Urheilu opetti lahjakasta Saga Anderssonia löytämään tasa­painon elämään: ”Ennen olin liian kriittinen”

MM-kisoissa lahjakas seiväshyppääjä Saga Andersson oli lähellä jättiyllätystä, mutta miten käy EM-kisoissa?

Saga Andersson harjoitteli elokuussa 2017 rekillä kotonaan. Nyt Andersson on muuttamassa vanhempiensa luota omaan kotiin, ja rekki jää Silja-siskon käyttöön.

15.8. 7:00

Neljä vuotta sitten Saga Andersson valmistautui nuorena ensikertalaisena ensimmäiseen aikuisten Ruotsi-otteluunsa.

Hän oli parantanut ennätystään 26 sentillä ja oli kaikkien aikojen tilastossa Suomen kolmanneksi paras naisseiväshyppääjä.

Tänä kesänä Anderssonin ennätys on kohentunut kolmella sentillä lukemiin 445. Kaikkien aikojen tilastossa hän on pudonnut Wilma Murron (472), Minna Nikkasen (460) ja Elina Lampelan (453) jälkeen neljänneksi.

Onko 22-vuotiaan lahjakkuuden kehitys siis pysähtynyt?

Saga Andersson MM-kisojen karsinnassa Eugenessa 15. heinäkuuta.

Ei suinkaan, päinvastoin. Heinäkuussa Andersson oli lähellä suuryllätystä. Hän karsiutui ensimmäisenä hyppääjänä MM-finaalista, mutta oli hilkulla, ettei hän ylittänyt 450 sentin ennätystään.

Karsinnassa Andersson ylitti toisellaan 435. Jos hän olisi ylittänyt korkeuden ensimmäisellään, se olisi riittänyt finaaliin.

”Tulos ei sinällään jäänyt harmittamaan. Tiesin, mikä oli pelin henki. On tärkeää mennä yli ensimmäisellä, mutten ollut ikinä ollut noin lähellä tehdä ennätystäni arvokisoissa. Pystyin nauttimaan hyppäämisestä, se ei ollut väkisin puurtamista”, Andersson muistelee MM-kisoja.

”Monen vuoden työ alkaa näkyä tuloksissa.”

Uusi nousukunto

Yksitoista päivää MM-kisojen jälkeen Andersson kisasi jo Söderhamnissa Ruotsissa, jossa hän ylitti 408.

”MM-kisojen jälkeen kunto vähän lopahti. EM-kisoihin olen taas treenannut hyvin. MM-kisat tulivat eteen yllätyksenä, kun olimme isäni kanssa juuri päättäneet, että nyt aletaan treenata lujaa”, Andersson sanoo.

Hän pääsi MM-kisoihin viimeisten urheilijoiden joukossa, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto myönsi Suomelle lisäpaikkoja.

Anderssonia valmentaa hänen isänsä Björn Andersson, joka on entinen seiväshyppääjä. Hänen ennätyksensä on 543, jonka hän ylitti vuonna 1995.

”Luotan häneen täysillä. Joskus voi tulla jotain pientä, mutta yhteistyö toimii hyvin. Ainakin valmentaja tuntee urheilijan ja toistepäin”, Saga Andersson sanoo.

Hänen hyppytekniikkansa on hieman omintakeinen ja rohkea, kuten Matti Monosella aikoinaan.

Vanhempiensa kotona Vantaalla Anderssonilla oli kotiharjoittelua varten olohuoneessa levytanko ja katossa rekki.

Seipäät olivat lähtövalmiina eteisen nurkassa.

Nyt Andersson on muuttamassa omaan kotiinsa, ja rekkitanko jää 18-vuotiaan pikkusiskon Siljan käyttöön. Silja on hypännyt tänä kesänä ennätyksensä 420.

Samalla viikolla, kun isosisko otti mitalin Kalevan kisoissa Joensuussa, pikkusisko kilpaili nuorten MM-kisoissa Kolumbiassa, jossa sijoittui kuudenneksi (410).

Saga Andersson uskoo, että hän saa siskostaan tiukan vastuksen lähivuosina.

”Olemme kisanneet paljon samoissa kisoissa.”

Tasapaino löytyi

Andersson opiskelee tradenomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Koulua on jäljellä puoli vuotta. Sen jälkeistä aikaa hän ei ole miettinyt.

”En ole ikinä tiennyt, mikä minusta tulee. Nuorena ajattelin, että totta kai se on jotain urheiluun liittyvää, fysioterapeutti tai jotain. En kuitenkaan halua, että kaikki on urheilua.”

Urheilu on opettanut paljon, Andersson sanoo. Erityisen iso asia on ollut itsevarmuuden löytäminen.

”Ennen olin liian kriittinen. Kun en rikkonut vuoden 2018 EM-kisarajaa, kaikki oli huonosti. Sen jälkeen olin pari vuotta puolestaan liian tyytyväinen. Kun tuli hyvä hyppy, olin, että yees, hyvä minä!”

”Viime ja tänä vuonna olen löytänyt tasapainon. Urheilu on opettanut minulle paljon koko elämää ja miten siihen suhtaudutaan.”

Naisten seiväshypyn EM-kisojen karsinta maanantaina kello 11.25. Mukana Suomen Wilma Murto, Saga Andersson ja Elina Lampela.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut