Aleksi Ojala katsoi osanottajalistaa ja hätkähti: ”Hidas hämäläinen yrittää vieläkin tajuta sen”

Urjalan Urheilijoiden kävelijä taistelee jopa EM-mitalista tiistaiaamuna.

15.8. 18:07

Aamulehti, München

Aleksi Ojala käyskentelee rennon oloisena Suomen joukkueen hotellilla. Hymy on herkässä. Vastaukset mediatilaisuudessa saavat muutkin urheilijat naurahtamaan.

Jos sama rentous säilyy koko 35 kilometrin kävelyn ajan, voidaan olla lähellä todellista suomalaissensaatiota.

"Rentous tuli MM-kisojen jälkeen. Olin koko kauden keskittynyt Oregoniin ja siellä pärjäämiseen. Nämä kisat on iso bonus, josta voi vain mennä nauttimaan ja tekemään parhaansa", Ojala sanoo Aamulehdelle tilaisuuden jälkeen.

Ojalalla, 29, oli MM-kisoissa näytettävää, ennen kaikkea tietysti itselleen. Takana oli monta syystä tai toisesta epäonnistunutta arvokilpailua. Kävelyssä kisoja on ylipäätään harvoin, joten onnistumisia ei ollut vuosiin monta tullut.

Kun Urjalan Urheilijoiden kävelijä tuli MM-kisoissa maaliin 13:ntena, hän kertoi Ylen tv-haastattelussa, että "Vellu, me tehtiin se". Helpotus tuli selväksi neljällä sanalla.

"Eugenessa vielä pelkäsin, että taas epäonnistun arvokisoissa. Se mörkö on nyt puhkaistu, ja voin vain nauttia."

”Vellu” on Ojalan valmentaja Veli-Matti Ranta.

Kuka

Kävelijä Aleksi Ojala

Syntynyt: 9.12.1992.

Seura: Urjalan Urheilijat.

Valmentaja: Veli-Matti Ranta.

Ennätykset: 10km 42.35, 20km 1.22.41, 35km 2.28.22 (SE), 50km 3.46.25.

Parhaat arvokisat: MM-kisojen 35 kilometrillä 13:s 2022, MM-kisojen 50 kilometrillä 14:s 2017, MM-kisojen 20 kilometrillä 20:s 2022.

Kun Ojala palasi MM-kisoista Suomeen, hän teki heti seuraavana päivänä peruslenkin. Sen aikana takareisi kramppasi. Magneettikuvissa ei näkynyt repeämää, mutta viimeistely EM-kisoihin oli pantava uusiksi. Vire oli pakko hakea levon kautta. Hieroja Janne Hiukka teki taikojaan ja sai käsiteltyä Ojalan EM-kisojen starttiviivalle.

"Jos olisit kysynyt viikko sitten, olo olisi ollut todella epävarma. Nyt jalka on kuitenkin kivuton ja kestää treeniä."

Jos jalka kestää myös kisaamisen, Aleksi Ojala voi taistella jopa EM-mitalista. Itse asiassa suomalainen kävelymitali ei ole vaikuttanut etukäteen yhtä realistiselta pitkään aikaan.

Kisaan on kaksi selkeää suosikkia: Ruotsin Perseus Karlström ja Espanjan Miguel Ángel López. Matkan tuore maailmanmestari Italian Massimo Stano kisaa Münchenissä vain 20 kilometrillä.

Ojala on vahva ehdokas pronssille. Kun Ojala katsoi osanottajalistaa, hän hätkähti. Oma nimi löytyi rankingin kolmannelta paikalta.

"Hidas hämäläinen yrittää vieläkin tajuta sen."

Miltä tuntui nähdä oma nimi niin korkealla?

"Kyllä se hyvältä tuntui. Ilman takareisivammaa olisi voinut ajatella, että lähden hakemaan mitalia. Kun vamma tuli, otin kaikki paineet itseltäni pois."

Mitalitta jääminen ei olisikaan kävelijälle pettymys.

"Eugene oli jo niin iso onnistuminen. Se oli temppu, jonka jälkeen voi olla koko kaudesta tyytyväinen."

Kaksi MM-pronssia voittanut Perseus Karlström on ilmoittautunut myös 20 kilometrin kisaan. Ojala ei siksi usko, että ruotsalainen lähtee pitämään 35 kilometrillä kovaa vauhtia.

Jos kävelijät olisivat saaneet päättää, tiistaina startattaisiin 50 kilometrin kisaan. Tuo matka kuitenkin pudotettiin arvokisoista pois. Sen korvannut 35 kilometriä vaatii urheilijoilta lähes samanlaisia ominaisuuksia kuin 20 kilometrin kisan.

"Onhan se 15 kilometriä liian lyhyt", Ojala sanoo ja väläyttää hymyään.

Hän tottui nauttimaan 50 kilometrin kisan tuomasta tuskasta ja kivusta. Pitkän matkan rakkaudesta kertoo sekin, että Ojala on vapaa-ajallaankin tehnyt parhaimmillaan 45 kilometrin mittaisen kävelylenkin: Tour de Etelä-Pirkanmaan.

"35 kilometrillä vauhti tappaa, 50 kilometrillä matka."

Ojala on pohjimmiltaan 50 kilometrin kävelijä. Kehitys uudella ja lyhyemmällä matkalla lupaa kuitenkin hyvää. Vauhtia on kiristettävissä vielä 5-10 sekuntia kilometriä kohden.

"Sitten puhutaan MM-kisojen sijoista 1-10.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut