalisten miehen yleensä vahvaa loppujuoksua, tosin ei kiihdytyskään häävi ollut. Nämä faktat todistavat, että miehellä on repussaan edelleen 10,20 eväät. Pikaviestiä odotellessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut